Vleziete do miestnosti plnej cudzích ľudí a od chvíle, ako ste rozčapili dvere, vás ony hodnotia a trvá im menej než desať sekúnd, aby si utvorili mienku o vás! To, či sa im páčite alebo či vám môžu dôverovať. Príliš málo? Je to relatívne, lebo desať sekúnd trvá aj ejakulácia a jeden výron semena vraj obsahuje rovnaké množstvo živín ako dva biftečky, desať vajíčok, polku pomaranča a dva citróny.

Keďže tu máme koniec roka a je jasné, že väčšina DM chlapov sú odpudiví, osamelí lúzri, rozhodla som sa im s pomocou vedecko-psychologických poznatkov pomôcť, aby od Nového roka popracovali na sebe a vyčarovali zo seba mužov, z ktorých padneme na riť a budeme sa tešiť na ich biftečky, vajíčka a celý trh s ovocím. Usmievate sa? Presne o ten úsmev ide v prvom rade.

Každého jednoducho poteší usmievavý ksicht a vníma v záplave cudzích ľudí  tých vyškerených ako srdečnejších, dôveryhodnejších. Dokonca aj v prípade, že ich zlá povesť predbehla, tých pár sekúnd, počas ktorých sa hrajú na vycereného smajlíka, dokáže zmeniť človeku vopred utvorenú mienku o nich.

„Tento milý človek predsa nemôže byť taký kokot, ako mi pripadal v diskusii,“ povie si nejeden účastník DM stretka a následkom toho zmení svoj dovtedy správny názor na vás.

Byť dobre naladený a usmievať sa nemusí byť vašou prirodzenosťou, dá sa to aj natrénovať. Dobrým príkladom toho bol herec Robin Williams, ktorý začínal ako stand-up komik. Pred kamerami chrlil jeden vtip za druhým, zabával striedaním komických akcentov, ale v súkromí sa prejavoval ako užialený depresívny muž, ktorý sa nakoniec úspešne obesil.

Počas trénovania úsmevu pridajte aj prácu s obočím, je to rýchly pohyb obočia smerom nahor a nadol, môže trvať šestinu sekundy, ale oko to zachytí a mozog vyhodnotí, že neznamenáme pre neho žiadnu hrozbu. Na záver tréningu je tu mierny náklon hlavy nabok, čo vytvára dojem nežného nakláňajúceho sa kvietku. Takže miesto plankovania šup pred zrkadlo, usmievať sa, dvíhať obočie a nakláňať hlavu. Sprvu budete vyzerať ako idiot, ale postupne to bude čoraz prirodzenejšie a budete vyzerať už ako prirodzený idiot.

Máme natrénovanú pózu, pokračujeme vo vytváraní interakcie k iným osobám. Ak sa budú ľudia pri vás cítiť dobre, budú vás mať rady, very easy. A kedy sa ľudia cítia dobre? Keď môžu vyprávať o sebe, o závratných úspechoch v robote, o svojej nenahraditeľnosti vo firme, úžasnej rodinke a parádnom aute a naparovať sa jak buchty s lekvárom. Ak sú jebnutí iným spôsobom, tak sa budú sťažovať na svoje choroby, šéfa, ex-partnera, nepravidelnú stolicu. V prípade, že by vás nebavil žiaden z týchto hot-topicov, treba si udržať dobrý očný kontakt, čo sa dá docieliť zameraním sa na farbu dúhovky rečníka. Udržaním očného kontaktu vyvoláte dojem záujmu. Ak to chcete dotiahnuť do dokonalosti, treba polichotiť rečníkovi a najlepšie bude, keď to urobíte nepriamo. Vetu o tom, že je žena krásna a múdra, si strčte niekam hlboko, takto primitívne sa to predsa nerobí. V novom šate tá veta vyzerá takto:

„Na vašich dvadsať rokov máte skutočne veľa vedomostí.“ Je jasné, že to hovoríte žene, o ktorej je na pohľad jasné, že od dvadsiatky je vzdialená stovky svetelných rokov.

A samozrejme, treba hľadať body, ktoré vás spájajú. Len čo povie vaša spoločníčka, že je z východu, poviete, že omg, to je aká náhoda, bratranec z druhého kolena mal za ženu východniarku. To, že ho celý život terorizovala a dosrala mu život, samozrejme, zamlčíte, lebo ju predsa chcete zbaliť a tiež si nechať dojebať život.

Ďalším dôležitým krokom je zrkadlenie. Výskum zrkadlových neurónov potvrdil, že sú nám sympatickí ľudia, ktorí sú nám v niečom podobní a preto si mnohí objednajú na prvom rande to isté ako partner. Zrkadliť sa dá aj vedome. Počas konverzácie si dáte ruku pod bradu ako váš proťajšok alebo sa ležérne uvelebíte na stoličke a založíte si spokojne ruky na hrudi presne tak, ako to tak uvidíte u neho, prípadne sa začnete hojdať na stoličke, na lustri, rovnako hnusne si po večeri odgrgnete, opakujte, čo len chcete… Zrkadlenie spôsobí, že vytvoríte medzi vami a konverzačným partnerom neviditeľné puto a on sa odrazu bude cítiť pri vás príjemne netušiac, že to spôsobila obyčajná cvičená opica.

Na záver výskumu prišli odborníci s radou o tom, že nie je dobré o sebe všetko prezrádzať. Najlepšie je to riadiť tak, aby ste všetko o vás servírovali ostatným ako odrobinky z chleba, pomaly a po kúštičkoch, čakali na otázky a pomaličky uspokojovali ich zvedavosť. Tejto rady sa držia tí najväčší profíci a tak sa ženskej môže stať, že muž jej povie, ako ju prefikne vo veľkom štýle a kým si uvedomí, koľko toho pred ňou zatajil, už je v záhradnom altánku prefiknutá motorovou pílou na dve úhľadné polovice. Nuž, tajomstvá sú vždy lákavé a značne zvyšujú vašu príťažlivosť. Nejedna žena už mala vlhký sen o tajomnom cudzincovi.

Ja si na konci roka a článku dovolím byť sarkastická a s radosťou vám oznámiť, že všetky tieto pravidlá vám môžu byť celkom pokojne na hovno. Stretla som utáraných zmätkárov, ktorí rozprávali priveľa o sebe, aby si niekoho získali a aj sa im to podarilo. Snílkov, ktorí namiesto širokého úsmevu, jemného úklonu hlavy a flexibilnej práce s obočím, boli bezradní, smutní a nechcelo sa im hrať ani to, že žijú rovnako akčne ako ostatní okolo nich, a práve to bolo na nich zaujímavé.

Priznám sa, že mám rada, keď sa porušujú pravidlá, život mi vtedy pripadá vzrušujúcejší. Aj preto milujem stretnutia s ľuďmi, ktorí sa neštylizujú do ničoho, nepoužívajú žiadne vopred nacvičené frázy a gestá. Vysotia zo seba streštené priznania, oblejú sa nemotorne kávou a v ich očiach zbadáte to smiešne dieťa, ktorým kedysi boli. Odrazu ste spolu vonku za dedinou, na lúke pod veľkým gaštanom, to decko s čistými očami vám hovorí veľké tajomstvá malej duše a vy mu prisaháte na mamin život, že ich nikomu nevyzradíte a dúfate, že mamina bude žiť ďalej, aj keď ich všetky vytárate.

Ľudí, ktorí sa na stretnutia s ostatnými ľuďmi dôkladne pripravia, sa bojím. Najviac sa bojím toho, že ma môžu využiť, vymačkať zo mňa všetky boľačky, ktoré mám horlivo utajené a použiť ich proti mne. Preto bývam úprimná najradšej vtedy, keď som trebárs schovaná za anonymitu Anthrax, ktorú občas stretávam v našom byte. Niekedy však stretnem v bežnom živote ľudí, v ktorých odrazu zbadám to dieťa spod starého gaštana a viem, že im môžem prezradiť čokoľvek, že sa nezľaknú a netreba ani prisahať na mamine životy, lebo si navzájom veríme. Len tak, pretože to tak cítime. A to ma na živote ukrutne baví.