Nie je umením hodiť sa pod rozbehnutý kamión vrchovato naložený výrobkami poltárskych sklární. Samozrejme, že dosiahnete zvukový aj vizuálny efekt, avšak je viac než pravdepodobné, že vnútorné orgány prestanú byť neoddeliteľnou súčasťou vašej telesnej schránky. Skutočným umením je prostredníctvom ľahšej ujmy na zdraví získať nemalé finančné prostriedky a dlhodobé prázdniny.


Narábajme s faktom, že ste legálne zamestnaný jedinec, ktorý sa v štúdiu abecedy dostal aspoň po N a nie ste fanúšik slnečného tunningu s dúhovkami tmavšími než zreničky. V bežnej firme sa o vaše bezpečnostné blaho stará jeden kus človeka so zbastardenou kumulovanou pracovnou náplňou. Pravého éháesáka vraj spoznáte podľa toho, že mu chýbajú aspoň dva prsty, prežil aspoň dva infarkty a má aj mimovoľné svalové kŕče v tvárovej oblasti.


Bez námahy sa dňom nástupu do zamestnania stal treťou najnenávidenejšou osobou vo firme, v tesnom závese za riaditeľom a HR. Konkuruje mu už len ekonomické oddelenie, lebo nikto nemá rád ľudí, ktorí vedia, kto koľko zarába. Je to závideniahodná dosiahnutá méta, lebo deväťdesiat percent motrokov nevie, že existuje. Najväčším zdrojom nenávisti, ktorú voči nemu motroci pociťujú, je nacistický diktát používania OOPP a dodržiavania správnych pracovných postupov. Keby vedeli, že je oficiálnym dôvodom, prečo nemôžu fajčiť vo výrobe či usporiadať preteky vysokozdvižných vozíkov, už dávno by mu začali vypúšťať gumy na parkovisku.


Nadradené hierarchické postavenie mu dáva možnosť hrať sa motrokmi ako s laboratórnymi potkanmi pri rôznych príležitostiach. Počas požiarneho poplachového cvičenia im zablokuje všetky únikové východy okrem jediného, ku ktorému vedie stopa z roztrúsených omrviniek. Nápaditým spestrením tejto hry je dohodnutie sa s HaZZ na vpustení suchého ľadu do závodu počas cvičenia. Dymový opar zamestnancov zmätie počas evakuácie a navodí správnu záhrobnú atmosféru. Môže dávať fúkať hocikedy ľuďom, ktorí sa mu nepáčia, alebo rovno pristúpi k náhodným drogovým testom, čo mu dáva možnosť vydierať svojho firemného dealera, nehovoriac o resuscitačnej Anči, ktorú má neustále k dispozícii. Ďalšou fajn psychologickou hrou je nedbanlivé ponechanie vyplnených vytýkacích listov bez mien v tlačiarni či rôznych spisoch.


Éháesáka dojíma k slzám smiechu, keď bárskto tvrdí, že robí v práci EHS, okrem iného, samozrejme. Vtedy sa zásadne pýta: „Neser! A máš za to aj odmeny?“ On totiž najlepšie vie, že ak raz za mesiac rozdáte formulár na vyplnenie, alebo reflexné vesty, neznamená to, že robíte EHS. Rád hodí reč s pánmi z Ministerstva životného prostredia, lebo nadprodukciu emisií toho roku už nevládzu v mene jeho motrokára kamuflovať ani pod hlavičkou U.S.Steel, nadšene ozrejmí, prečo vybilo okná v stometrovom rádiuse od fabriky po revíznej kontrole vyhradeného technického zariadenia plynového skupiny B, a s pokorou spíše s policajtmi a fešákmi z Národného inšpektorátu práce zápisnicu o tom, prečo chlapovi pri CNCčku odrezalo ruku v lakťovom kĺbe. Éháesák je teda mimoriadne šťastné stvorenie a ochotne nám poradí.


Vraj keď sa chceme efektívne zmrzačiť, máme tak učiniť počas pracovnej doby, avšak prestávka na obed sa za ňu nepovažuje. Iba v takomto prípade oceníme všetky výhody práceneschopnosti. Dochrámať sa v práci je najjednoduchšou cestou, akou možno získať dlhodobé prázdniny a pritom sa aj nabaliť za cenu minimálnej investície, ktorou je trocha bolesti. Len si musíme vopred premyslieť, ako veľmi sa chceme dokaličiť a akým spôsobom. Odporúča nám s niekým sa potajme dohodnúť na rozliatí oleja/saponátu na schodoch, čo je ideálne na lámanie končatín/otras mozgu a ľahko sa to dá zvaliť na nedostatočnú údržbu firemných komunikácií, za predpokladu, že sa pri tom pridržiavame zábradlia a máme na sebe všetky OOPP, čím zabezpečíme dodržiavanie správneho pracovného postupu z našej strany pri prechode z miesta na miesto. Rezné/tržné rany či amputácie veľmi neodporúča, lebo je pri nich zvýšená pravdepodobnosť, že sme nedodržali správny pracovný postup alebo nepoužili OOPP a čiastočne si ich teda sami spôsobili, čo zapríčiní krátenie plnenia zo strany zamestnávateľa. To nechceme!


Nemali by sme sa lámať pod vplyvom alkoholu alebo nahúlení natoľko, že jedným okom vidíme na modro a druhým vôbec. Ak budeme pri zmysloch, okamžite sa pomuchlujeme s drägerom, čo zabezpečí éháesák, priamy nadriadený alebo poverený zamestnanec. V prípade, že budeme v šoku, muchlovačka odpadá a fízli si nás pre tento účel nájdu na pohotovosti v pomerne krátkej dobe. Nemáme im to za zlé, lebo zamestnávateľ je povinný sa vyviniť a zistiť, či sme v dobe, kedy sa pracovný úraz stal, neboli zmyslovo indisponovaní. Ak by sme, nedajbože, boli pod vplyvom, stratíme nárok prakticky na čokoľvek a zamestnávateľ dostane vynikajúci dôvod, prečo nám uštedrí výpoveď.


Každému úrazu prislúcha bodové ohodnotenie. Hodnota jedného bodu predstavuje 2% z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom vznikol nárok na náhradu. V roku 2013 by vám za jeden bod padlo do vačku 15,72 eur. Prvou pozitívnou správou roku 2014 je, že sme zjavne muklovali o dušu, bo ak sa dokatujeme v tomto roku, mešec sa naplní o 16,10 blyšťavého eura za jeden bod. Hľa príklady:


Zlomenina sánky s posunutím úlomkov: 70
Vyrazenie šiestich a viacerých zubov alebo extrakcia následkom úrazu: 35-55
Zlomenina viac ako piatich rebier s dislokáciou: 45-70
Zlomenina tela ramennej kosti liečená operáciou: 100
Vykĺbenie predkolenia liečené operáciou: 90


Dole schodmi sa musíme hádzať s entuziazmom a nadšením. Oduševnený pokrik „Cowabungaaaa!“ si necháme na vhodnejšiu príležitosť, mohol by vzbudiť neželané podozrenie. Do situácie ideme naplno a dáme si záležať, aby vzlyky boli precítené a nárek nástojčivý. Zrúbeme sa poriadne, aby sme mohli pol roka až rok pobudnúť v teple domova. Absolvujeme príjemné rehabilitácie, prípadne plne hradený výlet na liečebný pobyt v kúpeľoch. Ďalej sa musíme intenzívne sťažovať prakticky kdekoľvek a po roku nám vznikne nárok na náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia, čiže ďalšie body v hodnote 16.10 eur. Prípadne si uplatníme trvalé následky a bazírujeme na priklepnutí čiastočného invalidného dôchodku. Počas celej doby, čo si budeme váľať šunky, nás bude štedro sponzorovať sociálna poisťovňa, plus nám zamestnávateľ bude povinný dorovnať ušlú mzdu. V konečnom dôsledku zarobíme viac, než keby sme boli v práci, nárok na dovolenku nám ostáva, plus spomínané mastné bonusy. A to sa vyplatí!


Ak ste bukvica, čo sa rozplače, lebo bábovka vyzerá prekrásne a predstava fyzickej bolesti vás uvádza do mdlôb, má pre vás len tri slová: veral, sufentanil, kokaín.