Réžia: Neil Burger
Predloha: Veronica Roth
Scenár: Vanessa Taylor, Evan Daugherty
Hrajú: Shailene Woodley, Kate Winslet, Miles Teller, Ray Stevenson...

 

A máme tu ďalší film z postapokalyptickej budúcnosti, kde sa po vojne (akej sa nedozvieme) vytvorí nový svetový poriadok. A podobne ako v Hunger games máme bojovnú dievčinku (Shailene Woodley), ktorá sa neusmieva a stále sa tvári smutne, akoby jej vymrela celá rodina hneď na začiatku. A pritom jej ani neunikli žiadne doma napózované nude sexy fotky, dobre ukryté v cloude od jablka. Preto zatiaľ necíti potrebu žalovať google, že ukazuje výsledky vyhľadávania s jej fotkami.

 

V tomto Novom svetovom poriadku existuje 5 frakcií, kam sa ľudia zadeľujú podľa svojich vlastností. Plus odpadlíci v štýle houmles, ktorí žerú odpad. Teoreticky je to tak, že každý si môže vybrať, v ktorej kaste bude po nejakej (de)mentálnej skúške. Na skúške treba vypiť pohár okeny, od ktorej začne ľuďom drbať a podľa toho, ako veľmi im drbe, im povedia výsledok. Potom si aj tak vyberú to, na čo sa cítia. Keďže výber znamená úplný odchod z kasty, tak si každý vyberie to, na čom bol odkojený. Pravdaže, naše bojovné dievčatko (volajme ju Tris, lebo aj ona si vybrala nové meno) vychované ako škrob, prejde ku bojovníkom.

 

Nie každá kasta má v láske, keď k nim dakto príde. Ani vy by ste asi neocenili, keby vám do krásnej novej sklobetónovej kancelárie s koberčekom prišiel neumytý spoluobčan v troch pulóvroch a páperovej bunde s výrazným buké, vláčiac osem igelitiek s celým svojím majetkom. Našťastie u nás funguje tzv. výberové konanie. V tom Novom svetovom poriadku sa výberové konanie robí dodatočne, ale o tom sa dopredu nedozvedia. Podobne ako na niektorých vysokých školách začiatkom 90´s – zobrali každého, ale vyhadzovacie skúšky dali hneď do prvého ročníka. Aj tu sa začal výcvik a nováčikovia dostali sadistického výcvikára ako v béčkových amerických filmoch spred 30 rokov. Volá sa Eric a je taký istý tchor, akého sme zvykli nenávidieť. Potom ako protipól je tam Štvorka (Four), ktorý má na starosti výcvik tej skupiny, kde je naša Tris. Štvorka asi dostal meno podľa toho, že sa narodil štvrtý v poradí a rodičom sa už nechcelo vymýšľať meno. (Podobne ako naši viac geneticky pigmentovaní spoluobčania pre uľahčenie všetkých synov krstia Armando a dcéry Dženyfer a keď chcú zvolať celú rodinu (26 detí), tak stačí zakričať tieto dve mená. Ak chcú len jedného, tak ich oslovujú priezviskom. Ale to som odbočil od príbehu.)

 

Zo skoro dva a pol hodinového filmu prejde sto minút a v podstate je stále výcvik. Najprv fyzický a potom psychický. Pri tom fyzickom sa prejavuje hlavne Eric a našu Tris dá párkrát zmlátiť do bezvedomia. Okrem toho sa za každú dobre splnenú úlohu prirátavajú body a zle spravenú odrátajú (ako v Harry Potterovi). Takže Tris s monoklami cvičí nad rámec určených výcvikových hodín, aby nepadla na zem v boji za tri sekundy, lebo keď ju vyhodia, tak ide k odpadlíkom, a to by sme jej ani my neželali. V závere ešte dajaká romantika (bez sexu, lebo je to film pre dievčatká) a nejaké napodobnenie akčných scén z iných filmov a prichádza hepiend. A aby to nebolo všetko, tak koniec je urobený tak, aby to mohlo mať aj pokračovanie, na ktoré sa už veľmi tešíme.

 

Aby som to zhrnul – skoro dva a pol hodiny, ktoré som najskôr po piatich minútach nechal, ale som si povedal, že pre článok na Dailymale urobím všetko. Ak by som to nepozeral poobede, tak zaspím. Všetky námety odkukané z iných filmov, len to je postavené do sci-fi prostredia. Ešte aj tá baba je taká nemastná neslaná, že je jediná scénka, kde sa prezlieka je tak urobená, že je zakrytá tou sivou vrecovinou, čo mala pôvodne na sebe. Ak trpíte nespavosťou, tak si to pozrite, ale podľa mňa škoda toho internetového traficu, kým to ťaháte. Filmu udeľujem tri kopance do rebier z desiatich.