Blockbustery sú fajn. Bezbolestná lobotómia za pár korún. To sa oplatí. Aj tento nádherný veľkofilm si môžete vychutnať, ideálne, ak ste o dinosauroch nikdy nič nepočuli, alebo ste lobotómiu podstúpili niekedy skôr.

 

Ako vytvoriť trilógiu? Štvrtý diel premenujte. Podobná logika sa vinie celým “príbehom”. Veď prečo nie, pukance a colu sme v imaxe predali, účel splnený.

 

Prvý Jurský park je dnes už klasika, ktorá v tej dobe nastavila nové štandardy počítačovej grafiky etc. etc. etc. Jediné, čo je na Jurskom svete dobré, sú odkazy na jednotku. Nostalgicky ma pobavila prilba s nočným videním zo slávnej scény príchodu Tyrannosaura, aj prastarý Jeep. Pobavila ma aj samoparodujúca scéna s T-rexom a lodičkami na konci. Keď som už spravodlivosti učinil zadosť, poďme na samotný film. Recenzia sa napísať nedá. Z toho môže byť len hejt.

 

Keďže to ani neviem pospájať dohromady, napíšem to len tak, ako mi čo príde na rozum. Oproti scenáru Jurského sveta to aj tak bude masterpiece.

 

  1. Vo filme o dinosauroch dookola tvrdia, že “to nie sú dinosaury”. Ale prezentujú ich ako dinosaury. Pri Godzille nikomu nemôže vadiť, že je fiktívna, ale nikto o nej netvrdí, že je dinosaurus, pes, kôň, ani nič. Je to proste Godzilla. Prečo je ale “Velociraptor”, o ktorom povedia, že to nie je Velociraptor, nazývaný Velociraptorom, to je mi záhadou. Tobôž, ak je to vlastne Deinonychus s vyšklbaným perím. Skutočný Velociraptor bol operený a veľký ako moriak s dlhým, tenkým chvostom. Že pterosaury sú v tomto filme už úplne fiktívne živočíchy, ani nespomínam.

  2. Dinosaury vyzerajú ako jašterice, čo samozrejme neboli. Stačí sa pozrieť na babičkin dvor - áno, aj kuriatko je dinosaurie mláďa. Jaštery a dinosaury sú dve odlišné vývojové línie živočíchov. Že v jednotke nemali perie, je v poriadku. Ešte sa o tom nevedelo, len tušilo, šepkalo. A to aj v jednotke sú narážky na príbuznosť vtákov a dinosaurov. Po dvadsiatich dvoch rokoch nosí Stegosaurus chvost nízko, ako na Burianových ilustráciách. Pokrok.

  3. Dinosaury sa správajú debilne. To niekedy vieme odpustiť- nie je to dokument. Ale facepalm som mal asi v kuse, vlastne som ten film ledva videl. CGI je príšerné. Nepreháňam. Pred dvadsiatimi rokmi sa tie zvieratá hýbali lepšie, než dnes. Uvediem príklad: Mosasaurus, taká veľká vodná “jašterica”. Vyskočí z vody ako veľryba (dajme tomu), akurát s otvorenou hubou. Zastaví sa vo vzduchu na asi sekundu. V hube je tým pádom žralok. Počas levitovania Mosasaurus papuľu zaklapne, žralok je v papuli. V tej chvíli sa zapne gravitácia a ostatné fyzikálne sily a Mosasaurus sa ponorí. Následne ho vidíme vo vode aj s nezožratým žralokom, ktorý má veľkosť tak štvrtinu Mosasaurovej papule. Čo urobíte, keď si do úst dáte jedlo vo veľkosti cukríka? Zatrasiete hlavou ako silný dravec. Logické. Že to v skutočnosti taký Cecil robil len, aby odtrhol kus mäska od trebárs celej zebry, je vedľajšie.

     

     

  4. Hlavný hrdina, fiktívny “dinosaurus”, ktorý mení farby a diskutuje s “Velociraptormi”, má zvislú zreničku. Takže ide o nočného dravca. Prečo ho kŕmia cez deň? Mimochodom, ako poznamenal ktosi múdry na csfd.cz, rozhovory dinosaurov medzi sebou sú najrozumnejšie dialógy celého filmu.

  5. Ľudské postavy. Nevedia si poradiť s jednou prerastenou jaštericou. Predstavte si, že ste skupinka elitných vojakov so superzbraňami. A oproti sebe máte rozzúrené stádo slonov. Predpokladám, že by ste si poradili. Správanie sa postáv a celá zápletka síce relatívne kopíruje jednotku, ale je ešte viac pritiahnutá za vlasy. Samozrejme, jašterica prerazí stenu bez problémov a umierajú len zlí a bezvýznamní. Na superdinu neplatia ani najmodernejšie pušky. A to nevravím o dialógoch.

  6. Jeden pubiš obdivuje namiesto dinosaurov nejakú babenku, ktorú na konci nevidíme. Asi ju zožral T-rex. Koniec koncov, na dinosuary nepozeráme ani my, pretože ak nebojujú (Ankylosaurus má štýl ninja korytnačky,) tak ich vidíme v odraze, alebo v pozadí. Gyroskopické guľaté auto je dôležitejšie. Postavy sú, jednoducho, hlúpe od začiatku do konca. Teletubbies mi odrazu prídu ako filmárska filozofická esej.

     

     

  7. Vo filme je najinteligentnejší práve ten pseudodinosaurus. Všetci ostatní sú buď tupí, alebo ešte tupší. Našťastie mnohí z nich skončia v papuli superdina.

  8. Záver je tak hlúpy, že som už skoro plakal. Na námestí sa odohráva bitka superdinu s T-rexom. A hlavní hrdinovia robia čo? Schovaní za rekvizitou šutra sa pozerajú, namiesto toho, aby ratovali holé životy. Do toho “Velociraptor” prežije len jeden, asi ten najlepšie vycvičený. (Vycvičená jašterica mi ešte prišla ako rozumný a múdry ťah). Polomŕtvy superdino leží na námestí pri mori. Z mora sa vynorí náš známy Mosasaurus, ustrnie vo vzduchu, a ukončí život superdina. A hotovo. Každopádne malé plus za “vyvolanie” T-rexa. Na úplnom konci ešte T-rex vylezie na budovu a zareve. Asi sa učí jódlovať.

 

Zhrnutie: Vo filme o dinosauroch nám sám film tvrdí, že to dinosaury nie sú, a predsa majú názvy dinosaurov. Mačkopes. Vo filme o dinosauroch sú ne-dinosaury zobrazené ako v prvej časti. Čo na tom, že paleontológia objavila, že  dinosaury sú vtáky. Okrem toho ich vidíme buď v pozadí, alebo v tme, takže taký normálny pohľad na ne-dinosaury máme možno minútu z celého filmu. Z dinoparku vidíme hlavne vlak a autoguľu. Postavy sú hlúpe, príbeh kopíruje jednotku, ale asi tak, ako by som ja kopíroval Da Vinciho. Nič proti krvilačným jaštericiam, je to akčný film. Ale čo je veľa, to je veľa. Uďeľujem jedno z Velociraptora vytrhnuté pierko z desiatich, za prilbu z jednotky. Kto sa chce ešte pobaviť, nájdite si film na csfd, zobrazte všetky komentáre a usporiadajte podľa hodnotenia. A choďte na spodok.