Rozhodol som sa, milé a občas aj nemilé ženské pokolenie, priblížiť vám fungovanie tej veci, čo má každý chlap v hlave. V prvom rade si treba uvedomiť, že aj keď to niekedy tak nevyzerá, aj náš mozog je hlavným riadiacim orgánom celého tela. Hardvérovo sa vôbec nelíši od ženského, akurát funguje na trochu iných princípoch. V prvom rade si chce veci zjednodušiť a to vždy a všetky.

 

Táto vlastnosť sa uňho vybudovala už za čias putovania dobou ľadovou. Pre chlapa väčšinou nebolo dôležité aký tvar mal daný kameň, najmä nie v situácii, keď potreboval ochrániť ženu pred rozzúreným mamutom alebo šakalmi. Preto kameň neskúmal podrobnejšie, ale so všetkou láskou k dotyčnej ho odhodil nabok, aby mohol uvoľniť jaskyňu a zachrániť život dáme. Preto nebolo pekné, ani vhodné sťažovať sa, prečo ten kretén nenašiel jaskyňu s 20 centimetrovým výhľadom na ihlanový ľadovec, ale len na obdĺžnikový. Prečo má jaskyňa len jednu miestnosť, keď mohla mať aspoň tri?

 

Ale chlap zatne svoje mocné zuby a vydrží, dokonca si vydýchne. Paráda! Na stene sa totiž vyníma dobová maľba ľadovec za súmraku s letiacimi vtákmi. Žiadne obrazy s tematikou „lov mamutov“, alebo prasačiny typu venuša - konkurentka. A tak sa práve zachránená osoba pravekej partnerky neuchyľuje k poznámke o nekultúrnom hovädu. A prachlap vie, že sa dočká aj odmeny, alebo v to dúfa. V stresovej situácii našiel vďaka svojmu vycibrenému orientačnému zmyslu najlepšie možné riešenie... A nie, nebol to útek, ale taktický ústup. Totiž, mohol by dotyčného mamuta ako pravý vodca svorky roztrhať zubami na kusy, ale ona nemá rada krv a násilie a on má rád ju. A  má rád aj pokoj v rodine.

 

Ako teda môžete vidieť, chlap vedel čo chce už v nástupe ľudstva a toto jeho správanie si zachováva aj v dobe stredoveku. Prosím, všimnite si ten rozdiel len pri takej  veci akou je čipkovaná vreckovka, ktorá vám spadla. Chlap sa vrhol aj do blata, aby sa nezašpinila, aby videl radosť vo vašich očiach a počul pochvalu. Keď spadla vreckovka jemu, tak sa na vás radšej nepozrel, stačilo mu počúvať. Že ste ju prali zbytočne, alebo „to len mám doma nešikovného chlapa?“, prípadne nepublikovateľnejšie punchlines.

 

A napriek tomu, ak jeho milú niekto počastoval nejakou urážlivou poznámkou, či na ňu nedajbože siahol, v momente bol odhodlaný ako pravý rytier vytasiť kord, kušu, oštep, železnú rukavicu, alebo nejaký prísny písomný prameň (tento spôsob sa zachováva až do dnešných čias,  najnovšie napríklad prostredníctvom všemocného fejsbuku), aby ochránil vašu česť. A napríklad taký Parid dokázal skrz lásku k jednej jedinej žene poblázniť dotyčnú Helenu spolu s celým antickým Gréckom. Ale vy nie aby ste si zobrali príklad z toho, čo je pre vás chlap ochotný podstúpiť, ale začnete snívať o princovi a živote na zámku...

 

V modernom novoveku prechádza náš mužský mozog  menšou aktualizáciou. Základné funkcie popísané vyššie zostávajú v platnosti, ale chlap sa vyvíja, najskôr príde na to, že žena je mysliaci tvor a dá jej volebné právo. A aby jej dokázal, že ju má naozaj rád, je ochotný vziať na seba okrem svojich výsad aj povinnosti ženské. Takže k výmene žiarovky, zatlčeniu klinca do kľučky, či ľahkým vodoinštalatérskym prácam si dobrovoľne pridá kočíkovanie dieťaťa (hlavne vlastného) a napríklad uvarenie občasného obeda alebo večere. Prať nebude, lebo nevie, kde má práčku, a keď vie, tak ju nepoužíva, a keď ju používa, tak to zbabre, a keď to zbabre tak je zle, takže neperie. Ale žehliť sa naučí, alebo to aspoň skúsi. Samozrejme všetky požiadavky sú splnené v lehote troch až 40 dní od podania návrhu k príslušnej plechovke piva (keď odkaz s požiadavkou oblepíte okolo plechovky, tak šanca, že si ho všimneme je takmer stopercentná).  Ako bonus prestávame ženské povinnosti nazývať povinnosťami. Riadime sa mottom, že dôležitejšia vec ako výsledok je snaha a vyžadujeme za to pochvalu. Nakoľko si radi veci zjednodušujeme, občas to nevyjde.

Preto žiadam v mene všetkých chlapov o to čo aj Daniele Šteklová: o toleranciu a pochopenie namiesto kriku, násilia a výčitiek. Či to nebola ona? Nevadí.

 

Ešte posledná vec, ktorú potrebujete vedieť o nás, teda aj našich mozgoch. Chlapa bavia iné typy programov ako máte radi vy. Musíte počítať s tým, že ak ho zavoláte na 50 Shades Of Grey, tak mu neulahodíte. Doplňte si ľubovoľné podobné typy filmov napr. Twilight. Ale ak vás má chlap rád, tak tam pôjde, lebo vás má rád a to je celé. Niektorí odvážni jedinci si dokonca trúfnu na „odvetu“ a pozvú nežnejšie pohlavie na Avengers, Xmen-ov, alebo Nepostradatelných, hoci vedia, že väčšina z vás sa bude tváriť rovnako, ako my pri vašich filmoch.

 

A čo sa týka televízie: väčšina z nás má rada aj šport, preto chceme mať v byte aspoň dva tv príjmače a súkromie. Oceňujeme vašu snahu podporovať tento náš koníček... naozaj. Ale málo z vás vie úprimne oceniť vynikajúci priedbiehajúci manéver Hamiltona v F1, alebo ukážkový dvihák od doktora Klička priamo na bradu. Preto tie dva tv prijímače. No vždy sa k vám vrátime... vždy. Buď preto, že vás potrebujeme alebo preto, že vás potrebujeme a je na vás napísaný byt .

 

Myslím, že som popísal dostatočne pochody mužského mozgu. V prípade nejakých ďalších otázok kontaktujte mailovú adresu pantvorstvazavinačprvatriedabodkacom.