Dostala som impulz. Alebo vyhrážku? Sama neviem. Keďže vzdorovať človeku s imidžom niekoľkonásobného recidivistu je odvaha, a ja odvážna veruže nie som, rozhodla som sa tomuto impulzu poddať a radšej nevzdorovať. Vraj „všetci len mindžujete a písať nemá kto“.

 

Ak vás teda omrzeli všetky Horúce vína a Búrlivé krvi, nezaujíma vás aký je Povrch paneláku a aké je byť Pod Dr. Dokonalým (ej, tu som veru zaváhala), možno si vašu pozornosť získajú seriály, o ktorých v slovenských televíznych končinách nechyrujeme. A ktovie či budeme.

 

Ako už samotný názov napovedá, tak bratia Česi už o ňom chyrujú. Aj keď musím povedať, že názov seriálu poňali dosť prvoplánovo.

Ale k veci.

 

Hlavným hrdinom je päťdesiatnik, stredoškolský učiteľ chémie Walter White. Na prvý aj druhý pohľad človek nezaujímavý. Jeho život sa točí okolo výučby žiakov, ktorých chémia absolútne nezaujíma, starostlivosti o rodinu – tehotnú manželku Skyler a telesne postihnutého pubertálneho syna Juniora a keďže učitelia sa majú asi na celom svete rovnako nahovno, po práci chodí brigádovať do neďalekej autoumyvárne. Dostavila sa kríza stredného veku, sex už nie je čo býval, v druhom zamestnaní umýva autá vlastným študentom. Skrátka frustrácia ako vyšitá. Tú, ako vieme, môžeme riešiť ako Michael Douglas vo Falling Down alebo ako Kevin Spacey v American Beauty. Ale Walt nie je ani Kevin ani Michael a na riešenia tohto druhu nemá gule. Aspoň zatiaľ.

 

A keďže spolu s vekom idú ruka v ruke aj zdravotné problémy, v tom čase diagnostikujú Waltovi rakovinu pľúc. Zdravotná poistka náklady na liečbu nepokrýva, peňazí niet a rodina tak stojí pred neriešiteľnou situáciou. A vtedy Walt, muž túžiaci v prípade svojej smrti zabezpečiť svoju rodinu čo najlepšie, dostane nápad. Využije svoje odborné znalosti a spolu so svojím bývalým žiakom, dnes drogovým dealerom Jessem rozbehnú výrobu metamfetamínu. Ich produkt má vysokú kvalitu a na trhu je oň záujem. Všetko ide ako po masle, peniažky sa hrnú, avšak časom treba riešiť veci, s ktorými sa na začiatku nerátalo – ako príjmy zlegalizovať, ako utajiť svoje aktivity pred rodinou, najmä manželkou a švagrom (čo čert nechcel, ambicióznym policajtom z protidrogového), ako odstaviť konkurenciu, atď.

 

Seriál sa stretol s veľkým diváckym záujmom (fuj, to je klišé), má 5 sezón a musím skonštatovať, že Walt na konci piatej série veru nie je tým Waltom, s ktorým sme sa na začiatku zoznámili.

 

Aj z filmárskeho hľadiska je robený zaujímavo. Pasáže či postavy, o ktorých si divák myslí, že do deja nepatria, dostanú svoj význam hoci o dve časti neskôr. Alebo sa s rozuzlením zápletky oboznámite skôr než so zápletkou samotnou.

 

Na záver len toľko: možno ho nezaradíte medzi svoje osobné top, za povšimnutie však určite stojí.

 

Pri písaní tohto článku sa mi v hlave vynorila spomienka na nebohého starého otca, ktorý vravieval: „Diovka moja, šecke láskavosti misíš človeku vrátiť“, preto by som ho chcela venovať feťákovi. No schválne, hádajte prečo.