Dobrý deň, dámy a páni,

hm, ako začať s prvotinou? No, jednoznačne, že nasrať všetkých naokolo. Na Slsp-a nemám. Aj keď sa musím pochváliť, že mi poslal zadarmo knižku po Tomášovi, lebo som sa raz v Osle hecol v autobuse a po čítaní tutok na stránke o substráte som precitol... reku, hento za volantom bude Slovák. Šak jazdí jak keby tu už predseda rozkradol, alebo postavil na nohy pol republiky. A hádajte čo? Áno, bol to on... môjho srdca šampión... len sa spýtajte. Ale dobre, o dejepise a vojakoch a podobne sa tu píšu už knižky. Poďme sa teda srať do toho. Thibir ma nepozná a knižku mi zadarmo neposlal, tak dúfam, že ma nebude naháňať, keď sa mu začnem pliesť do kapusty.

Ale keď som si už srdiečko vylial a urazil polku ľudí tu, poďme na ten dejepis.

Pretože to píšem 7. 12. 2021, tak si predstavte, že Vám nesneží na chodník a nemusíte si lámať hlavu s odhŕňaním tých sračiek. Ste krásne v Tichomorí, slniečko svieti, ruka hore a v tej druhej ruke dáka krásna vojenská sestrička. Nuž pritom ste normálny, hamburger žerúci Američan a je vám jedno, že v Európe sa zas mlátia čapicami... kašlať ich, z jednej vojny sme ich už dostali, že? Napriek tomu vás chce dostať upírov vraždiaca Kate. Nepovedal by som to lepšie ako Slíže a Mám v p... na lehátku. Problém by mohol byť v tom, že tí ryžožrúti sa rozhodli, že práve dnes vám rozbombardujú najväčšiu námornú základňu a ani Ben Affleck s Joshom Harnettom vám tú riť plnú piesku nezachránia.

Áno, áno, samozrejme narážam na Optimus Prima Transformera režiséra z Armageddon film Miška Zátoky :D

O čom chcem ale hovoriť je, že aj keď chalanovi vybuchovali lode, svišťali guľky, potápali sa torpédoborce a černosi z Aljašky zostreľovali lietadlá (inak to je true story... Cuba Gooding Jr. je podľa skutočnej postavy. Holt, jeden kuchár sa v podpalubí nasral na ten japonský bordel hore a povedal si, že keď mi tu už tie špagety nikto jesť nebude, tak si tam zostrelím 6 lietadiel. Toto inak Bay posral, lebo vo filme dal Cuba len jedno), tak jednu vec spravil vo filme celkom krásne. A to keď sa prepozeráte asi do polky/trištvrtiny filmu, tak je tam taká vec čo, sa volá „Dollitle Raid“.

A okľukou som sa dostal vlastne k tomu, o čom sa budeme baviť.

V tomto období zem slobody a príležitostí nebola na vojnu vôbec pripravená. Morálka celkom na dne... Adolf sa valí na Európu a Japonci nám krásne pogratulovali v Pearl Harbore.

Predstavte si chalaniska, ktorého celkom nasralo, že Japíci si tu robia čo chcú... Nebudeme tu len tak predsa sedieť na zadnici a mávať nepriateľovi ako sa nám tu smeje, nie? To chce dáku akciu.

MÁM nápad... prečo nenaložiť B-25 bombardéry na lietadlovku na čo síce nie sú stavané, ale zasa majú len pol vzletovej dráhy ako normálne? A dajme dáky ten darček to Tokya?

Pri všetkej vojenskej múdrosti sa samozrejme tento bordel schválil :D

18. apríla 1942 z lietadlovej lode USS Hornet vzlietlo 16 bombardérov B-26.

Jo jo, veľká krava. A malá loď:

Keby ste si mysleli, že si to tu vymýšľam... smradi. Toť posledné Béčko opúšťajúce Hornet:

Vo filme Michal priznávam, že krásne spravil to, ako vyhadzujú guľomety :D (tiež pravda inak). Dolet tých fešákov bol cca +- 400 km. Z USS Hornetu dali cez 600 km. Inak loď potom pošla v bitke o Midway.

Pokračujeme... Všetci vedeli, že keď sa do toho dajú... domov sa už nevrátia. Plán bol taký, že sa vyskáče v okupovanej Číne. Holt, nebolo paliva...

Nakoniec sa to asi podarilo. Teda, ako sa to vezme - bomby padli. Strategicky to malo dopad ako keď má Kollár pätnáste decko. Ale presne ako tá zlatokopka je potešená, tak to nabudilo aj Amíkov. (Číňanov až tak moc nie... keď japonská okupačná armáda zistila, že im pomáhajú, tak konec... popravy and stuff – riadne v tisícoch). V celom bombardovaní zomrelo asi 50 Japoncov. Vlastne sa vôbec netrafili. V konečnom dôsledku išlo o to, že to chalani dali a Japonci zmenili stratégiu. A potom prehrali vojnu :D

Ale prečo to hovorím?

Chalani čo to lietali (a nie, nie Ben a Josh :D ) si dali takú sprostosť. Pre každého, kto mal prdel v tej B-26tke, tak mu spravili pohárik a naň vygravírovali meno. A jeden chalan z nich sa hecol a spravil krabičku. Čiže existuje kufrík, kde je 80 strieborných pohárikov a fľaška. Na každom z nich je napísané 2x meno. Jedno normálne a jedno dolu hlavou. Chaloši sa dohodli, že sa stretnú každý rok... dolu hlavou dajú pohárik patriaci kamarátovi, ktorý sa už nemôže zúčastniť.

Ja som to videl v 2012:

Posledný chalan to vydržal do roku 2019.

Všetky poháre sú už momentálne dolu. Koniec jednej histórie, na ktorú by sme nemali zabudnúť.