Je leto. Zeleň navôkol mení svoju kvetenu v plody matičky zeme. Ovocie je čerstvé, šťavnaté, voňavé, rozkošné, má také jemnučké-é... Nielenže počuješ v hlave elánovské songy, ale príroda ti nadelila do daru aj zrak rozlišujúci farby. Nadelila... to znie, ako by to bola náhoda. Ale ty ho máš preto, lebo onehdá sa tvoji zberačskí predkovia potrebovali poriadne poobzerať okolo seba, čo by tak prestreli na kamenný stôl. V čiernobielom svete, a nedajbože i šere, tú lesnú jahodu fakt nenájdeš. A tak dnes vidíš ríbezľu a zastaví sa ti dych. Lebo ty ju chceš. Ale medzi vami je plot. Ty ju vlastne potrebuješ. Na koláč. Koláč potrebuješ zavesiť na Instagram pre tvojho muža. Lebo dnes má meniny. Áno, a opäť si z toho v šoku. Ako každý rok. Kto nežije v postkomunistickej stredoeurópskej krajine, kde sa slávia meniny, nepochopí. Ty pamätáš časy, ako si viažeš uzol na pionierskej šatke a tak vieš, že je to kurva problém.

Je vysoko pravdepodobné, že pri rozhodovaní, čo k tej ríbezli upiecť, si ovplyvnená tromi vecami:

  1. Tvojou obľúbenou super-eko-bio-raw-hipsta kaviarňou, ktorá k dvadsiatim šiestim druhom kávy podáva aj domáce koláče prastarej matere, ktorých sa ty nevieš nažrať do sýta. Lebo tam nie si sama a teda ťa vidia ostatní, tak sa tváriš, že normovaný kúsok čískejku „a lá hontiansky čepiec“ je pre teba akurát dosť a vlastne, nevlááádzeš ho dojesť.

  2. Lidl letákom, ktorý si si listovala hneď zrána počas s.... Sú najzdravšie tematické týždne roka a teda, potrebujú vypredať tofu.

  3. Máš tú ríbezľu, ale jedna je fakt málo.

Je to jasné. Budeš robiť home made s láskou napečený a počas prípravy 658x odfotený cheesecake. Taký presne, aký mávajú v tej kaviarničke. Lenže, ty urobíš zdravú verziu, lebo pri konzumácii ťa uvidí len tvoj chlap. Takže ho zožerieš veľa. Recept máš od tých najpovolanejších majstrov tofu.

Ide sa na nákup.

Stále je leto a schyľuje sa k búrke. Lidl je ďaleko. Nevadí. Konečne prišiel deň využiť to, že si rodená i koreňmi zapustená Bublinčanka. Síce si doteraz rozmýšľala, že život na vidieku, ideálne v Zaježovej, je pre teba asi lepšia voľba, viac totiž fituje k tvojmu lajfstájlu. Lebo odkedy máš chlapa a ten má počítač i internet, do kina nechodíte. Do divadla tiež nie. Ale chceli ste. Len ste nemali čas. Boli ste na koncerte. Ale odišli ste. Bolo tam hlučno. Tak načo platiť vysokú hypotéku na byt v Bubline, keď môžeš päty nevytiahnuť z domu pokojne aj niekde v zapadákove? No ale dnes sa ešte nesťahuješ. Dnes nie. Dnes si vychutnáš to, že sa rozhliadneš po okolí a vyberieš si z enormného množstva supermarketov, ktoré lemujú okolie tvojho domova. Zmoknúť nechceš, ide sa do Terna. Či je to Jednota? Samoška? No rebranduje to, hlavne, že je to najbližšie.

Zabudni na to, že podľa receptu potrebuješ biele tofu. Alebo urob cheesecake z bazalkového, prípadne hnedkastého marinovaného kúska... V každom prípade neplač. Nehľadaj syrovú náhradu. Nie ajdamom to nenahradíš, ani bryndzou nie. A nestoj tam tak dlho. Je to chladiaci pult, ty máš len žabky, tielko a sukňu. Lebo je stále to leto. A naspäť chceš byť pred búrkou. Fokusuj sa, dievča! Zapni záchranný mód, využi inštinktívne pudy a alternuj.

Budeš k tomu potrebovať:

Keksy, bebe, alebo nejaké také. Dobré, orieškové, mliečne, alebo kakaové. Nepanikár, nejaké mať budú. Hocijaké. Ďalej maslo, 4 termixy, miláčiky, alebo toho macíka z Posázavia (čítaj prízvukom Andrey Verešovej). Keďže robíš cheesecake, mala by si siahať po tých smotanových alebo vanilkových verziách. Čokoládové neber. Tiramisu urobíš inokedy. Zober k tej ríbezli aj iné ovocie. Napríklad maliny, čučoriedky, černice. V supermarkete v balíčku bude takých 9 kúskov, z toho 5 už s plesňou, tak ich zober veľa. Dvakrát toľko, ako by si brala normálne. A priprav si takých odhadom 30 EUR. Len za to ovocie.

Doma utri slzy, rozmrv keksy, vymiešaj s maslom, daj do trúby zapiecť tak na 20 minút. Keď vychladne, troch priposázavčíkov vykydni navrch, nahádž tam vyselektované neplesnivé ovocie, tú základnú ríbezľu a šupni to do chladničky. Sadni na gauč, zjedz toho štvrtého priposázavčíka. Servíruj štýlovo - keď má tie meniny, daj k tanieru servítku.