Ako povedal Ernest Hemingway, keď vynašiel žiarovku „Nesúďte človeka, kým sa neprejdete v jeho topánkach". A mal veľkú pravdu, najmä ak tie topánky sú crocsy. To hneď viete, s kým máte tú česť. Ale v iných prípadoch naozaj nie je ľahké spoznať človeka a jeho vnútro. Našťastie doba pokročila a my už nemusíme kradnúť obuv, aby sme zistili, že náš sused je sadistický pederast alebo snúbenica exhibicionistická kleptomanka (čo sú dve pomerne ťažko zlučiteľné duševné poruchy, to vám poviem). Máme v súčasnosti dostatok veľmi spoľahlivých metód, akými sa vieme dostať človeku až na dreň a zistiť o ňom veci, aké nielenže sám netušil, ale ani nie sú pravdivé.

 

Jednou z najpopulárnejších psychologických metód sú metódy tzv. projektívne, ktoré sú jednak oveľa lacnejšie, než napríklad vivisekcia, menej invazívne, než nekromancia, a pritom snáď rovnako spoľahlivé ako veštenie z čajovej usadeniny. Medzi nimi exceluje stromový test, pretože sa z neho nielenže dá s určitosťou zistiť, ktorý zo strýkov vás v detstve znásilňoval, ale jeho realizácia je aj veľká zábava. A preto sme radi, že ste sa toľkí zapojili do minulotýždňovej výzvy týkajúcej sa tejto insitnej pseudovedeckej kraviny a poslali svoje nakreslené stromy za účelom ich vyhodnotenia najlepším slovenským internetovým psychológom Dr. Maast Urbanom.

 

Do testu sa zapojili: Sim, Joki, Cicinbrus, Anorwen, 8katra8, hruso, xsw1, janka, katka a prekvapivo aj váš obľúbený dailymale autor luborg. Vzhľadom na nečakane veľký záujem je vyhodnotenie testu rozdelené na dve časti. Tak poďme na to:

 

sim

 

Niekedy sa stáva, že strom v stromovom teste nie je dominantným motívom obrázku. Nejde o nepochopenie zadania, no stretol som sa už aj s tým, v tomto prípade ide o manifestáciu pudového správania, a to konkrétne pudu sexuálneho. Na prvý pohľad sú na obrázku dominantné dom a auto, z čoho by menej skúsený vyhodnocovateľ mylne odvodil, že sa jedná o osobu veľmi materiálne založenú. Ale tento dojem je veľmi povrchný, lebo pri pozornom pohľade zistíme, že auto na obrázku je priesvitné (je za ním vidno stenu domu) a dom takisto, keďže za ním vidno oblohu. Navyše očividný falický tvar oblaku umiestnený nad týmito dvoma prvkami tomu dáva veľmi sexuálny podtón. Teda vidíme tu dva dôležité prvky – imaginárnosť hmotných statkov a dominancia sexuálneho motívu. Z toho je celkom zjavné, že táto osoba má veľký sexuálny apetít, pravdepodobne trpí nymfomániou alebo erotomániou, pričom ale momentálne sa jej sexuálneho uspokojenia nedostáva. To si pravdepodobne nahrádza prehnaným nakupovaním, prípadne inou formou konzumu.

 

hruso

 

Čo ma zaujalo v prvom rade na tomto obrázku je disproporčnosť celého výjavu. Koruna stromu je na pravej strane oveľa mohutnejšia, než na ľavej. Zároveň je na tejto strane koruna košatejšia a kmeň členitejší. Navyše je v tejto časti umiestnený motív niečoho, čo by netrénované oko vyhodnotilo ako hrušku, no vzhľadom na veľkosť je to jasná tekvica. Ako vieme, tekvica na stromoch nerastie, takže odhadujem, že tento strom kreslilo veľmi malé dieťa, v prípade dospelej osoby pôjde zrejme o silného oligofrenika. To je v spojitosti s nepravidelnosťou stromu veľmi znepokojivé, pretože to značí nielen, že ide o osobu s poruchou intelektu a vnímania reality, ale navyše aj to, že sa tieto jej črty prejavujú iba niekedy. Čo je veľmi nepriaznivé najmä pre tých, ktorí s touto osobou prichádzajú do styku, pretože nikdy nevedia, kedy sa bude zase správať ako idiot. V prípade uchádzača o zamestnanie však toto nemusí byť nevýhoda, najmä pri pracovných pozíciách ako pracovník helpdesku alebo špecialista zákazníckeho centra.

 

anorwen

 

S takým jasným prípadom obsesívno-kompulzívnej poruchy som sa vo svojej praxi veru dlho nestretol. V prvom rade už motivácia vyfarbiť celé pozadie na zeleno iba z dôvodu, aby nebolo biele, musí byť patologického pôvodu. Ďalej pravidelnosť koruny stromu spolu s jednotlivo vymodelovanými listami je zarážajúca a tento obrázok zrejme vyšťavil kresliaci software až na hranice možností. Spolužitie s takouto osobou musí byť veľmi zložité a vhodné len pre pedantného a poriadkumilovného človeka, prípadne naopak, pre človeka, ktorý sa vyznačuje absolútnym flegmatizmom. Manifestácia tejto poruchy môže byť však rôzna, viac alebo menej iritujúca, ukladaním spodnej bielizne podľa stupňa opotrebovania počínajúc až gramatickým nacizmom končiac. V kontexte uvedeného si dovolím tipnúť, že autorkou tohto stromu je Anorwen.

 

xsw1

 

Tento výjav vyzerá na prvý pohľad veľmi nudne – jeden strom, slnko a dva vtáky. Väčšina HR-manažérov by autora vyhodnotila ako priemernú, tvarovateľnú a bezproblémovú osobnosť bez veľkých ambícií, vhodnú na kancelárske práce bez možnosti kariérneho postupu. Znepokojivé je však to, že strom zjavne vyrastá z asfaltu. To značí až neprimerane veľkú priebojnosť, takýto človek má ostré lakte, dáva si nedosiahnuteľné ciele, no dokáže za nimi ísť aj cez mŕtvoly. Použitie režimu „sprej" v MS Painte zase indikuje nadmernú agresivitu (všimnite si ostrý výčnelok na pravej strane kmeňa) a sklony k delikventstvu a vandalizmu. To autora kresby diskvalifikuje z bežných zamestnaní, no vhodne by sa uplatnil v prostredí organizovaného zločinu a podobných odvetviach, napríklad v politike.

 

8katra8

 

Toto je extrémny prípad nízkeho sebavedomia. Som až zarazený takou nízkou vierou vo vlastné schopnosti. Všimnite si totiž popisy nakreslených predmetov, ktoré sú úplne nadbytočné, keďže je jasne vidieť, že kresba psa znázorňuje psa, prípadne zajaca s ľudskými tvárovými črtami. Rebrík opretý o strom, vzhľadom na okolitú perspektívu, vysoký asi 150 cm indikuje viacero fóbií, napríklad z výšok, davu, zlyhania a kôstkového ovocia. Dôrazne odporúčam medikamentóznu liečbu, ideálne lexaurin 3 mg dvakrát denne spolu s jedlom.

 

Tak, prvá várka vašich psychologických profilov je za nami, zvyšok testov bude vyhodnotených zase o týždeň. Dovtedy dovidenia, nezabudnite na pravidelný príjem magnézia, nohy v teple a každý večer dávku elektrošokov.