Možno to neznamená, že ste leniví, možno vám len chýba gén. Áno, ku genetickým výhovorkám sa pridáva aj ospravedlnenka z telesnej výchovy. Toto nové zistenie prinášajú vedci z univerzity McMaster, nie, nejedná sa o nové menu v obľúbenom rýchlo-občerstvení. Team deaktivoval myšiam gény, ktoré regulujú proteín AMP- aktivovaná proteínová kináza (AMPK). Tento enzým sa aktivuje pri cvičení a je zodpovedný za vytváranie mitochondrií (generátory bunečnej energie) v svalových bunkách.


Myši bez AMPK mali v svaloch oveľa menej mitochondrií a na rozdiel od nemodifikovaných rovesníkov, ktorí zvládajú niekoľko-kilometrový beh, zvládli nanajvýš niekoľko desiatok metrov. Nemyslite si však, že sa s vašimi génmi niekto pohral a preto nezvládate cvičenie. Táto zmena sa prejavuje v populácii, práve kvôli nedostatku pohybu a nezabúdajte, že daný gén sa prejavuje až po začiatku cvičenia.

 

Preto, keď nechcete mať lenivé potomstvo, cvičte pravidelne aspoň rok pred počatím, aby sa z vašej genetickej výbavy nevytratil práve tento veľmi potrebný gén. Je tiež možné, že preto zvieratká s voľným výbehom (a teda možnosťou cvičiť) chutia o toľko lepšie.

 

Zdroj


Foto