Že netušíte, kto to je? Potom asi málo chodíte do diskusie, kde som sa nad týmto chalanom už niekoľkokrát rozplývala. A nebola som sama, však, senhor Otras?

 

Dan Vasc, celým menom Daniel Vasconcelos, je brazílsky spevák, ktorý si povedal niečo v zmysle „j***ť vydavateľstvá“ a svoju kariéru buduje čisto na Youtube. Po negatívnych skúsenostiach, ktoré so svojou kapelou Fearless nazbierali najprv pri hľadaní vydavateľstva a potom pri vyjednávaní zmluvy, ktorá by bola výhodná nielen pre vydavateľstvo, dospel k presvedčeniu, že s dnešnými technológiami je takýto prístup strata času a presadiť sa dá aj inak.

 

Zameriava sa na covery, teda prespievané skladby iných interpretov. Vlastnú tvorbu má len s už spomínanými Fearless, s ktorými sa mu zatiaľ podarilo vydať jeden album. Na spevácku dráhu sa vydal pred zhruba ôsmimi rokmi, kedy sa vykašľal na výšku, lebo mal pocit, že sa tam o fungovaní biznisu nedozvie toľko ako z reálneho života. Prvé roky sa pretĺkal, ako sa dalo, popri youtubovaní sa živil ako učiteľ spevu, lebo sledovanosť rástla pomaly.

 

Obrovským prelomom bola preňho pred poldruha rokom pieseň Toss A Coin To Your Witcher, ktorú skalní fanúšikovia Zaklínača poznajú z netflixovského seriálu. Dan ju upravil do metalovej podoby a internety vybuchli. Skladba má dodnes niečo cez 20 miliónov zhliadnutí, sledovanosť jeho kanála vyletela v priebehu týždňa po jej zverejnení na takmer dvojnásobok. Z niekoľkých desiatok tisíc je do dnešného dňa vyše pol milióna a stúpa ďalej. Dan sa netají, že jeho ambíciou je dosiahnuť milión; čiastkový cieľ, aby mu Youtube slúžil ako postačujúci zdroj príjmu, sa mu už splnil.

 

Metal, hlavne heavy metal a power metal, je jeho srdcovkou a má medzi jeho videami bohaté zastúpenie. Viacero skladieb má od Helloweenu alebo Manowaru, nájde sa voľačo aj od kapiel ako Sabaton, Metallica, Edguy, Iron Maiden alebo Sonata Arctica. Nevyhýba sa ani pesničkám, ktoré v origináli spievajú ženy. Pre mňa počúvanie Nigtwishu alebo Evanescence už nikdy nebude, čo bývalo. Myslím si, že Danova verzia Bring Me To Life je totálna pecka, lepšia než originál. Všetky vokály naspieval sám a vyhral sa s tým do detailu. Do metalovej podoby upravil aj viacero ďalších piesní, pôvodne z iných žánrov. Za zmienku stoja napríklad My Mother Told Me zo seriálu Vikingovia alebo ďalšia z mojich obľúbených, I’ll Make A Man Out Of You z disneyovky Mulan.

 

No nielen metalom je človek živý a Dan svojím širokým žánrovým záberom dáva vyniknúť svojej všestrannosti a vypracovanej technike. V rocku (Bon Jovi, Queen, Toto), filmových i herných soundtrackoch, ale smelo sa pustí aj do muzikálu i opery a veru mu to ide. Čo som aký neznaboh, pred týmto Ježišom by som prisámvačku pokľakla (vyložte si to ako chcete). A táto ária, aj keď Norielle ofrflala Danove nesprávne odtieniky v taliančine, je ako tekutý zamat pre moje precitlivené uši. Chalan má dokonca dosť sebadôvery a dostatočný hlasový rozsah aj na to, aby si úplne sám lajsol Haleluja z Händlovho Mesiáša. Okej, nemá to tú hĺbku ako skutočný zmiešaný zbor, ale kalap dolu už len pre tú neskutočnú robotu, čo muselo toto video dať jednak pri nahrávaní, jednak pri zliepaní dokopy. A z celého klipu srší to, ako ho to baví a užíva si to.

 

Vďaka Danovi som objavila aj jednu srandovnú kapelku zvanú Ninja Sex Party, v skratke NSP. Kto má rád bizarné uletenosti v príjemnej zvukovej úprave, určite si ich popozerajte a popočúvajte, stoja za to. Od nich Dan tiež prespieval viacero skladieb. Moja obľúbená je Orgy For One (áno, je to presne o tom, čo hovorí názov). Tu je pre porovnanie aj originál. Od tejto kapely mám veľmi rada aj skladbu Danny Don’t You Know, ktorá napriek humornému nádychu má vážny význam a po prvom vypočutí a zhliadnutí originálneho klipu som si utierala slzičku dojatia. Tu je aj Danova verzia.

 

Sympatické je mi aj to, že na svojom YT kanáli necháva aj svoj úplne prvý klip, ktorý nahral keď mal nejakých 17 rokov a uchádzal sa o miesto speváka v kapele DragonForce. Talent je odtiaľ nepochybne cítiť, ale tá chýbajúca technika by mu asi vtedy bola vyslúžila hádam aj miesto v hviezdnej rote. Klip si tam necháva ako pripomienku, kde začínal a aký kusisko práce na svojom hlasovom prejave odvtedy urobil. Dnes sa mu ťažko dá niečo vytknúť. Spieva sebaisto v rámci celého svojho impozantného rozsahu, s perfektnou intonáciou, použitím dynamiky a zafarbenia hlasu dodáva každej skladbe žiadaný štýl, od nežnej lyriky až po drsnú metalovú frajerinu. Aj vizuálny prejav prispôsobuje na mieru každej piesni, od mimiky cez pohyb tela až po oblečenie a prípadné rekvizity, ako napríklad slnečné okuliare v pesničke z filmu Top Gun, cez masku fantóma opery (mimochodom, toto vystúpenie je hodné Broadwayu), až po maskáčovú bundu zo svojich armádnych čias k piesni od Sabatonu (áno, možno je kaukliar, ale nie je to žiadny mrjác a odkrútil si základnú vojenskú službu).

 

Priznám sa, že podobne ako väčšina ľudí, ktorí Dana sledujú, som sa o ňom dozvedela práve až cez Toss A Coin To Your Witcher. Iste, zaujal ma aj jeho vzhľad, moja slabosť pre dlhovlasých metlákov tu nie je žiadnym tajomstvom, ale jeho hlas bol láskou na prvé počutie. Nejaký čas trvalo, kým som sa dôkladnejšie zahĺbila do jeho tvorby, ale s každou ďalšou piesňou v jeho podaní, ktorú si vypočujem, som čoraz viac presvedčená, že tento chalan si zaslúži dostať sa do širšieho povedomia. A to nielen kvôli jeho hudobnému talentu, ale aj celkovo pre jeho prístup k životu. Z útržkov, ktoré sa dajú vyskladať z toho, čo zverejňuje na rôznych sociálnych sieťach, mám z neho dojem, že to má v hlave zdravo upratané. Obrovský talent uňho zjavne ide ruka v ruke s cieľavedomosťou a usilovnou prácou, pričom má v sebe vo vyváženej miere pokoru aj dravosť. A tiež veľký zmysel pre humor, aj na vlastný účet. Celé to najlepšie ilustrujú jeho dve heslá. Prvé znie „Shut up and do something“, druhé „Don’t mind the wimps”. S tým druhým prišiel, keď po uverejnení metalovej verzie americkej hymny dostal kôpku umrnčaných reakcií od protiamericky naladených ľudí, ktorí to pokladali za nevhodné. Dva dni po americkej hymne uverejnil krátke video s ospravedlnením, ktoré poňal sebe vlastným štýlom.

 

Má dvoch psov, vo voľnom čase cvičí a hrá počítačové hry.

Okrem Youtube ho nájdete na Facebooku, Twitteri, Instagrame a má aj vlastnú stránku.