„Sú veci a sú veci“, povedal mi raz jeden opitý tridsiatnik v krčme a mal úplnú pravdu. Jedna vec je sedieť v tej krčme a druhá – sedieť tam s ním. Tak som sa postavil a odišiel som. Parafrázou jeho výroku by mohlo byť, že sú škandály a sú škandály.

 

Vo svete sa istotne denne udeje množstvo všakovakých škandálov. A keďže ten svet nebol a nie je spravodlivý, pozornosť sa dostáva zväčša tým škandálom, ktoré si to, podľa mňa, nezaslúžia a naopak. Však posúďte sami.

 

V Česku sa pred pár rokmi udiala situácia, kedy po bytovke behal sfetovaný holý mladík, hajloval a druhou rukou si strkal do zadku plastovú fľašu. A koľkí z vás o tom počuli? Pritom to mohol byť škandál ako lusk. Alebo ďalší škandál domácej proveniencie: v Šiatorskej Bukovinke ubil jeden sused druhému psa poriskom metly. Len si predstavte, že by sa to stalo napríklad Janke Hospodárovej. To by sa o tom určite písalo dodnes.

 

Oproti týmto mnou vybraným udalostiam škandalózneho typu stojí Slávik 2012, ktorý priniesol dve malé škandalózne vajíčka. Ani len na zlaté vajcia Paľa Bruchalu sa to nechytá. Už od rána na mňa útočí z titulky denníka Mínus1ľudskýživot fotka Patrika Švajdu a Moniky Flašíkovej-Beňovej. Patrik, to je ten, ktorý o siedmej večer sedáva z opačnej strany televízora, číta z čítačky a je za to celebrita. A okrem toho sa mu za posledných päť rokov zmenšil vlasový porast na veľkosť jarmulky. Monika, to je tá, čo má za muža reklamného mága a občas šokuje v europarlamente. Hlavne oblečením. Monika spustila veľkú prekáračku cez Gesichtebuch, kde to Patrikovi naložila, že je pokrytec a ku svojej Zlatke sa správa ako kretén (no môže toto súperiť s vyššie spomínaným českým občanom?). K reakcii Patrika som sa nedostal, ale musím povedať, že keď som to pri raňajkách čítal, skoro som si zabudol namočiť ten spišský párok do horčice, tak ma to zaskočilo. Navrhoval by som, aby Patrik v rámci vendety urobil na sociálnej sieti anketu, kde by svojim priateľom dal možnosti vybrať najlepšie prirovnanie hodiace sa k Monike.

 

Keďže si na raňajky dávam vždy párky minimálne dva a táto seriózna aféra vydala len na jeden, pokračoval som ďalej. Na ďalšej strane číhal Winnetou v civile, pán Lil Cash a jeho žena Sisa Solárkovská. Skrátka, manželia Lil Cashovci (pracovne aj Big Attentionovci) nesmú chýbať na žiadnej okázalej hurke (rozumej žúrke) a tak ich prítomnosť bola automaticky predpokladaná aj na Slávikoch. Aby vyhlasovanie dostalo správny punc sereblitnej zábavy, dostali aj úlohu, vyhlásiť Richarda Müllera za bronzového slávika, na čo sa asi tak veľmi tešili, že ho vyhlásili ešte pred oficiálnym vyhlásením. A oheň bol na streche (ale na škandál zo Šiatorskej Bukovinky to rozhodne nemá). To som už od nervov hrýzol do toho spišáku (to mám od nás z kantíny) ako pri kolonoskopii. „To je škandál!“ hovorím si v duchu.

 

Ešteže to celé zachránil veselý článok hneď pod Lil Cashovcami, ktorý hlásal: „Backwards žúrovali s matkou Paula McCartneyho!“ Musela to byť teda poriadne odviazaná šnúrka, keď si nikto nevšimol, že McCartneyova mama je už 56 rokov po smrti. Kto zbieral po párty jej ostatky roztrúsené po klube, to sa už v článku neuvádzalo a napodiv táto bužírka nedostala nálepku škandalózna.

 

V záverečnej fáze, keď som už len koncom rožka vytieral zostávajúcu horčicu, som preskočil na prvú stranu, na moju obľúbenú rubriku Plus a Mínus, kde redaktori krátkym komentárom vždy zhodnotia nejaký dobrý a zlý počin zo Slovenska aj zo sveta. Vždy sa mi páči rozmanitosť a široký záber udalostí, hoci musím povedať, že márne čakám už dlhší čas, kedy sa v tejto krátkej správe budú venovať rekonštrukcii urýchľovača, prípadne aký súd vynesú nad medzinárodným projektom experimentálneho termonukleárneho reaktora ITER. Ale akoby som to už videl (v rubrike Plus): „Výborne, lacná energia pre všetkých. Náš názor: Ale vám to trvalo, páni vedci.“ No, čistý škandál.