Jeden môj kamarát bol raz na pracovnom multikulti pobyte a v rámci večera, kedy mali predstavovať všetky národnosti svoju domovinu, zistil, že Slovensko je strašne nudné a nič zaujímavé sa o ňom nedá povedať. Tak si musel vymýšľať. A vymyslel fabuláciu, podľa ktorej je Slovensko národom zlodejov, ktorých národným hrdinom je zbojník (zatiaľ pravda) a v rámci rituálu vstupu do života si všetci navzájom niečo musia rituálne ukradnúť (už nie pravda, skôr sranda). A že je možné, že aj ostatným účastníkom pobytu ešte niečo ukradnú, ale tí sa nemajú hnevať, keďže to vraj patrí k našej kultúre a nie je to nič osobné, práve naopak – okradnutých to má obohatiť.

 

 

Klobúk z vajec

 

To mi len tak napadlo, keď som sa zamýšľal nad motiváciou ľudí kradnúť nie úplne bežné komodity. Lebo naozaj si neviem predstaviť, načo by komu bol taký vaječný klobúk. A to nie len tak hocijaký, ale vyrobený z tisícky vajec a zapísaný v knihe rekordov (zrejme nie preto, že by bol najväčší, ale skôr kvôli tomu, že je jediný). Ten je vo vlastníctve istého Grega da Silvu z Beninu, ktorý s ním vystupuje už štyri roky po celom svete. Počas návštevy Nemecka naňho náhle prišla srdcová slabosť a omdlel. Prebudil sa až v nemocnici, kde zistil, že jeho klobúk z vajec je fpč, čím prišiel aj o zdroj obživy. Vzhľadom ale na to, ako takáto vec vyzerá, je možné, že nejaký aktívny jedinec s vkusom túto obludnosť jednoducho zobral, polial benzínom, prihodil pár crocsov, aby to lepšie dymilo a zapálil.

 

egg hat

 

 

Slon z bronzu

 

Ale kradnú sa aj iné gýče. Napríklad veci, ktoré si dávajú ľudia do záhrady, na dvor alebo na verandu. A teraz nemyslím sadrových trpaslíkov, Dalmatíncov a plameniakov, ale manželom z Texasu ukradli bronzovú sochu slona. Dvestokilovú. Navyše sa to odohralo za bieleho dňa a zlodeji nenechali žiadnych svedkov, ani stopy. Asi profesionálni zlodeji bronzových sôch. Zrejme iná profi-partička šlohla zase maskota autobazáru – a to pomerne veľkú 160-kilovú nafukovaciu gorilu. Zamestnanci si to hneď ani nevšimli, pretože niekedy, najmä počas zlého počasia gorilu nefúkajú a nenechajú jej plápolať údy vo vetre. O to väčšie bolo ich prekvapenie, keď zistili, že strecha je prázdna. Staršej pani z Portsmouthu v UK zase udrbali sochu ET-ho v životnej veľkosti, ktorú dostala ako darček od dcéry. Ukradnutý ET ale spôsobil ďalší rozruch, keď sa našiel. Rok po krádeži totiž dostala pobrežná stráž hlásenie o tom, že v mori pláva podivná bytosť. Keďže nie ste americkí diváci blockbusterov, asi vám netreba vysvetľovať, čo to bolo.

 

 

Automat na kondómy

 

Ok, bronzový slon a papundeklový ET sú fajn dekoračné predmety, ktoré chce mať každý doma. Ale sem tam je fajn mať v domácnosti aj niečo praktické. Asi sa aj vám už stalo, že vám doma došli kondómy a čo by ste vtedy dali za to, aby ste mali niekde v blízkosti možnosť si ich zaobstarať. Môžete napríklad zazvoniť susedovi, ale o pol tretej ráno sa to väčšinou nehodí, takže fajn je napríklad frcgumový automat. To si povedal aj týpek, ktorý ukradol kondómovú mašinu z pubových záchodov. Keďže ale kondomat (toto slovo som práve vymyslel) nejde len tak strčiť do zadného vrecka nohavíc, tak to videlo asi milión ľudí a o chvíľu týpka chytili aj s kondomatom (obsah: 48 frcgúm a 127 štvrťdolárov).

 

 

Kanálové poklopy

 

Zase nielen štýlovými dekoračnými predmetmi je človek živý, ale niektoré lupy sa dajú aj ďalej predať. Ideálny je napríklad taký kovošrot. V roku 1990 došlo v Los Angeles k veľkej krádeži kanálových poklopov, kedy ich v krátkom čase zmizlo tristo. Čo je už dosť kovošrotu, najmä keď si uvedomíme, že jeden váži zhruba 140 kíl. Napriek tomu si zlodeji peňaženku až tak nenaplnili, keďže za jeden kanálový poklop mohli zinkasovať v zberných surovinách asi 6 dolárov. To v susedných Čechách sa nabalili zrejme viac, pretože tam si niekto rozobral a privlastnil celý most aj s kusom železničnej trate. Najprv sa v železničnom depe pri Slavkove preukázali falošným potvrdením o demolácii a rozobratí nepoužívanej železničnej trate, a kým sa prišlo na to, že je falošné, boli preč aj s desaťtonovým nadchodom a 200 metrami koľajníc a urobili škodu za pár desiatok mega českých kačiek.

 

 

Piesok z pláže

 

Keď vás ale nevzrušujú gumené nafukovacie gorily, ani kovošrot, môžete si ukradnúť kus prírody. Ako napríklad banda zlodejov, ktorá odviezla stovky ton piesku z pláže Coral Spring na severnom pobreží Jamajky. Páchateľ je síce doteraz neznámy, no najpravdepodobnejšia verzia ukazuje na podnikateľov v cestovnom ruchu. Piesok z Jamajky je totiž veľmi žiadaný na plážach v hotelových rezortoch. Že nám zmizne z pláže pár stoviek ton piesku sa nám zdá ťažko predstaviteľné. Asi rovnako ťažko, ako to, že večer máte v záhrade trávnik a ráno sa zobudíte a už tam nie je. Teda nie že by tam nebolo vôbec nič, ale chýba vrstva trávy a namiesto trávnika máte len podkladovú zeminu. To sa stalo istej pani Thompsonovej. Ktorú dokonca šokovalo, že tam ani nikto nenechal odkaz. Neviem síce, aký odkaz čakala, ale mohlo na ňom byť niečo takéto:

 

„Máme váš trávnik. Ak ho chcete ešte niekedy vidieť, vhoďte zajtra 20 000 dolárov v rôznych bankovkách do smetiaka pred domom a trávniku sa nič nestane. A nekontaktujte políciu, inak to trávnik pekne schytá.“

 

zdroj

 

pic via