Existuje spoľahlivá metóda, ako zistiť, či sa do vás žena naozaj zamilovala alebo chodíte so zlatokopkou nižšej cenovej skupiny, ktorej bude dobrá aj vaša garsónka po nebohej babke a zamilovanosť predstiera. Keď som sa o metóde dozvedela, otvorila som od prekvapenia hubu a ostalo mi to skoro do Vianoc. Všetko začalo nekonečne dlhým rozhovorom s bratom.

Ja, ty a môj brat                                                       

Si single babenka zo zoznamky. Máš po tridsiatke a ku atraktívnemu výzoru si sa rozhodla pribaliť si cestovateľské úspechy. Jednak si treba užiť, kým žena zahniezdi a druhák, veríš tomu, že to bude robiť dojem pri zoznamovaní sa, kde všade a v ktorej riti sveta si bola. Máš prehľad o knižných chuťovkách, aby si pôsobila sčítane. Ak sa vyskytneš v kuchyni, uvaríš špecialitu podľa vegánskej kuchárky a ohromíš priateľov. Vo firme postupuješ po kariérnom rebríčku, ale si ochotná ísť na pár mesiacov na materskú, keď bude na to vhodný čas. Stretávaš sa často s priateľmi a známymi v puboch, chodíš do fitka, všetci môžu tvoj život sledovať na insta, si proste na roztrhanie a dávaš najavo, že nie si odkázaná na chlapa, aby si nebola sama. V skutočnosti si sama. Veď inak by si sa nezaregistrovala na zoznamke a nenahádzala tam kvantum fotiek, na ktorých sa usmievaš odhaľujúc zuby, ako to radia v každej príručke.

Oproti mne sedí brat. Môj kedysi malý bráško, ktorého som musela ťahať so sebou, keď som šla s kamoškami do opusteného sadu za dedinou alebo do nášho bunkru za futbalovým ihriskom, odkiaľ sme pozorovali chalanov. Strčila som mu cumeľ do pusy a zamávala mu varovne ukazovákom pred očami, z čoho pochopil, že cumeľ sa nevypľúva. To mi zabezpečilo, že držal hubu a krok. Celý čas len vyvaľoval na mňa modré očiská. Teraz ťahá pomaly na štyridsať a znovu na mňa vyvaľuje očiská, keď sa ho spýtam, či už našiel tú pravú.

„Hľadám lásku a to neni ako trenky osrať, za plot prehodiť,“ odbije ma.

O láske

Ježišmária, ja tak nerada píšem o láske. O tej milostnej. Strašne zle sa mi o nej píše. Niekomu to totiž roztrhá chlopne, ktoré nestačia na zrýchlený krvný obeh, pokazí zrak a odpáli rozum. Iní sa jej územím preženú s pár úlovkami cez plece v pozícií pohoďáka. Kým sa párik nedopracuje k tomu, že žene hladkajú bruško kamarátky (kamaráti asi nehladia mužov penis), tak uplynie doba, počas ktorej je všetko také nejasné ako nočná obloha nad Slovnaftom. Je nevypočítateľná, preto v slovenčine má adekvátny ženský rod. Láska je láska. Bodka.

O zoznamkách

Žerú čas a predstavy. Nik nedokáže dokonale splniť tvoje predstavy. Utešiť sa môžeš tým, že ani ty jeho. A tak potom sedíš oproti pätnástej v poradí, unavený znovu kladieš tie isté otázky, sleduješ jej ruky, ktorými uchopí šálku s kávou a po chvíli si nervózne zasunie za ucho prameň vlasov.  Ak sa tvojím predstavám čo len trochu priblížila, dotkneš sa jej rúk, akoby si neveril, že je skutočná. Sú príjemne teplé a naozaj skutočné. Od tej chvíle začína celkom iná kapitola poznania toho druhého. Predstavy miznú, karty sú rozdané, hra o srdcové eso začína.

O sexe

Neexistuje pravidlo, kedy je vhodné začať po zoznámení so sexom. U mužov to ide hneď. Ženy robia drahoty, aby si o nich chlap nemyslel, že sú ľahkým úlovkom, pričom sa ho snažia týmto úskokom uloviť. Celkom fajné divadlo smerujúce ku posteli, na ktorú sa obaja aktéri, ak to medzi nimi iskrí, tešia. Niekedy však môže iskra na jednej zo strán chýbať, divadelná hra má viac dejstiev a tu sa hodí metóda, ktorú bráško úspešne testuje v praxi.

Ak ho ženská vezme ho huby, pravdepodobnosť iskrenia, pokiaľ nemá mandle anatomicky vyššie ako štandard a napína ju už pri čistení zubov, je pomerne vysoká. Ale ak aj prehltne, tak tu to už hraničí s istotou.

 O vzťahoch

Začína to spoločným bývaním, čo býva niekedy komplikované. Psovi urobíš zo zvyškov dreva nehnuteľnosť za jeden deň a bez finančných nákladov. Toto má však môj brat vyriešené, keďže má utešený dom a stať sa jeho obyvateľkou je túžbou nejednej single lady. Keď prejde ústnymi skúškami, má to u neho vyhrané.

Napriek tomu sa často stáva, že nová obyvateľka po nejakej dobe dom opustí a to vtedy príde brat ku mne, nahodí na ksicht výraz utýraného psa a hovorí o tom, že ostane navždy sám v tme, v ktorej bude starnúť a priberať. Čudujem sa, prečo si spája samotu s tmou, veď elektrinu vypínajú neplatičom, nie slobodným.

„Keď budem žiť sám, nebude sa mi chcieť samému si niečo uvariť a neskôr si už ani zasvietiť svetlo,“ odsekne. Dorazí to závažným vyhlásením typu GW theory, že všetky ženy sú svine a on už preto žiadnu nechce.

Jahodový svet

„Takto, bráško, pamätáš si na našu mamu, ako milovala jahody? Jedávala len tie sladké, šťavnaté, čo sa urodili na slovenskej zemi, žiadne plastové z dovozu. Dávala si ich každý deň na raňajky. Ak sa stalo, že jej v chladničke splesniveli, nikdy nevyhodila celú misku len tak. Triedila ich a neúnavne hľadala, či sa daktorá nedá ešte zjesť. Možno to bolo tým, že bola šetrná, ale mňa to naučilo, že takto to má byť aj s ľuďmi. Nemyslieť si, že všetci ľudia sú zlí, ale vyberať si a hľadať tých, s ktorými je mi dobre a mať ich rada.

Vieš o tom, že naša mama mala na jahody nejakú čudnú alergiu? Musela ich jesť s niečím, čo obsahuje mlieko, trebárs s jogurtom. To jahody zneškodnilo a nevyhádzala sa. To ma zas naučilo, že aj keď som s tými, ktorých mám rada, musím sa obrniť proti tomu, aby mi nezačali liezť na nervy, poriadnou trpezlivosťou a toleranciou.“

Brat pokýve hlavou na znak toho, že chápe. Ja pokývem hlavou, že fajn a v duchu myslím na to, aké je to niekedy ťažké získať si niekoho, kto by nás skutočne miloval. A aké je potom ťažké sa ho zbaviť. Ale o tom sme sa už nebavili.