Talianská Molleindustria vydala hru, ktorá má za úlohu zviditeľniť sociálny dopad múdrych telefónov. Neprekvapilo výberom príkladného výrobcu najpopulárnejších prístrojov našej doby, a Apple neprekvapil svojou reakciou, keď hru z AppStore promptne stiahol. Krátky pobyt vo virtuálnom obchode však niektorým ľudom stačil, aby si hru stiahli.


Kontroverzné hry vždy získajú okamžitú publicitu a my sa pripájame, aby sa tento exemplár nestratil do zabudnutia.



V Phone Story totiž figurujú mini hry, ktoré predstavujú rôzne kontroverzné kroky, ktoré firmy ako Apple musia podniknúť, kým sa ku vám dostane finálny produkt. Hra sa teda skladá z mini-hier ako je napríklad ťažba coltanu, ktorá vám priblíži ťažbu minerálu potrebného k výrobe moderných telefónov. Tu kontrolujete ťažbu v Kongu, kde sa táto surovina získava za horibilných podmienok, a deti od osem do dvanásť rokov ťažia pod ozbrojeným dozorom, v horibilných podmienkach za pár dolárov na deň.
ScreenHunter 01 Sep. 14 09.45
Ďalšia mini-hra vám priblíži osud čínskych robotníkov z Foxconnu, ktorí sú nútení pracovať za minimálnu mzdu aj tridsaťšesť hodín v kuse s čerešničkou na vrchu vo forme otrokársky-milého manažmentu. V mini-hre sa snažíte zachrániť čo najviac sebe-vražedných pracovníkov.

ScreenHunter 02 Sep. 14 09.45

Marketing, ktorý pravdepodobne spotrebuje toľko peňazí, čo celá výroba dokopy je zdôraznený naháňaním fanúšikov do Apple obchodu po začiatku predaja nového modelu. Táto časť má zdôrazniť mrhanie zdrojmi a vytváraniu dopytu po niečom, čo je v podstate to isté až na tú novú predponu/príponu.

ScreenHunter 04 Sep. 14 09.45

Taliani nezabudli ani na problém e-odpadu a teda osudu vyhodených modelov, ktoré obsahujú množstvo nebezpečných kovov, ktoré za nebezpečných podmienok recyklujú úbožiaci z Ghany, Pakistanu alebo Číny.
ScreenHunter 03 Sep. 14 09.45

Je pravda, že Apple sa snaží vyriešiť tieto problémy tak, že použije outsourcing a tak prenesie zodpovednosť na svojich dodávateľov. Koncový užívateľ tak ľahko stráca prehlad o zverstvách, ktoré boli z hľadiska veľkej korporácie zameranej na najnižšie výrobné náklady, nevyhnutné.

 

Zdroj

https://phonestory.org/#about