Júl je úplne vynikajúci mesiac, len mám pocit, že ten tohtoročný nám vyškvarí mozgy z gebulí. Takéto leto bolo zrejme aj v roku 1908. Ľudia-ovce hromadne odpadávali z tepla, tí, čo mali v práci klimakterizáciu, tak ju nastavovali na 12 °C a v jazerách plávali varené ryby. Lenže veľkí ľudia sa od tých úplne zbytočných odlišujú schopnosťou nechať všetko tak a ísť za svetlými zajtrajškami. A tak si Robert Peary povedal, že môže sa on vysrať na také počasie a 6. júla sa vybral na severný pól. Keby Peary trochu rozmýšľal, mohol svoju cestu začať už v zime, aby bol cez najväčšie horúčavy pekne vychladený. Takto dosiahol severný pól až v apríli nasledujúceho roku a celá snaha o ochladenie vyšla nazmar, pretože v lete už bol znovu späť a znovu sa varil vo vlastnej šťave.

 

Tento týždeň si pripomíname narodenie Bona Scotta, ktorý urobil z austrálskych elektrikárov staviteľov diaľnic do pekla. Viac o striedavom/jednosmernom prúde v odseku o Nikolovi Teslovi. O Ronniem Diovi si prečítajte v Zakiho utorkovom článku, určite o ňom vie viac ako ja, takže ja len pripomeniem, že dnes by sa dožil 73 rokov. Pred 9 rokmi zomrel Syd Barrett, zakladajúci člen Pink Floyd, ktorý sa ale z kapely odfetoval preč. Napriek tomu im stále tak nejako chýbal.

V roku 1971 údajne so smiechom na perách zomrel Louis Armstrong, prototyp jazzového trúbkara. Len škoda tej jeho dopingovej aféry, inak mohol byť Satchmo ešte sympatickejší.

Pred 43 rokmi sa narodil Stanton Moore, bubeník s neskutočnou energiou a šialene širokým záberom. Vyžíva sa v jazzovejšie orientovaných projektoch, ako napríklad Garage A Trois, úplne božský je vo funkovejšej kapele Galactic, aj keď práve táto kapela sa dosť ťažko škatuľkuje a potom... Poznáte heavy metalovú (snáď som sa trafil, Zaki) kapelu Corrosion of Conformity? Vypočul som si pár ich albumov a musím povedať, že nie sú zlí, ale zas nič extra, akurát In the Arms of God je dosť poprdeli. No a práve na tomto albume zhodou náhod búchal Stanton Moore.

 

V roku 1884 sa narodil Lion Feuchtwanger, židovský spisovateľ píšuci hlavne o utláčaní Židov a o tom, ako im všetci hejteri neprajú. Čo je vlastne pravda. Mne sa bohužiaľ zhnusil na strednej, keď nám naša geniálna nemčinárka, ktorá dala na vysvedčení trojku chalanovi, čo vedel po nemecky lepšie, než ona a nevedela si poradiť ani sama so sebou, nieto ešte s desiatimi puberťákmi, prikázala prečítať si v slovenčine knihu od nemeckého autora a napísať o tom referát v slovenčine. Na nemčinu. Fuck logic. Nevadilo jej, že ju desať sopliakov vysmialo, bola zvyknutá. Karla Maya mi zamietla, bratov Grimmovcov mi zamietla, a to už začínala tak trochu zelenieť, a potom sa nasrala a trepla o stôl Židovkou z Toleda. Možno to bola dobrá kniha, ja neviem. Už nikdy po nej som nečítal knihu, ku ktorej som mal odpor ešte pred jej otvorením.

Á, milý Watson, kto nám to tu zomrel v roku 1930? Arthur Conan Doyle, majiteľ psa baskervillského a osobný priateľ Sherlocka Holmesa, človeka bez predsudkov, ktorý nikdy nesúdil ľudí podľa vonkajšieho vzhľadu. Ako sám hovorí, najočarujúcejšia žena, akú kedy stretol, bola obesená za otrávenie troch detí kvôli ich poistke a najodpornejší muž, akého pozná, venoval štvrť milióna na londýnsku chudobu. Jemu sa moralizovalo, keď si mohol dovoliť pravidelne si čistiť hlavu kokaínom.

 

V roku 1357 Karol IV. položil základný kameň Karlovho mosta. Takže vidíte, že poklepkávanie kameňov a strihanie pások nie je vynález 20. storočia. Dnes sa stavby aspoň nenazývajú podľa politikov, ktorí boli pri ich otvorení. Čechom zostal na pamiatku krásny gotický most, ktorý v duchu najlepších stredoeurópskych tradícií dokurvili kadejakými barokovými sochami, tabuľami a nakoniec aj stánkami so suvenýrmi.  

Pripomíname si aj smrť Jana Husa. Tento kňaz sa rozhodol zreformovať stredovekú cirkev, a začal až príliš revolučne. Podľa súdobých módnych trendov sa kresťanské duchovenstvo obliekalo do dlhých hábov šitých z ťažkých látok. Veľmi im záležalo na kvalite, zvyčajne si teda kupovali len jednu sutanu šitú na mieru, čo ich stálo približne dva ročné platy. Keďže sa nemali do čoho prezliecť,  nejaké občasné vypratie oblečenia neprichádzalo do úvahy. Hus sa rozhodol, že to tak nenechá, nožnicami na plech sa vystrihal zo svojej sutany a nahý pobehoval okolo rybníka v Kostnici, čím chcel upozorniť na úbohú hygienu vo vtedajšej cirkvi. Navyše neustále vykrikoval niečo o tom, že všetky peniaze minul na oblečenie a neostalo mu na odpustky. Pretože ale nebol zvyknutý na horúce júlové slnko, dostal úpal a zomrel. Bratia Česi si odvtedy pripomínajú úpal Jana Husa a českí nudisti si hovoria husiti.

11. 7. 1843 sa na fare v Hlbokom stretli Dionýz Štúr, Svetozár Hurban Vajnorský a Enver Hodža a pri kyslom záhoráckom víne a tuhej kopaničiarskej slivovici si uzmysleli, že niečo uzákonia. A keďže všetci traja neznášali Záhorákov, rozhodli sa ich ponížiť tým, že na ich zvrchovanom území kodifikovali spisovnú slovenčinu. Aby teho nebyuo máuo, za základ vybrali stredozemské nárečie, ktorému priemerný Smrdáčan rozumie asi ako estónčine.

 

Pred 68 rokmi v Novom Mexiku havaroval lietajúci tanier aj s posádkou. Novomexická púšť bola zrazu pokrytá nezničiteľnými úlomkami kozmickej lode, americká armáda všetko uzavrela, pozbierala dôkazy, svedkov zastrašila, verejnosť učičíkali, že to len spadol meteorologický balón a medzitým si pokojne pitvali mimozemšťana.

 

V roku 1856 zomrel istý Amedeo Avogadro, ktorý sa rozhodol celý svoj život zasvätiť pomoci alkoholikom a išiel na to cez fyziku a chémiu. Najprv zistil, koľko gramov treba na mol, potom ukázal, že jeden mol alkoholických výparov zaberá rovnaký objem ako jeden mol výparov toluénu a nakoniec, že ak je niekto konštantne na mol, tak sa má konštantne na hovno a toto sa nazýva Avogadrova konštanta.

Na druhý deň po Avogadrovej smrti sa narodil chorvátsko-taliansky Srb Nikola Tesla, ktorý bol väčším smoliarom než Jára Cimrman. Toľko toho vymyslel, a vždy ho odrbal nejaký Edison alebo Marconi. Jeho prevratné vynálezy držia v trezoroch židovské rodiny ovládajúce celý svet, aby sa o nich ľudstvo nedozvedelo, pretože to by bola elektrina zadarmo, ropa aj plyn by stratili svoj význam a pri plnom zdraví by sme sa dožili tristo rokov. To naša vrchnosť samozrejme nechce. Tesla však ukázal, že budúcnosť elektriny je v striedavom, nie jednosmernom prúde, a Edisona mohlo roztrhnúť od zlosti.

V roku 1885 Louis Pasteur vysušil miechu besného králika, pripravil z nej vakcínu a šľahol ju chlapcovi, ktorému sa už začínala tvoriť pena okolo huby. A tak sa stalo, že Joseph Meister sa zachránil pred besnotou, ktorá bola dovtedy bez výnimky smrteľná.

V roku 1968 sa v Bratislave uskutočnila prvá transplantácia srdca v strednej Európe. Nie, to ešte nebol na Kramároch Vilko Rybár. Toto mal na svedomí iný tím. Žiaľ, pacientka žila s novým srdcom len 5 hodín, ale aj tak treba lekárskemu tímu vysloviť uznanie, nakoľko išlo len o 24. transplantáciu srdca na svete. A tuším to išlo aj bez úplatkov.