Zima je ako leto, akurát je počas nej chladno a tma. Čo je super, a to najmä pre tých, ktorí nemajú radi teplo a svetlo. A aj keď je zima super, sú ľudia, ktorí tvrdia opak a navyše tvrdia, že majú radi leto. Nechápem. Ale veď nemusím chápať všetko. Pritom v zime sa dá robiť kopec činností, ktoré inokedy nie, prípadne ak aj hej, nemajú také čaro. Napríklad:

Veľa žrať

Povedzme si úprimne, leto nie je veľmi gastronomicky prívetivé obdobie. Jednak nám tak nechutí a dvojak všade samá zelenina, ovocie a podobné podivné záležitosti. To v zime sa môžeme poriadne rozožrať, a to nielen čo do množstva jedla, ale aj do jeho nutričnej hodnoty. Tukom prerastené mäsá, majonézové šaláty, mastné polievky, to je presne to, čo si naše telo počas zimného obdobia žiada a naše telo musíme čo? Počúvať. Navyše si môžeme náš obed pozostávajúci z gulášovej polievky s dvoma rožkami, XXL černohororu, hranoliek a troch deci tatarky úplne legitímne ospravedlniť tým, že naše telo rýchlejšie metabolizuje, lebo je zima a veľa energie potrebujeme na jeho zahriatie. Science fact! Okrem žrania môžeme aj oveľa viac slopať, a to najmä tvrdý alkohol, lebo ten nás zase zahreje, takže hurá na jägerbomby, alpáče, tatračaje, absinthy a iné šmaky. Akurát je tu jeden problém, že keď náhle zistíte, že neviete chodiť, tak sa nemôžete vyhovoriť, že vám to udrelo do hlavy kvôli horúčave a ani to nemôžete dospať na lavičke. Teda vlastne môžete, ale potom budete vo večerných správach.

Pekne sa obliekať

Kým v lete máte na sebe oblečenia čo najmenej a jeho hlavným kritériom je, aby na ňom nebol vidieť pot, v zime sa môžete nacibuliť do svojej obľúbenej Hillfucker košele, Übercrappy & Bitch svetra, Blberry kabáta a na to si frivolne prehodiť šál od Duceho & Zgabanej. Čo aj musíte, aby ste zakryli špeky nadobudnuté v súvislosti s predchádzajúcim bodom. Navyše v zime sa nenosia Crocsy (keď mi chcete do diskusie napísať, že existuje aj zimná mutácia tejto ohavnosti, tak sa nenamáhajte, viem o tom, ale odmietam túto skutočnosť akceptovať).

Mindžovať na počasie

Toto sa dá robiť celoročne, ale v zime sa pri tom stretnete s väčším pochopením okolia, lebo po prvé: zimu hejtuje viac ľudí a po druhé: na rozdiel od takého nudného leta, kedy sa dá stonať iba nad tým, aké je teplo, prípadne že je teplo málo, je zima v tomto podnetnejšia, lebo okrem toho, že je skurvene chladno, že by človek ani Kolesíka von nevyhnal, môžu nastať aj iné vďačné konverzačné témy ako zasraný sneh, pojebaný ľad a vydrbaná hmla. Protip: je vhodné využiť sociálne siete a statusmi o tom, že je vonku zima, prípadne že sneží, informovať o počasí svojich virtuálnych priateľov, ktorí nemajú teplomer alebo v byte okno.

Páchať samovraždu

Pokusy zniesť sa z tohto sveta, či už dokonané alebo nie, stále patria medzi pomerne málo spoločensky akceptovanú voľnočasovú aktivitu. Napriek tomu je vhodnejšie hodiť si to v zimných mesiacoch, než niekedy v júli, keď vonku džavocú detváky máčajúce sa v potoku a na stromoch trilkujú pestrofarebné vtáčiky. Veď si predstavte takúto situáciu:

- Kde je Fero?
- Nedojde, včera sa obesil.
- OMGWTF, to fakt? Ale vlastne, ani sa nedivím, v takomto chujavom počasí.

No vidíte, do jari sa čakať neoplatí.

Spať

„Kdo si hraje, nezlobí“, preto kto sa nehrá, ten hnevá, a ten čo spí, sa nehrá, takže hnevá. Nedáva to žiadny zmysel a vôbec nechápem, prečo som to napísal, ale tento text zabral dva riadky, takže to bude esteticky pekne vyzerať. Pointa je, že aj príroda sa nám snaží povedať, že by sme sa mali venovať tejto bohumilej činnosti, keď zhasína už o štvrtej poobede a navyše často aj to denné svetlo ide len tak akoby v standby režime, takže prečo si neoddrichmať poriadnu 14-hodinovku?

Čítať knižky, pozerať filmy, hrať hry

Toto môžeme tiež aj hocikedy inokedy, no v zime týchto duchovných produktov vychádza oveľa viac ako inokedy (lebo Vianoce) a navyše filmy sa pozerajú a hry sa hrajú oveľa lepšie potme. Veď to poznáte, že headshoty náckom, emzákom, zombíkom, kyborgom, prípadne nazi kyberzombiám z vesmíru sa dávajú dosť blbo, keď sa vám v monitore odráža tá odporná veľká žiariaca guľa.

Upratovať

Teraz nemyslím utierať prach a zoškrabovať vodný kameň z armatúry, ale upratať si čo ja viem... vo svojom živote. Alebo aspoň v počítači. Určite tam máte plno sračiek, nezaradených mp3-ek, fotiek, mailov a iného trashu. Alebo si upracte vo facebooku. Načo vám je 634 priateľov? To by ste sa divili, koľko zbytočných, alebo ešte horšie otravných ľudí tam máte. Podľa mňa toho dementa, ktorého ste v živote nevideli a pridali ste si ho neviem prečo a ktorý tam dáva samé motivačné statusové kraviny, si môžete dať pokojne do preč. Aj túto pipku, čo vás citovo vydiera fotkami opustených týraných šteniatok. A toto je kua kto? Unfriend!

A ešte milión iných vecí, ako:

  • odvzdušňovať radiátor
  • piecť buchty
  • vyrábať šperky
  • variť si čaj
  • variť si kakao
  • stavať snehuliaka
  • čudovať sa, odkedy mám rád kakao
  • ničiť cudzích snehuliakov
  • učiť sa cudzí jazyk
  • učiť sa po slovensky
  • jesť buchty
  • rozmýšľať, či sa k buchtám hodí lepšie čaj alebo kakao
  • nechať si rásť bradu
  • adminovať web
  • sťahovať porno
  • váľať sa na medvedej kožušine pred kozubom a sŕkať Armagnac
  • praktizovať čiernu mágiu
  • nadávať na Vianoce
  • mať depresie
  • prezúvať pneumatiky
  • vymýšľať nové farby
  • mať v pč

Takže ako vidíte, zima jednoducho patrí medzi štyri najkrajšie ročné obdobia a ak už vás ani tento článok o tom nepresvedčil, odsťahujte sa na rovník.

pic via