Byť lekárom je ťažké. Najprv šesťročná drina na výške, vedieť pomenovať všetky kostičky, svaly, tekutiny vylučované telom, vedieť ako vyzerá zdravý človek a ako prepitá držka, cirhóza pečene alebo syfilis a pritom vedieť aj to, čo sa s tým dá robiť, aby dobrovoľný darca orgánov na motorke predsa nenaplnil svoj osud a po svojej suicide jazde nezgegol - a keď náhodou aj zgegne, tak aspoň zachráni svojimi orgánmi život dakoho iného.


A potom majú ešte aj takú prísahu, ktorá im v originálnom znení pripomína, že to čo sa naučili je o ničom - aj tak nás riadia bohovia. Ale na druhej strane musia urobiť všetko čo vedia, lebo čo ak náhodou je to ich osud (dačo podobné ako poslanecký sľub, ktorý aj tak nikto neberie vážne).
Keďže je to také ťažké, tak cez sitko prejde naozaj asi len elita. Extra elita z tejto elity sa aj chvíľu venovala liečeniu, ale len do doby kým pochopila, že takto nezarobí veľa a prešla do teplých kancelárií zdravotných poisťovní alebo dílovať k farmafirme.

Je pravdou, že v poslednej dobe sme sa od lekárov mohli naučiť veľa. Napríklad:

- Zdravie je naozaj to najdrahšie, čo máme. Stojí minimálne viac ako ďalších 300 eur mesačne pre každého lekára.

- Lekár, keď bol taký blbý, že sa zamestnal v nemocnici, musí pracovať, aj keby mu vypršala výpovedná doba. Veď pracuje pre verejné blaho.


- Dobre organizovaným štrajkom sa dá dosiahnuť veľa. Napríklad zníženie dostupnosti zdravotnej starostlivosti zlúčením a rušením oddelení.


- Pred ôsmimi rokmi úradujúci minister povedal, že máme veľa lekárov. Dokázali nám, že buď nevedel počítať, alebo mal dvojité videnie.


- Doteraz HPI argumentovalo kvalitou zdravotnej starostlivosti. Možno sa zistí, že aj kvantita je dôležitá. Na základe zákona dopytu a ponuky mi vychádza, že dopyt bude, len ponuka bude nižšia, tak zase len zdravotné poisťovne ušetria, lebo budú platiť len za uskutočnené výkony.


- Možno zdravotné poisťovne zavedú aj do zdravotného poistenia pojem totálka ako v poistení auta. V rámci akcie nové za staré vyplatia pozostalým cenu in vitro fertilizácie resp. single ženám ponúknu aj oplodnenie prirodzenou cestou.

Každopádne všetkým treba zapriať dobrého zdravia a pevné nervy (veď zdravie nie je len fyzická ale aj mentálna a sociálna pohoda). Príliš sa nerozčuľujte, lebo to môže mať trvalé následky, keď vás v tejto dobe trafí šľak.