Darwinove ceny sú celosvetovo známe ocenenia upozorňujúce na ľudí, ktorí tým, že absolvovali neplánovanú samovraždu, prečistili ľudský genóm od jedincov (seba samých), ktorí by len bránili jeho ďalšiemu pozitívnemu rozvoju. My si tieto hrdinské činy budeme postupne pripomínať v tejto rubrike.

 

29. 11. 1995. Australia – Neďaleko vodnej nádrže Toolondo Reservoir bolo nájdené telo istého muža z Melbourne, oblečené komplet celé v rybacom kostýme.

 

Ako sa vyjadrila miestna polícia, 49 ročný muž mal na sebe „ťažký zelený plastový oblek“ vyrobený zo starej vodnej postele. Oblek, z ktorého sa dalo vyzliecť len po rozopnutí dlhého zipsu tiahnuceho sa pozdĺž chrbtice bol zakončený v časti nôh chvostom, podobný ktorý majú morské panny. Jedinými ďalšími otvormi okrem zipsu boli diery pre oči.

 

Príčinou smrti muža bolo pravdepodobne to, že mu kostým, ktorý mal na sebe bránil v pohybe a taktiež v dýchaní. Muža pravdepodobne vyplavilo na breh po pokuse doplávať k jazeru Toolondoo, nachádzajúcemu sa asi kilometer od miesta kde bol nájdený.

 

V jeho garáži sa následne našiel druhý, rovnaký oblek, len v žltej farbe.

 

Psychologický motív mužovho pokusu je stále nejasný. Polícia zistila, že bral lieky na epilepsiu a cukrovku a je možné, že mužovo konanie bolo podmienené chemickým vplyvom. Miestni obyvatelia však majú na vec odlišný názor.

 

Jeden z lokálnych obyvateľov k prípadu povedal: „On len chcel byť rybou.“ Spomenul si na prípad, kedy muža videl v rybacom kostýme na povraze skákať do jazera.

 

Teraz už len zostáva vyriešiť jedinú otázku. Kto bol skôr – muž-ryba, alebo muž-ondatra?

 

zdroj: www.darwinawards.com