„Prvá generácia vytvára, druhá spravuje, tretia študuje dejiny umenia a štvrtá úplne spustne.“ Nie, to nepovedal žiadny náš súčasník, týmto výrokom sa blysol veľký vizionár, tento týždeň dvestoročný Otto von Bismarck. Aspoň vidíte, ako sa rozumní ľudia pozerali na štúdium dejín dávno pred nami. Takže ak chcete, aby vaše deti spustli, naštudujte si tohtotýždňový prehľad historických udalostí.

 

V prvom rade by som sa chcel ospravedlniť všetkým hudobníkom a hudobníčkam, ktorým som sa na tomto mieste posmieval, nech už boli akokoľvek zlí a aj keď ma často aj len pohľad na nich zbavoval rozumu. Teda okrem Justina Biebera, tomu sa nemám za čo ospravedlňovať. A to všetko preto, lebo tento týždeň som si omylom nasypal hydroxid sodný do starej zhnisanej rany, keď som zbadal, že narodeniny má nejaký Georg Listing a neuvážene som začal gúgliť, o koho vlastne ide. O basgitaristu (akože normálne inštrumentalistu!) kapely Tokio Hotel, keby ste nevedeli! Ak to náhodou nejakého šťastlivca obišlo, tak len pripomeniem, že sa jednalo o marketingový produkt pozostávajúci z bandy škaredých EMU ľudí (veď Nemci) tak iritujúceho vzhľadu a tvorby, že nothing compared to them. Okrem  Justina Biebera, samozrejme. A najhoršia správa na záver. Ešte fungujú a album vydali aj minulý rok. Narodeniny má aj Celine Dion, Kanaďanka, ktorá sa na staré kolená naučila po anglicky, aby mohla zaspievať DiCapriovi niečo o tom, ako ľudské srdce veľmi pomaly podlieha hnilobným zmenám, pokiaľ sa skladuje v ľadovej slanej vode. Pripomíname si aj sympatickú indoameričanku Norah Jones, ktorá je presne o 11 rokov mladšia ako Dionová. Už sedemdesiatku oslavuje trojnásobný člen Rock and Roll Hall of Fame, Mr. Slowhand Eric Clapton. Gratulujeme! A o desať rokov mladší je najznámejší rockový školák, austrálsky čert Angus Young, ktorý by na pódiu ubehal aj keňského maratónca. Tri roky po smrti je Jim Marshall, človek, ktorý svojimi zosilovačmi umožnil vznik rockovej hudby (áno, vrátane metalu). Ďakujeme.

 

Pred 161 rokmi sa narodil prekliaty Paul Verlaine, ktorého kedys´ zvádzal skazený Rimbaud mu hovoriac: „Rodina, ktorú z domu znáš, ó jak je tradičná, jak biedne zázemie pre experimentátora slova a ducha, jak pre Pohlreicha kaša krupičná. Tak pohoď toten zväzok, na ktorý hriech je míňať pomysly, máš k tomu papier, známe, nač však, keď city k nej ti ovisli?“ Už 18 rokov mŕtvy Allen Ginsberg mal kompas nastavený rovnako ako Rimbaud. Ginsbergovo zavýjanie bolo vyslyšané a on sa rád stal beta samcom v beatnickej svorke. V roku 1820 sa narodil Andrej Braxatoris, ktorý bol natoľko závislý na keksoch Marína, že si dokonca nechal zmeniť meno na Sládkovič. Naozaj to nemá nič so sladom, Andrejovi pivo vôbec nechutilo. Bol to jednoducho bulimik a fetišista, ktorý by za kus keksu položil život. Trochu ho z tejto závislosti trochu vytrhli štúrovci, ktorí sa z neho snažili vychovať ultranacionalistu, ale dosiahli len to, že v Andrejovi naštartovali schizofréniu a Sládkovič začal deliť svoj život medzi vlasť a Marínu.

2.4.1805 sa narodil autista a pedofil Hans Christian Andersen, tvorca mnohých rozprávok pre deti, ktoré by sa podľa mňa deťom vôbec nemali čítať. Povedzte mi jednu so šťastným koncom. Ešte aj v Snehovej kráľovnej zachránený Kai ostane nejaký taký divný, hodný psychiatrickej hospitalizácie. Celkovo Andersen písal len o situáciách, kde sa všetko kazí, jedna depka strieda druhú, a to ešte hlavná postava môže byť rada, ak neskončí ako tá malá predavačka zápaliek. O dosť pozitívnejšie české ľudové rozprávky spísal oslávenec Jan Drda. Inak už z rozprávok bolo jasné, že Česi sú najmenej storočie pred nami. V slovenských ľudových rozprávkach boli hlavnými hrdinami kadejakí popolvári, pastieri a zmutované monštrá kojené do 15 rokov, ktoré potom zo zeme vytrhávali storočné buky. V českých rozprávkach sú to väčšinou remeselníci. A najradšej sa zapletú s čertom, narozdiel od Slovákov, ktorí majú asi panický strach zo žien, lebo ich väčšinou dostane nejaká striga.

 

4.4.1973 si Aštar Šeran vzal ľudské telo a narodila sa Silvia Šuvadová, skvelá herečka, ktorá očarila Hollywood a hlavne médium, cez ktoré svetelné bytosti hovoria k slovenskému národu a ukážu mu cestu k duchovnému obrodeniu. Už aby to bolo. Do tohto odstavca sa mi ešte hodia narodeniny Grumpy Cat, bez ktorej by 9gag nezarobil ani na slanú vodu. Dúfam, že má z toho mačička nejaké tantiémy. Sušené rybišky, miau.

 

Koniec marca praje realitnému biznisu. Ľudia sú náchylní lacno predávať, ale zas je pravda, že kupujúci sú dosť váhaví. 30.4.1867 Američania od Rusov kúpili obrovský svahovitý pozemok medzi Kanadou a Čukotkou. Len je možné, že si Putin bude chcieť Aljašku vziať späť, veď aj tá im patrila od nepamäti.

 

V roku 1917 zomrel prvý nositeľ Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu, Emil Adolf von Behring. Behring dostal Nobela za vyvinutie séra proti záškrtu, vďaka čomu si vyslúžil titul „záchranca detí.“ V rovnaký deň o 28 rokov neskôr spáchal samovraždu ďalší nemecký nositeľ Nobelovej ceny, Hans Fischer. Tento vedec, ktorý sa zaoberal výskumom hému (zlúčenina, vďaka ktorej je červené krvné farbivo viazať kyslík) a chlorofylu (zeleného farbiva rastlín), tak miloval svoju prácu, že keď počas vojny rozbombardovali ústav, v ktorom pracoval, tak to jednoducho neuniesol. Čo by za to dnes niektorí ľudia dali, aby na ich motrokáreň drbla riadna bomba. A ešte do tretice smrť vedca. Zomrel aj Hermann Joseph Muller, objaviteľ mutagénnych účinkov rádioaktívneho žiarenia a zanietený odporca jadrového zbrojenia. S jeho vedomosťami sa mu ani nečudujem. Určite si predstavoval, ako sa svet po jadrovej vojne bude hemžiť trojmetrovými pavúkmi a dvestonohými stonožkami.

 

Tu by som mal skončiť, ale musím vám pripomenúť dva dôležité sviatky. V sobotu je Medzinárodný deň mrkvy. Naozaj neviem, ako mám s touto informáciou naložiť, ale mám tušáka, že jedno duchovne založené dievča by to mohlo zaujímať. A mohla by napísať report z oslavy. A v nedeľu je Svetový deň zdravého sexu. Tak sa dajte choďte liečiť.