Puberťák ma niekedy zoberie do kina. Nie preto, že by ma mal až tak v láske, ale takto nepindajú, keď nemá 15 a ide na film s označením nad 15. Veď má doprovod dospeláka a nech mám za neho zodpovednosť ja. A, samozrejme, peniaze sú peniaze (aj pre kino).

Keď som videl upútavku na novú múmiu, tak mi napadla súvislosť s tou starou spred skoro 20 rokov, v ktorej Brendan Fraser s humorom bojoval proti múmii, ktorú ožívili a ten holohlavec mal zálusk na jeho priateľku. Celé to bolo urobené v štýle Indyho Jonesa, len s tým, že žiadni profesionálni dobrodruhovia, ale amatéri. Film sa dočkal dvoch pokračovaní. Druhé pokračovania je pamätné tým, že chudáka Dwayna Jonsona znetvorili ako Kráľa Škorpióna, ale to im nebránilo urobiť s ním samostatný film o Kráľovi Škorpiónovi. No a tretí diel znetvorili, ako sa len dalo. Humor zmizol, múmia zostala.

Keďže už ubehlo skoro desaťročie od posledného počinu s múmiou a dnešná mládež nepozerá filmy staršie ako 5 rokov, bolo načase ju znova oživiť. Koncept zostal nezmenený - dobrodruh a archeologička nájdu múmiu, na ktorej dačo nesedí, tá ožije, chce svetovládu a potom sa to dajako vyrieši. Ešte aj hudba bola podobná. Využili všetky klišé týchto filmov - múmia sa postupne zotavuje, ovláda prírodu naokolo, púštna búrka (ešte aj v Londýne), sexy archeologička a grázel, ktorý nakoniec ani nie je takým grázlom. Síce malo to aj dajaké svetlé momenty, ako napríklad ortuťová transfúzia alebo dobre urobený pád lietadla, ale ináč nič nové. Ak si to chcete pozrieť, tak nečítajte ďalej. Hodnotenie asi 5 oživených kostlivcov z desiatich s prižmúrením jedného môjho oka. Na druhé aj tak nevidím.

Tom Cruise v podstate bol slávny už vtedy, keď ja som bol skoro dieťa. To, že nestarne je spôsobené asi tým, že je scientológ a pije krv mladých dievčat, ktoré ešte nepoznali muža v posteli (a ani to nerobili nastojáka). Síce je to čoraz ťažšie a musí hľadať už na prvom stupni základnej školy, ale Tom ešte stále vyzerá dobre. Na rozdiel odo mňa.

V tomto počine hrá vojaka Nicka Mortona, ktorý prefikne bloncku Jenny Halsey (Annabelle Wallis), aby jej ukradol mapu, ktorá vedie k pokladu pri Mosule. Keďže označené miesto je pevnosťou ISIS, tak sa dostanú do prestrelky a požiadajú o leteckú podporu. Zhodená bomba odhalí vstup do jaskyne, kde v ortuťovom jazierku nájdu múmiu. Egyptskú. 1000 míľ od krásneho slnečného Egypta. Ako vždy, pochovanú zaživa, akoby múmie, ktoré zomrú predtým, ako ich pochovajú, sa nedali oživiť. Na rozdiel od predchádzajúcich múmii, teraz je to žena. Ženatí muži vedia svoje.

Pravdaže múmie hneď po tom, ako ich dakto vyruší v päťtisícročnom spánku, začnú ovplyvňovať dianie okolo - vrany útočia na lietadlo, chrobáky vyliezajú a niekedy sa zarežú do mozgu a človek urobí presne to, čo múmia chce. Táto chce ešte aj zabiť svojho vyvoleného Tomiho obradným nožom s krištálom (červené sklíčko z bižutérie), aby sa stal živým bohom Sethym. Boh Sethy je podľa filmu bohom zla, podobne ako náš Šatan (Ave, Satan, buď sláva tvoja…). Nie Miro, lebo ten je ozajstný boh Slovákov, ale ten, voči ktorému sa všetci katolibanci búria, keď je na blízku koncert blackmetalovej kapely. Napríklad Black Sabbath revival. V skutočnosti Seth bol bohom púšte a preto bol spájaný s búrkami, chaosom a zemetraseniami. Chudák Seth sa musí teraz v nebi obracať, čo na neho ten Hollywood vymyslel.

Pravdaže existuje tajný spolok, ktorý sa špecializuje na lov zla. U nás nosia zelené tričká a mali diszakiu predtým, ako to bolo v móde. Asi to vyučujú na vysokej škole života. Takže tento tajný spolok sa snaží pomáhať Tomovi, ale dajako sa ich predstavy o konečnom riešení líšia. Nakoniec aj tak zvíťazí dobro, ale všetko je urobené tak, aby z toho bola minimálne trilógia, lebo zlo sa nezničí, len sa prevtelí.

V podstate tomuto filmu chýba nápad, humor a napätie. Celé je to nudné. Odporúčam len v prípade akútnej ozajstnej nudy (zlomené noha alebo zlomené zápästie, že ani masturbovať nebudete vedieť), voľného traficu a rýchleho torrentu.