Áno, už zase. Dnes máme issues len dva, no za to poriadne.

 

Vlado, 21 rokov:

Ahojte, je možné dostať sa z friendzone? Mám kamaráta, ktorý sa zamiloval do jednej baby po roku a pol, čo sa poznajú, ale ona ho berie ako najlepšieho kamaráta a asi na tom nechce nič meniť. Je mi ho ľúto a rád by som mu pomohol, ale neviem ako, tak sa obraciam na vás.

 

Vedel som, že skôr alebo neskôr sa tu s pliagou menom „friendzone“ stretneme. Kto by nevedel, čo to je, ide o veľmi bizarný vzťah dvoch heterosexuálnych ľudí opačného pohlavia, kedy jeden druhého miluje, no ten druhý mu poskytuje iba priateľstvo a hlavne žiaden sex. A to je pekne na hovno. Aby sme si rozumeli, nie je nič zlé na tom mať za najlepšieho kamaráta osobu opačného pohlavia, no ako som už stokrát spomínal, takto to príroda nechcela, a preto tento stav často zlyháva. Prirodzené pre hetero ženu a muža je totiž, že majú vzťah, a teda sex, nie že je chlap najlepšia kamoška žene a naopak. Najhoršie na tom je, že si za to môžeme my chlapi sami. Ale čo už, demaskulinizácia je suka, to hovoril už Seneca. Avšak aj z tejto oprátky je možné sa vyvliecť, aj keď je to jedna z najzložitejších vecí na svete. Tak poďme na to.

 

V prvom rade daj kamarátovi (ak to nie si ty) poriadnu facku, že sa vôbec nechal do temnej zóny zatiahnuť. Ako som už spomínal, je to kompletne jeho vina. Najlepšia možnosť, ako sa FZ vyhnúť, je totiž vôbec sa do nej nedostať, takže pre poriadok si najprv napíšme, ako zistíme, že sa „skamošieva“ a až potom jak sto hoven.

 

Nenechať sa skamoškovať treba začať už v zoznamovacej fáze, a to jasným definovaním pojmov a pravidiel. Po prvé, muž so ženou chodia na rande. Rande je stretnutie výlučne týchto dvoch ľudí a výlučne za tým účelom, aby boli spolu. To znamená, že keď si pipka donesie na rande aj svoju tlstú škaredú kamošku, nie je to rande, ale niečo, na čo ani nemám slov, a to je zle. Zle je tiež, keď pravidelne vykonávate s ňou činnosť, ktorá prináleží jej ženským kamarátkam, napríklad nakupovanie (keď s vami nakupuje aj podprsenky, ste de facto v riti a z FZ sa už nedostanete). Naučte sa teda hovoriť nie a rozdeľovať aktivity, ktoré s ňou robiť budete a ktoré nie, nie ste predsa opička na gumičke, ani siamské dvojčatá. Got it?

 

V prípade dlhšej známosti je to už úplne jasné, v stručnosti – ak sa poznáte už dosť dlho na to (čo znamená dosť dlho je samozrejme individuálne, ak ste sa spoznali napríklad v pastoračnom centre, tak to môže byť niekoľko rokov až desaťročí, ale you got the point), že by ste mali pravidelne súložiť a ešte nepadol ani bozk, zároveň si ale výborne rozumiete, ste kamoška. Čo je fajn, keď vám to vyhovuje. Ale nie je to fajn, keď vám to nevyhovuje a jediný funkčný spôsob ako z toho von je: Vyserte sa na ňu!

 

Expresívne povedané, ale fakt to funguje. Ak ste boli takí blbí, že ste si nevedeli vybudovať status muža vtedy, keď ste mali, môžete to spraviť neskôr, ale vyžaduje si to obrovskú dávku trpezlivosti, vôle a vytrvalosti. Princíp je ale celkom jednoduchý: ak ste sa jej ešte nevygrcali zo svojich citov, prerušte kontakt postupne v štýle „mám aj svoj život“, pričom začnite vymazaním všetkých kamoškovských aktivít. Sem-tam si môžete ísť spolu vypiť alebo na diskošku, no keď tam nie je stále žiadny prísľub aspoň toho, že skončíte v zadnom boxe olizujúc si mandle, zrušte aj to. Slečna nebude vedieť, čo sa deje, tak sa asi skôr alebo neskôr spýta. Vtedy treba s pravdou von, a síce, že ju nedokážete brať ako kamarátku a byť v jej prítomnosti a blablabla... veď už na niečo prídete. Ak to vyšlo, dajte si fajku – pomyselnú a potom od nej aj skutočnú, ak nie, kuk nižšie.

 

V prípade, že ste si už vytrhli srdce aj s osrdcovníkom a dali ho na stôl pred svoju milú a ona vás má vraj stále rada ako priateľa, je postup veľmi podobný ako ten popísaný vyššie, ale oveľa radikálnejší. A síce rušíme akékoľvek kontakty s okamžitou platnosťou. Volá – nezdvíhame, smskuje – neodpovedáme, príde a nechce sex alebo vzťah – pošleme ju preč. Táto fáza je mimoriadne náročná (je vhodné aj požiadať o pomoc a podporu kamarátov, ak nám teda ešte nejakí zostali, najmä v stave opitosti, nech nám napríklad postrážia mobil a pod.), ale aj užitočná, lebo preverí, či ste skutoční chlapi alebo kamošky. Pripravte sa na to, že to môže trvať aj niekoľko mesiacov (sú známe aj prípady, kde to zabralo po roku) a výsledok je aj tak neistý.

 

Nakoniec ale môžu nastať iba dve situácie – bude s vami chcieť chodiť, takže success alebo nebude, takže fail. Ale fail môže byť nakoniec tiež success, lebo proces umelého zabúdania môže mať za následok to, že zabudnete aj skutočne a stretnete niekoho iného a potom sa budete samého seba pýtať „Čo som na nej vlastne videl???“. A naopak, to čo vyzeralo pôvodne ako vaše víťazstvo sa môže premeniť na niečo, čo zničí aj vaše priateľstvo, aj vzťah, ktorý z neho vznikol. Môže totiž nastať situácia, že z titulu former best friends forever ste na vzájomný vzťah úplne nepoužiteľní, lebo o sebe všetko viete a ani sex vás z toho nevytrhne, lebo pri ňom striedavo zažívate pocity trápnosti alebo smiechu. Ale tak vám treba.

 

Fedor, 32 rokov:

Mám novú priateľku, ktorá je o pár rokov mladšia a náš vzťah je výborný, no môj problém je, že priateľka chce neustále sex. Tým myslím niekoľkokrát za deň, čo sa mi zo začiatku páčilo, no teraz jednoducho nevládzem. Vedeli by ste mi nejako pomôcť?

 

Samozrejme, ja môžem prísť pomôcť v utorok a štvrtok, Cass asi cez víkend a Zakiho sa ešte spýtame.