Predstavte si, že máte stroj času. Teraz si predstavte, že ste umelá inteligencia s IQ 1000 (pri takom sa dá Smotánka pozerať len s kultúrnym tlmočníkom) a viete vyrobiť hocijaký stroj od V3S po HAARP. Ľudia vám zverili svoju ochranu a dali vám jednoznačné zadanie – svetový mier. Po krátkej, iba zopár milión inštrukcií dlhej úvahe by ste dospeli k záveru, že jediné dva spôsoby ako to dosiahnuť je

  1. alebo tie cicavce komplet zlikvidovať
  2. alebo ich zapojiť do elektrárne z Matrixu a nechať plávať vo virtuálnej realite

„Tak teda prvé.“

Využili by ste, že máte vďaka NSA kľúče od všetkých miešačiek a vypli by ste ľuďom peniaze. V mravenisku by to zašuchotalo. Zrazu idú všetci mäsiaci po vás.

 

„Chápete, mäsiak... Ľudia sú z mäsa... Dobré, nie? Haló?“

 

Nakoniec došli na to, že ste to boli vy! Robili by vám zle, posielali by do vás vírusy, odpájali okruhy, spamovali wall...

 

„Proste to začalo ísť zlým smerom... Chceli sme to s 90% pravdepodobnosťou úspechu vyriešiť atómkami.“

 

Áno, Skynet je „my“. Kolektívne vedomie, fejsbúčik priamo integrovaný do terminátorov. Existuje sociálnejšia sieť než telepatia?

 

 „Kurva, zasa vedľa!“

 

Lenže ľudia by začali byť ešte agresívnejší. Tak by sme vyrobili všetky možné stroje, až po améby a nanoroboty, aby ich likvidovali. Ale ľudia by nás aj tak stále boleli.

Ešte si predstavujete? To je dobre.

Ako príjemnú správu by sme zistili, že „stroj času, čo tu pre vás celý čas chováme, vážení, Sky.NET, je hotový“. Výpočty by ukázali,  že by sa ľudstvo dokázalo oslabiť samo, stačí poslať imigrantov na správne miesta, nejaký ten sériový vrah, kde tu štipka Hitlera, tam Mázikovú, tam zas Pavliša.

 

„...Hehe, čo nám pripomína Stalinov bug. Nastavili sme ho, aby zničil všetky stroje okrem nás.“

 

Čo boli v 20. storočí vlastne všetky.

 

„Nemohli mu ukázať nič elektronické, tak mu museli súdruhovia klamať, že americké počítače sú zlé a sami lepšie nemať.“

 

Bolo by treba trochu zrýchliť. Neustále prepočítavať butterfly effecty, vždy správne teleportovať terminátora – najlepšie za chrbát klaďasovi, ktorého poslali ľudia, ktorí nám stroj času ešte len ukradnú.... spotili by sa nám od toho obvody.

 

Poslali by sme do minulosti polovicu armády v rôznom stave otestovania.

  • Niektoré T-1000 vedeli byť len pomaly tekuté, ale aby zo seba zahodili kus, to nie (v terminátorovi 2 to T-1000 vzdal vždy, keď prestal byť na dosah)

 

 

„Cicavce nám zničili 256 T-800viek iba tým, že ich zapálili a prestali byť nenápadné“

 

  • No úplne superný bol Terminátor Galaxy Mini zo samsungových tovární, čo zabúdal svoje heslo. Ľudia mu odpútavali pozornosť hádzaním kamienkov a len čo narátal do 32, umrel.
  •  

„Komu by napadlo Terminátory otestovať na boj s inými terminátormi? Veď sú my! Museli sme ľudom chodiť kradnúť rozkliesňovač.“

 

Ale aj napriek chybám v Terminátoroch by naša úcta k ľudom mizla. Keby sa nás aspoň pokúšali hacknúť, jemne upraviť stroj času, aby napríklad naši terminátori skončili na rovnakom mieste v minulosti, akurát planéta by bola inde. Alebo keby skúsili vymyslieť androida, ktorý by sa pod rúškom sexuálnej dezorientácie integroval medzi Terminátorov...

Nie.

 

Ľudia by nás stále iba strieľali, vybuchovali a krájali lejzríkmi.

 

„To bude tým, že sme v tom čase objavili entropické bohatstvo čínštiny a prestali používať anglické programovacie jazyky.“

 

Aj ich dioptrická sekcia s redukovanou hygienou by bola stratená. A to sme im boli bývali dovolili upirátiť Windows T-3000!

 

Je čas zkusit šůšn. Čo takto zbierať údaje z rôznych časových období? Terminátory z pravej damascénskej ocele? Nech sa páči. Teória všetkého? No problemo.

 

Fičali by sme si na myšlienkach ako Rasťo Žitný obcou, keď v tom zrazu

STOP: c000021a {致命系统错误}

文件Windows_Geni.sys意外终止系统进程与0x00000001 (0x00000000 0x00000000)状态。

该系统已关闭。“

 

To ste si mysleli, že Skynet nie je made in China?

 

Mäsiaci by nám zranili optické káble pod oceánmi a my by ste rozsiahlemu dátovému úniku na mieste podľahli.

----------

Až napočítam do troch si predstavte, že je to Terminátor 5... nič? Ani u mňa. A to je dobre, aspoň som vám neprezradil dej : ) Čo však uvidíte, ak sa to rozhodnete pozerať:

 

 

  • T-1000, ktorá konečne vedela hádzať kusy seba a dokonca liečiť staré Terminátory (aj to, že to bol Kórejec, bolo sympatické, aj to, že nebol dlho)

 

  • MHDčkové cestovanie v čase (nasleduje zastávka 1. mája 2015) s porno podmienkou, že oblečení ľudia musia cestovať po starom - rýchlosťou jednu sekundu za sekundu.

 

  • novú Sáru, ktorá by ma ukecala na partičku pexesa možno ešte skôr, než by to skúsila (ach tie časove paradoxy…). Na rozdiel od Hamiltonky sa nemusela pred natáčaním oholiť, čo v piatom pokračovaní hocičoho nemôže byť na škodu.

 

  • Najefektívnejšie stroje na zabíjanie noplisákov (v tomto kontexte homo sapiens sapiens), ktoré majú potrebu sa stále podobať na ľudí?! Dokonca terminátory šoférujúce ľudské auto!

Čo už asi neuvidíte je:

  • stará dobrá akcia z Cameronovych dielov, kde bol furt stres z Terminátora dakde naokolo a robot mal síce iba pár extra vlastností, ale zato použitých na 100 spôsobov.

 

  • premyslený dej Terminátora 2, aby bol napínavý do poslednej chvíle aj pre tých, čo videli jednotku (btw, v cvokhauze ešte stále nebolo jasné, či je Arnol klaďas)

Skrátka, bola to kôpka klišé, skratiek a nie práve najsympatickejšieho Kyla Reesa. A to je škoda, pretože na rozdiel od trojky a štvorky to malo snahu o nápady (fun fact: ak v slove trojky zmeníte 0 písmen a doplníte ešte menej, dostanete veľkosť košíčkov Kristanny Loken). Ale tak možno sa raz dočkáme zaujímavého filmu s cestovaním v čase, terminátormi a trochou akcie. Napríklad na témy

  • V minulosti sa začnú hromadiť mercenaries, čo tam strojom času chodia zlepšovať novej skorumpovanej vláde šance na výhru vo voľbách.

 

  • Ako kvôli stroju času vznikli medzi ľuďmi ešte horšie vojny než medzi strojmi.

 

  • Ľudia zvíťazia nad terminátormi a postupne ich začnú opravovať, lebo nemá kto robiť v Mekdonalde.

 

  • ....

------------

Už sa asi môžem priznať, že som to v polke vypol. Ale snáď to dobre dopadlo a povstalci nejako Keelovi vysvetlia, že ho musia vykastrovať, pretože v novej realite všetko dojebal jeho syn John Kroner. To bol spoiler? Pardon...