Cuky a Luky sú fenoménom doby, odrážajú realitu a plytkosť konzumného života. Tak toto som si prečítala v upútavkách a tešila som sa, že konečne po dlhodobej traume po filme o päťdesiatich odtieňoch siniek následkom nevydarených S-M techník, uvidím slovenský film s odrazom plytkosti. Dobre som sa tešila. Bolo to aj dostatočne plytké a bola aj konzumácia nachos so syrovou omáčkou, ale zas čo si budeme hovoriť, veď to bola oddychovka, akou komédie zvyknú byť a ani sa to, chvalabohu, nehralo na viac. Taká úprimnosť sa mi rátala. Viac ako u úprimného kurčaťa. Poďme si to teda rozpitvať, samozrejme film, nie kurča:

Obsadenie:

Cuky – Petra Polnišová je zaujímavý živel. Lepšia naživo v roast show Na facku, kde si dokázala elegantne robiť srandu zo svojich kilečiek, než v reklamách na bankové subjekty, kde si trebárs robí srandu z urevaného decka a vysvetľuje mu, ako si vziať úver na trojkolku. Pritom má určite o kolečko viac, lebo sympathische dvojnásobná mamina jazdí autom.

Peťa je niečo ako krémeš (viem, spisovne je to krémovník, zrejme podľa vzoru hovník, ale prosím, nechajte mi ten krémeš). Chlapi po ňom častejšie chňapnú ako po raw koláčiku, viem to, lebo polovica mojich priateliek sú sexi bacuľky a jednu z nich dokonca voláme mužožrútka my ostatné, raw koláčové, a to samozrejme len zo závisti kvôli jej veľkému úspechu u mužov. Peťa, krémuješ to dobre!

Luky – Zuzka Šebová, ktorú som prvýkrát videla naživo v Nizkotučnom živote v GunaGu ako koučku chudnutia Miriam. Jej vášnivé jedenie obloženej bagety bolo niečo také, čo by gourmetovi Topoľskému vyrazilo dekel a zo zafarbených vlasov by mu stekali hektolitre potu, keby dokázal hrýzť bagetu takto panensky dychtivo a so zápalom väčším ako utrpel v detstve môj slepák.

S obsadením som bola nadmieru spokojná, lebo mám tieto baby rada. Obvykle bývajú síce ženy lepšie tragédky ako komičky, preto sa manželstvá zdajú mužom po čase ako tragické udalosti, ale tieto baby sú fakt parádne komičky. Pribrali ešte „komičku“ Evelyn, ale našťastie len ako bokovečku, lebo od čias hľadania kún v lese sa jej nepodarilo výraznejšie presadiť, len pribrať. Teraz si zahrala zlatokopku, čo mi nebolo jasné, lebo ak jej muži majú ležať pri nohách, tak jedine za použitia paralyzéra, aj keď tváričku má chutnú, ňu-ňu-ňu.

Dianu Mórovú sa mi ťažko hodnotí, myslím si, že morových rán má Slovensko dosť, možno viac ako v Biblii, potešiteľné však bolo, že fešanda Morová hrala starú celebritu, čo jej účinkovanie vo filme výrazne uľahčilo. Milujem jej divadelný uškriekaný hlas, mám podobný, keď sa večer zjebem vo vani, rukou zavadím o kohútik a už som v procese prípravy slepačej polievky.

Lukáš Latinák ako muž snov, tak to je už aký hardcore. Keby na mňa tento latino-lover vyvalil tie svoje veľké očiská, tak to tipujem skôr na jeho poruchu osobnosti ako na mužský záujem, ale možno je to len preto, že som už výbehový typ metalistky s pretočeným tachometrom.

Vo filme si krátko zaštekal aj Milan Lasica, Lucie Bíla, Kubovčík vyniesol smeti a šiltovku, Vajda sa najedol a tuším sa tam mihol aj Skrúcaný, lebo mnou prebehol jednu chvíľu mráz.

Dej:

Nebol podľa očakávaní neprajníkov poskladaný z kredencových skečov, ktoré sú síce fajn, ale celovečerný film by neutiahli, aj keby nominovali do hlavnej úlohy DiCapria, to muselo byť každému jasné. Preto vznikla total crazy komédia o kamarátstve dvoch žien, ktoré sa zrodilo za neobvyklých podmienok. Luky, obdivovaná celebrita, sa pokúša z Cuky, neúspešnej video bloggerky, urobiť miss, aby získala svojho muža snov. Z obyčajnej baby miss, veď prečo nie? Keď dokáže celebrita Luky napísať knihu o ničom a vydať ju v tvrdej väzbe a to do dvoch dní (vo filme) a fanúšikovia vidieť v Rytmusových textoch pesničiek dušu, niektorí dokonca posolstvo (kua, to naozaj!), tak na Slovensku je možné všetko.

Prekvapko je, že sa objavujú aj silné emócie a Cuky a Luky sú tu reálne postavy ženských, čo túžia po láske, kamarátstve, samé klasické hodnoty a aby to nepôsobilo sentimentálne, korenia to vtipnými hláškami, tajne zožratými hot-dogmi, mňam tortami, resuscitáciou babky v kóme šialeným spôsobom, oživovaním zrazeného diviaka francúzskymi bozkami... To posledné mi vohnalo až slzy do očí a plakal so mnou aj chlapík v rade predo mnou, zrejme bol aj on účastníkom nehody, pri ktorej zrazil diviaka. Realita? Auto som mala na totálku, airbag mi vyletel do ksichtu a diviak do priekopy. Policajt chcel diviaka vidieť, aby mi uveril, že škodu na mojom starom aute spôsobil on a nie ja sama kvôli poistke (!). Vtedy som si myslela, že väčšiu srandu už nezažijem. Ale keď ružové autíčko zrazilo diviaka, Luky neváhala zachraňovať tohto otca rodiny, Cuky jej sekundovala: „Šnicel, nevzdávaj to!“ a francuzáky nakoniec tú sviňu prebrali, dostali ma, recesistky jedny! Diviak sa po tomto zážitku na Luky namotal a odvtedy z neho mali oddaného spoločníka. Nuž, každý máme nejakú sviňu poblíž, nie každá skončí v priekope.

Prekvapením celého ošiaľu okolo Cuky a Luky bolo pre mňa aj uvedenie na trh ich toaletného papiera značky Harmony. Dermatologicky testovaný a vďaka svojej jemnosti citlivý k pokožke. Funkčná razba zabezpečí vynikajúcu absorpciu, ale to už točím o kuchynských utierkach tej značky. A vraj sú aj vreckovky s reálnymi odtlačkami pier Cuky a Luky a aby herečky stihli vybozkávať to množstvo balení vreckoviek, vypomáhajú im vo voľnom čase členovia nitrianskej A cappellovej formácie Close Harmony Friends.

Pohrávaním sa s písmenkami na DM som zistila, že ľudia reagujú lepšie na úprimné slová ako na ohurovanie slovnou ekvilibristikou ochutenou neveľmi vybranými slovami, čiže pičovinami. Takže takto, moji milí, úprimne vám teda poviem, nechce sa mi nasilu hejtovať a teraz pozor, naberiem odvahu po vzore úradníčky Levickej, ktorá plesla rovno do ksichtu zeleným mikinám zoradeným v Kežmarku, že sa jej lepšie robí s rómskou klientelou ako s bielymi, že áno, just aj slovenský film môže byť dobrý, žiadna smŕŕŕť a môžete naň ísť celkom pokojne do kina a priznať to nebude žiadna hanba ani vo vašom inteleguánskom krúžku.