Tí starší si ešte možno pamätajú začiatky rozvíjajúceho sa kapitalizmu na slovenský spôsob. S týmito začiatkami sa u nás spájajú deväťdesiate roky minulého storočia, keď k nám dorazila demokracia a chceli sme rýchlo dohnať západ. Už sme sa mohli na vlastné oči presvedčiť, ako to tam vyzerá, len nakupovať sme toho veľa nemohli. Maximálne na blšákoch v Rakúsku a tak mal každý dvojkazeťák značky Telefunken, ktorý znel akoby zvuk vychádzal z plechovky. Poliaci nám priniesli okrem kroviek aj rifle, lacné šušťáky a tričká, ktoré sa po prvom praní rozpadli. Mám dojem, že táto funkcia rozpadávania ostala a dnes sa predávajú aj značkové veci s týmito vlastnosťami.

 

Keďže sme chceli byť svetoví, kopírovali sme svet. A to tak svojsky. Postihnutí 40-ročným centrálnym plánovaním, tá voľnosť niekomu udrela do hlavy. Tak vznikali niektoré veľdiela slovenskej dance music. Aktuálnou témou sú kvóty na slovenskú hudbu, dajme si 100% slovenskú tvorbu. Bohužiaľ, väčšina z týchto songov nespĺňa kritérium slovenskej tvorby, keďže texty sú také svetové, že museli byť po anglicky.

 

Začnime asi najznámejšou kapelou z rimavskej oblasti a to original Maduar s mladou babou, ktorú by všetci členovia najradšej pretiahli, keby v tom čase nemala štrnásť. Tak sa aspoň vzájomne povzbudzovali – Urob to (alebo po anglicky Do it). Všimnite si počítačové efekty a že niekedy sa v klipe objavil aj text pre anglicky neznalého diváka (Ai-yai-yai). Outfit – vesta a pod ňou nič. Také niečo bolo vidieť dovtedy len v Modrej ustrici.

 

 

Zostaňme pri nich ešte chvíľu, veď im vďačíme za tak veľa. Napríklad tých 126 verzií Hafanany, ktoré najskôr nahrali, zremixovali, znásilnili a opäť zremixovali, až v človeku aj originál spôsobil dáviaci reflex. Dajme si niečo z ich druhého albumu. Tú 14-ročnú babenku nahradili, lebo začala mať veľké oči (aj iné partie). Nasledujúci klip je naozaj nízkorozpočtový. Náhradná babenka vo fialovej nočnej košeli poskakuje ako pojašená, dvaja technoboys napodobňujú zombie androidov a jeden imituje hranie na klávesoch. Kamera behá hore-dole...

 

 

Tá pôvodná baba z Maduaru sa volá Barbara Haščáková (aké zaujímavé priezvisko) a tiež sa nevedela zrieknuť podielu na úspechu slovenského danceflooru, tak s MC Erikom založili duo, ktorému vymysleli veľmi dômyselné meno: MC Erik a Barbara. Barbara mala celkom dobrý hlas, ktorý by zapadol aj do západných sračiek, ale Erikov hlas nahúleného arabského pasáka, ktorý vás na dovolenke nahovára, aby ste šli na diskotéku, lebo bude zábava, do toho moc nezapadal. Asi do rozpočtu klipu dostali viac peňazí než Maduar, lebo vedeli zaplatiť pár tanečníkov a tanečníc, ktorí sa vlnili, ako s bolesťami brucha. A mali požičané aj jedno červené autíčko bez strechy. Čistá Amerika.

 

 

Ak ste si mysleli, že tu bol len Maduar, ktorý sa rozmnožoval delením ako politické strany, máte smolu. Dancefloor kapely sa rozrastali ako muchotrávky v daždi. Skupina Exil mala tiež anglické texty s o niečo lepším prízvukom. Klasická zostava, babenka oblečená ako prostitútka spievajúca refrén, jeden chlap akože repoval (rapom sa to nazvať nedalo) a ostatní skákali do rytmu. Bohužial klip k pesničke Go go happy happy go asi neexistuje, ale máme ich vystúpenie. A keby ste už mali dosť kolaborácie s anglickým jazykom, tak tu máme od nich aj pesničku v štýle socialistického Elánu v názvom Kamarát.

 

 

 

Prechádzame na slovenský hardcore. Už aj názov niečo naznačuje – Morhotronic. Bohužiaľ veľa o nich neviem, ale v tom čase nás tie techno zvuky a slovenské texty v kombinácii s alkoholom v krvi nútili vyvádzať na parkete. Nebolo by to nič nezvyčajné, keby sme boli viacerí, ale štyria chalani na prázdnom parkete už boli veľmi nápadní. Veď posúďte sami. Ak na to máte gule, pustite tieto songy do open spaceu.

 

Macejko

 

A nakoniec to najhoršie. Koho by napadlo spievať o pokazenom telefóne (pevná linka, žiadne mobily vtedy neboli)? Áno, je to skupina Salco so svojím sladkým názvom a megamixom, kde znásilnili nestarnúce melódie a dali príklad Jakubcovi. Čiže na záver prichádza megatrest v podobe Salco megamixu.

 

 

Tých kapiel bolo viac, ale nebudem vás ďalej trápiť. Veď o pár mesiacov po prijatí kvót rádiá oprášia staré cédečka a budú púšťať každú volovinu, ktorá má prívlastok „slovenské akostné“.

 

PS: Pamätáte sa na formácie E-rotic a Masterboy? Už dávno sa rozpadli, ale keby sa dali dokopy,  nová formácia by sa mohla volať Masturbuj...