Katar asi nebude ani v prvej desiatke miest ktoré vás napadnú keď budete premýšľať o dovolenke. Napriek yomu sa do jeho hlavného mesta oplatí na pár dní vydať – keďže Doha je zároveň veľkým leteckým uzlom - napríklad pri prestupovaní na ďalší let smerom do východnej Ázie.

 

Katar je jeden z najbohatších štátov na svete a má už niekoľko rokov najvyššie HDP na obyvateľa. Doha je čistá, ulice sú plné drahých hotelov, lacných taxíkov a najdrahší benzín stojí okolo 20 centov za liter. Je tu len jeden problém – teplo.

 

Priemerná (!) teplota v júni až auguste je 41 stupňov, najzimšie je v januári, kedy tu je v priemere len 22. Doha je mesto, kde sa po vonku veľmi nechodí. Napriek tomu, že Katar na turistov veľmi nemyslí (načo by im bol turistický ruch, keď ležia na najväčších zásobách ropy a zemného plynu na meter štvorcový?), je tu zopár možností ako spojiť klimatizáciu (príjemné) s nejakým programom (užitočným).

 

Navštíviť sa oplatí napríklad Múzeum islamského umenia sídliace v krásnej novej budove, ísť sa najesť na zrekonštruovaný starý bazár Souq Waqif alebo počkať do večera a ísť sa prejsť do prístavu West bay, kde to pri západe slnka vyzerá takto:

dohabay

 

Špeciálnou zastávkou by malo byť aj nákupne centrum Villagio s kolotočmi, vlastným olympijským klziskom, kinom IMAX a dokonca aj kanálom a lá Benátky s gondolami a gondoliérmi, ktorí vás vozia pomedzi obchody.

 

Ak vám teplo až tak nevadí, alebo prídete napríklad v marci, môžete si v Dohe zahrať golf, vybrať sa na jazdu plachetnicou, alebo si požičať Toyotu Landruiser a vybrať sa na autovýlet cez púštne duny v okolí mesta.

dohapust

 

Nabudúce, keď sa vyberiete napríklad sme Indonézia, zamyslite sa nad príjemnou zastávkou v tretine letu a užite si Katar...

 

foto: https://www.asergeev.com a bbc.com