Tohtoročná úroda toho najlepšieho slovenského popového trashu je naozaj bohatá. Nové albumy majú Des mód, No Name (Yes Lame) a najnovšie aj MC Čotijebe Vrbovský. Volá sa „Fenomen“, a keďže predchádzajúci album sa volal „Král“, tak fenomén bude zrejme ďalší stupeň na Vrbovského pokrivenom hierarchickom rebríčku. Ktovie, aký je ďalší stupeň – mohol by to byť Metamorfolord, ale tak sa Rytmus už kedysi volal. Aj keď vtedy ešte robil ganxta rap a pohŕdal komerciou a mainstreamom, takže ktovie, či to vôbec bol on. Vraj to má byť nové, trendové a progresívne, čomu celkom nerozumiem, lebo ako môže byť niečo trendové, aj progresívne, ale tak Rytmovi sa rozumieť nedá, iba sa na ňom zabávať.

 

Rozoberme si najprv obal – prekvapivo je na ňom Patrikov ksicht (zase mu nie je vidno oči, Patrik je asi poverčivý a verí na starú cigánsku poveru, že cez oči sa dá vysať duša a potom predávať na kolotočoch). Na hlave má kapucku s ostňami. Síce to vyzerá mimoriadne kokotsky, no určite bola strašne drahá, tak je to ok. V hube má špáradlo, čo bolo kchúl v roku 1986, keď to tak nosil Stallone vo filme Cobra, akurát neviem, či to je feši ešte stále, alebo už zase. Ale keďže Vrbovský je trendsetter, tak predpokladám, že čoskoro budeme stretávať na ulici deti so špáradlami v papuli. No ale zase lepšie ako s cigaretami...

 

Už tu máme aj prvé video, a to s trackom Fenomen. Je to super, lebo je tam športové auto, Rytmova bling-bling kapuca, polkilový náhrdelný náboženský symbol, červené svetlice, špáradlo od Burberryho a nočné veľkomesto (asi Bratislava). Vrbovský sa tam zase kláti a rozhadzuje rukami, ale o čom točí, neviem, lebo mám sa natoľko rád, že som to pozeral bez zvuku.

 

Ale podľa mňa je tam niečo ako:

 

Jou, to som zase ja... jebe kunda kokot.... fšeci mi závidíte... mám lóve... mám túto rýchlo káru... táto kára jazdí na lóve... fšeci o mne hovoria... o mojej káre a mojom káre... lóve... ale ja vás mám fpiči.... mám vás tak strašne fpiči, že o tom musím stále hovoriť... tým presviedčam jednak vás  a jednak seba ako strašne fpiči vás mám... mám problémy so sebadôverou, ale to nevadí lebo mám tuke... a lóve, čchóre, móre... lebo som cigán a hentie slová znejú cigánsky... závidíte... ale ja mám rešpekt... teda myslím si to, šak mám lóve... a ešte mám plno iných vecí materiálneho charakteru, tak mi šeci zedzte kok!

 

 

 

Inak v januári bude v Bratislave Cinematic Orchestra. Akú to má súvislosť s Rytmusom? Veľkú. Lebo takto znie hudba, ktorá sa robí pre hudbu a nie preto, že vám niekto povie, že marketingové prieskumy preukázali, že najpopulárnejší hudobný štýl je teraz minimalistická industriálna polka, tak sa rýchlo zvezme na módnej vlne imbecility, aby sme predali pár tisíc CD-čiek, akčné figúrky a komiks.

Nech sa páči, napravte si vkus:

 

 

Foto a ďalšie mindžoviny k téme, napríklad tu.