Disclaimer: Tento článok vznikol na žiadosť jokiho, položenú mi v paralelke. Prepáč, Peterson.

 

Poznáte to – zase je pred vami dovolenka v krajine lignjí na žaru, smokve, točkastich pupkarov a sladoledu, samozrejme bez cestovky. Ako v každej dovolenkovej destilácii, aj tu okrem cestariny a morských ježkov na človeka číha ešte jedno nebezpečenstvo. To si tak kráčate večernou promenádou, užívate si príjemný vánok, odvraciate zrak od Germánok a užívate si pohľad na (niektoré) Slovanky, keď zrazu začujete hlasné cinkanie a do očí vám udrie stroboskopické farebné blikanie. Áno, je to tu – v pravidelných rozostupoch sú sekcie vyhradené pre „atrakcie“ – automaty, videohry, air hockey, claw machines, predavači svietiacich vystreľovacích gebuzín a blikajúcich čeleniek či balónov, sieťky na ryby, autíčka, vláčiky, čiapky, potápačské okuliare, suveníry, elektrické káry, fotenie s papagájom na ruke, trampolíny, loptičky, atď. Celé je to samozrejme zamerané najmä na detiská. No a pretože sa snažíme nerozmaznávať, je vhodné pripraviť sa na zvládanie týchto nástrah.

Samozrejme, medzi dvomi extrémami – „áno, Sebinko, samozrejme že môžeš ísť na čo len chceš a kúpime ti, na čo si ukážeš, aspoň nám dáš pokoj“ a „nie, Juraj, do toho stánku so zmrzlinou sa nepôjdeš pozrieť ani keď tú rozborku a zborku dáš do 60 sekúnd!“ existuje niekoľko medzistupňov. Tu si dovolím podotknúť, že dôležitá je zhoda medzi rodičmi a jasné nastavenie pravidiel. Ok, úvod by sme mali, poďme na to. 

Krok prvý – budovanie kapitálu, aneb peniaze nepadajú z neba

Našťastie, oba moje joby sú také jednoduché, že ich zvládne aj malé decko. Deň pred odchodom som preto menovca vzal na fušku, nech má šéfka pokoj pri balení vecí. Zapriahol som ho do práce a tak si zarobil svojich prvých päť eur slovenských. 

Krok druhý – objasnenie hodnoty peňazí

Samozrejme, celkom pomôže, keď objekt, s ktorým pracujeme, celkom dobre poznáme. Tento konkrétny specimen je zaťažený na autíčka. Využijeme teda túto skutočnosť, po návrate z práce si spoločne sadneme k internetu, vyfiltrujeme hotwheels autíčka do 5 eur a kocháme sa. Našli sme červenú Toyotu Tacoma za nejakých 4,50. To, že donáška stojí ďalšie 4 eurá, som taktne zamlčal. Každopádne, benchmark sme mali nastavený. Dohodli sme sa, že po celý čas na dovolenke budeme v plážových stánkoch pozerať autíčka a že si za svoje peniaze môže kúpiť čokoľvek (okrem heroínu), no ak minie viac, než 50 centov, na Tacomu nezbude.

Krok tretí – držíme svoje slovo

Pri prvej príležitosti naozaj ideme na prieskum obchodov. Páči sa nám jedno, potom druhé, potom ďalšie. Pri každom sa však skúmaný objekt zamyslí, občas si nechá osviežiť pamäť pohľadom na obrázok Tacomy v mobile a po dlhom premýšľaní napokon zakrúti hlavou...nie, neberieme. Je verný. Semper Fi.

Krok štvrtý – užívame si plody svojho plánovania

V priebehu toho týždňa aj na trampolínach bol, aj zmrzku dostal, dokonca aj air hockey si zahral. Všetko však s mierou a na základe dohody. Vždy, keď prišiel prvý náznak žgravčania typu „ja ešte chcééém“, absolútne bez akéhokoľvek vzrušenia či kriku stačilo len pokrčiť plecami s tým, že „samozrejme, nie je problém, ale za TVOJE peniaze“. V hlavičke sa zapla kalkulačka, chvíľku to šrotovalo, potom to cinklo a zobrazil sa výsledok „nevyjde na Tacomu“. A tak, síce so smutným pohľadom, ale zato bez hysákov, sme sa pohli ďalej. Nehádali sme sa, nezakazovali, bolo to jeho slobodné rozhodnutie.

Intermezzo

Cestou späť cez krajinu krivonohých poníkov, bajúzatí obyvatelia ktorej fingujú dorozumievanie sa zhlukmi nesúrodých kakofonických slabík, ako napríklad káröröm či használtruha-kereskedés sme sa zastavili v už známej reštike pri MOLke asi 40 kilometrov pred Budapešťou. Za ich burger, lososa a marhapörkölt sme im kolektívne odpustili časť z tisícročného útlaku.

Krok piaty – rozuzlenie

Po príchode domov sme sa, ešte pred objednaním Tacomy, išli pozrieť do Tedi, kde pri pokladni majú taký ten obrovský kôš s jednoeurovými hotwheelsmi. Tu sa romantická láska skončila, miesto Tacomy si za vlastné kúpil Cruise BruiserGMC Hummer a ešte mu tri eurá zvýšili. Mal som čo robiť, aby som zatlačil slzičku.