Filmov z WW2 v poslednej dobe nie je až tak veľa, takže človek sa teší na každý prírastok do tohto subžánru. Blbé je, že väčšinou sa teší zbytočne. Asi ako pri Fury, v slovenských kinách prekvapivo nie Štyria tankisti a Pitt, ale Železné Srdce. Mno, asi bolo treba vzdať hold prekladateľom z Intersonic Taunus Production.

 

Dej:

Brad Pitt hrá veliteľa bandy psychopatických dementov  a.k.a. posádky tanku Sherman, ktorý ma na dele načarbané „Fury“. Pitt má zase vo vojenskej knižke načarbané Wardaddy, to aby ste hneď vedeli, že Pitt je strašný badass, aj keď má účes jak Ego vo videu s CT-čkom. Hneď na začiatku mu jedného dementa z posádky zabijú a dostanú mladého trtka odniekiaľ z administratívy a začína klasická klišé hovadina „ako hrôzy vojny a drsný, ale spravodlivý veliteľ premenia nevinného idealistického mladíka na silného a neporaziteľného bojovníka a budúceho pacienta s akútnou posttraumatickou poruchou“. Čo by bolo v pohode, až na to, že Fury na to ide úplne dže zle.

 

Prvá polovica sa vlastne celkom dá. Režisérovi sa podarilo vytvoriť nepríjemne realistický dojem, že tank je taká veľká, nepohyblivá hlučná konzerva (aj keď samozrejme v Hollywoode sa doteraz nenaučili urobiť realistický interiér tanku, takže vo vnútri Shermanu je priestoru ako v byte 2+KK), ku ktorej stačí pribehnúť, pricapiť nálož a kým sa posádka spamätá, už je priškvarená do sedadla. Plus 18+ realistické násilie v dobe detských akčňákov vždy poteší. Prichádza ale scéna, kedy sa Wardaddy z urevaného nováčika snaží spraviť chlapa, a preto ho prinúti odbachnúť zajatého, na kolenách kľačiaceho a o život prosiaceho vojaka Wehrmachtu. Od chrbta. Ženevská konvencia bola vtedy asi iba v druhom čítaní, v každom prípade od tohto momentu ide film do sračiek rýchlejšie, ako raketa vystrelená z Panzerschrecku.

 

Urevanec postrieľa guľometom pár náckov, zistí, že to je vlastne celkom fasa, Wardaddy mu dá zašukať s mladou Nemkou, ostatní tankoví dementi s vyšším stupňom seniority ho prestanú šikanovať a toto celé sa udeje asi za 15 minút. Neskôr zistíte, že nemecká armáda bola ešte viac slepá, jak stormtrooperi zo Star Wars, lebo netrafiť protitankovým delom schovaným v kríkoch ani jeden zo štyroch tankov postavených vedľa seba, to už pomaly vyzerá tak, že celá porážka Nemecka bola inside job. Ktovie, čo by o tomto napísal povojnový Slobodný vysielač. Asi nič.

 

A napokon prichádza záverečná scéna, v ktorej asi pôvodného režiséra vystriedal Michael Bay a to, čo do nás film predchádzajúcu hodinu a pol hustil o tankoch, hodí do žumpy a zahádže poľnou lopatkou. Takže vyzerá to asi takto: Fury nabehne na mínu a roztrhne sa mu jeden pás. Wardaddy pošle nováčika strážiť, či nejdú Fritzovia. Ten z kríkov zbadá na ceste asi 300-členný batalión Nemcov (a toto by som chcel veľmi zdôrazniť, asi tretina z nich má na chrbte panzerfaust), ako pochoduje rovno k nim. Pribehne naspäť, kričiac Džerméns, tak všetci sa začnú pakovať, ale Wardaddy povie, že „hovno, sadneme do tankoch a šeckých postrieľame“ a ostatní, že „jáj, no dobre“. Mladý inak bežal nejakou brutálnou skratkou, lebo kým prídu Nemci, tak sa dementi z Fury stihnú ešte vyzbrojiť, trochu zamaskovať tank, aby vyzeral, že už je totál kaput, porozprávať sa a ešte si vypiť aj za kalíštek bourbonu. No a potom to začne. Jeden Nemec otvorí poklop, dostane to medzi blinkre a zvyšných 299 sa rozdelí na dve polovice – jedna beží rovno pred guľomet a druhá do jedinej blízkej budovy, kde ich Fury popráškuje bielym fosforom. Preživší Nemci strieľajú asi 10 minút na tank samopalmi, kým im napadne, že tie falické rúry, čo majú na chrbtoch, by mohli začať aj používať. Ale z panzerfaustu nevedia trafiť ani na tri metre. Chvalabohu, Wardaddymu dôjdu náboje, inak by asi z nepojazdného tanku vykosil celý wehrmacht. Pošle von dvoch týpkoch, ktorých konečne nejakým zázrakom náckovia odbachnú a Wardaddyho dostrieľa nazi sniper (ale aj to asi na štyrikrát, aj keď je od neho 50 metrov). Takže nakoniec zostane iba zdochýnajúci Wardaddy a nezranený Mladý. Vymenia si nejaké patetické bláboly, Fritzom konečne napadne hodiť do tanku granáty, tie horia asi tak pol minúty, takže Pitt stihne povedať Mladému, nech zdrhne cez poklop v podlahe. Ten teda vylezie a schová sa pod tankom, granáty konečne vybuchnú. No a najväčšia sranda iba prichádza, z tých piatich náckov, čo prežili, jednému napadne zasvietiť baterkou pod tank, objaví Mladého, pol minúty sa na seba kukajú, nácek zhasne baterku a odchádza čvachtajúc po kolená v krvi svojich práve zabitých kamaraden. Was zum Teufel habe ich gerade gesehen?

 

Fuj, no... Expendables WW2 Edition som naozaj nečakal, no najviac ma nasralo asi to, že okrem nácka v závere, Fury nemá jedinú kladnú alebo aspoň sympatickú postavu, pri ktorej by ste nechceli, aby si privrela vercajch do krytu na motore. Ale ak to bolo úmyslom tvorcov, tak gratulujem, aj keď myslím, že nebolo. Za prvú polovicu 6 prepotených kanád z 10 a za druhú 2 fosforové popáleniny z 10. Čiže priemer je 4/10? Hm, aj to je nejako veľa, ale dobre, aspoň takmer všetkých zabili. Jáj, a spoiler alert som zabudol. Pardón!