Tak dobre, kecám, až také úžasné to zase nie je, ale nie je to ani taká tragédia, ako tu minule zaznelo. Keď tak sledujem život okolo seba, skutočne úžasné je máločo. Nám nezadaným môže pripadať partnerský život ako vysnená rajská záhrada, no je to naozaj tak? Stačí sa na chvíľu započúvať napríklad do rozhovoru kolegýň, ktoré sa pri káve jedna druhej sťažujú na svojich manželov či priateľov, a náš stav razom nadobudne iný, optimistickejší rozmer. Netvrdím, že byť single je lepšie, než život vo dvojici či s partnerom a deťmi, ale skúsme sa pozrieť na výhody života nezadanej osoby. Ako dailyfemale píšem pochopiteľne zo ženského pohľadu, takže single chlapi, smelo píšte do diskusie svoje skúsenosti.

 

Ako single ste pánom svojho času. Áno, áno, ja viem, nechajte tie kamene tam, kde sú. Pracovné povinnosti vám z neho ukrajujú podstatnú časť, ale v okamihu, keď máte „padla“, je len na vás, čo budete robiť. Či už sa rozhodnete ísť domov, sadnúť si s pivom a čipsami k telke a pozerať burčiakové kone alebo si pôjdete zacvičiť, zatancovať, či prejsť sa do parku alebo s partiou vyrazíte do kina, o tomto rozhodujete sami. Ešte než ma zadaní a deťmi obdarení ľudia odsúdia za povrchnosť, chcem podotknúť, že si uvedomujem, že prispôsobenie svojho času niekomu inému je obetavé a obdivuhodné. Každý z nás singletonov je viac či menej sebecký, ide len o to, nakoľko sme schopní a ochotní z toho sebectva zľaviť, keď na to príde. Jeden s tým nemusí mať žiadny problém, iný si na svoje pohodlie zvykne natoľko, že do vzťahu vlastne už ani vstúpiť nechce.

 

Takže ešte raz: ste pánom svojho času. Otázka je, čo s ním urobíte. Môžete svoj stav brať ako krivdu a nepriazeň osudu, sťažovať sa kamarátkam pri víne, ako o vás nikto nestojí, a po večeroch roniť slzy do popcornu pri sledovaní romantických hollywoodskych cajdákov. Tento stav je pochopiteľný a akceptovateľný u čerstvo rozídených, keď je naozaj všetko naprd a človeku sa nechce ani dýchať, nieto ešte pokúšať sa hľadať nejaký životný optimizmus. Avšak tie, ktoré sú single už dlhšiu dobu a stále fungujú v tomto móde, by sa mali zamyslieť. Je život bez partnera dostatočný dôvod na to, aby som pôsobila ako zatrpknutá stará dievka? Pozrime sa na seba kritickým okom a opýtajme sa: dokázala by som žiť s osobou, ako som ja? Ak nie, prečo by to mal dokázať voľakto iný? Neutekajte však po štranok, aj s týmto sa dá niečo robiť.

 

Milé single dámy, ako jedna z vás smelo tvrdím, že vychutnávať si život sa dá aj takto. Treba sa prestať vedome či podvedome zameriavať na prázdne miesto vedľa seba a venovať sa tomu, z čoho máte radosť. Ak bolo doposiaľ vaším koníčkom iba nakupovanie a sledovanie telky v spoločnosti vášho bývalého, máte príležitosť pohľadať si niečo nové. Či to bude štrikovanie, joga alebo dobrovoľníčenie v útulku pre zvieratá, je na vás. Možnosti sú nepreberné. Pokojne aj začnite pliesť papierové košíčky a dózičky podľa návodov na modromsloníkovi alebo mimobizare, ak vás to osloví. Môžete sa učiť a rozvíjať svoj talent – prihlásiť sa napríklad na jazykový kurz alebo do hudobnej školy. Čítajte, počúvajte hudbu, píšte trebárs básne. Nájdite si fyzickú aktivitu, ktorá vás baví, a hýbte sa. Pravidelne. Endorfíny z pohybu sú super vec, a to hovorím ako rodený leňoch a gaučový povaľač. Je jedno, či sa rozhodnete behať, bicyklovať, korčuľovať, chodiť do fitka alebo na piloxing (ahoj, GG), efekt je rovnaký. Zmysluplne strávite čas, urobíte niečo pre svoje zdravie, zlepší sa vám nálada a budete lepšie vyzerať.

 

Nie je vôbec nutné, aby ste všetok voľný čas trávili samé, práve naopak. Udržujte kontakty s priateľmi, ako ženami, tak i mužmi. S tými druhými to skúste bez toho, aby ste ich v duchu hodnotili ako potenciálnych partnerov. O tom, či môže existovať priateľstvo medzi ženou a mužom, by sa dal napísať nielen samostatný článok, ale celá kniha, takže to tu nejdem rozoberať. Každý má svoj názor a svoje skúsenosti, jediná správna odpoveď tu zrejme neexistuje. Čím sa dostávame k téme najpálčivejšej – a čo sex? Neplatí to zrejme všeobecne, ale toho si single ľudia užijú zrejme menej než zadaní. Nuž, tu je ťažko radiť, každý sa musí rozhodnúť sám. Celibát, svojpomoc, kamarát s výhodami alebo nezáväzné jednorazovky, možnosť výberu existuje aj tu a nie je na mne, aby som hlásala, ktorá z možností je najlepšia. Jasno v tom majú iba silne nábožensky založení, my neznabohovia to máme o niečo zložitejšie. Zvlášť ženy, pretože pre nás je väčšinou náročnejšie brať sex iba z tej fyzickej stránky a nepliesť doň emócie. Nech je však ako chce, sex patrí k životu, je príjemný a treba si ho užívať, keď sa dá.

 

Nezadaný život má svoje výhody i nevýhody, ako hocičo iné. Nie je to žiaden biľag či postihnutie, ako nám to občas prezentujú naše babičky či iní členovia rodiny, a ako to chvíľami pripadá aj nám samým. Partnerský vzťah nie je niečo, čo sa dá naplánovať, vyprosiť alebo vydupať. Ak sa to týmto spôsobom podarí, niečo nie je v poriadku. Preto, milé a milí singles, hlavu hore. S trochou úsilia je možné nájsť radosť zo života. Je to fráza ako Brno, ale verte mi, je to tak: záleží len na vás.