“Písať o dovolenke v Chorvátsku je ako hobľovať Silviu Kucherenko. Každý to už robil,” povedal som si a začal ďatlovať na klávesnici tento text, sťa Ľuboš Blaha 3 dni pred Pohodou. Aj napriek tomu, že z jadranského slnka som už vybledol a dnes už nosím iba štýlové opálenie podľa trička, som sa rozhodol, že nikdy nie je neskoro. Disclaimer: Jadran nebudem nazývať slovenským morom, keďže všetci vieme, že Slovenské (dyg) more je len a len Šírava. 

 

Poďme pekne poporiadku a začneme od podlahy. Azda najdôležitejšia časť dovolenky v Chorvátsku je správna príprava. Či už ide o prípravu fyzickú, alebo psychickú. Tá zahŕňa niekoľko procesov, ktoré zväčša skončia hádkou nejednej tradičnej rodiny. 

 

Kam to vlastne ideme?
 

Výber destinácie je extrémne dôležitý hneď z niekoľkých dôvodov, ktoré určia:

Či budete mať more studené, alebo sk*rvene studené

Či pôjdete ďaleko, alebo sk*rvene ďaleko

Či ostanete v suchozemí, alebo pôjdete predraženým a chaotickým trajektom na ostrov



Ak si chcete dať pauzu od Slovače a Češkov, mám pre vás zlú správu. Je úplne jedno, kam pôjdete, nájdete ich všade. Od severu na juh, od západu po východ. Počas môjho detstva sme s našimi  pravidelne navštevovali Makarskú riviéru (tam sa občas ukázala aj nejaká slovenská “celebrita”, keď akurát nevyšlo na Bali). To sme ale časom zavrhli, lebo sa tam každoročne nachádzalo viac Slovákov, než v Strede nad Bodrogom. Tento rok sme sa rozhodli vyskúšať ostrov Brač, čo znamenalo, že cesta bude síce dlhá, ale zato úmorná a nekonečná. Obľúbené sú aj destinácie ako Crikvenica, ináč zvaná aj Cirkvenica, Zadar, Split... a vlastne úplne celé Chorvátsko je obľúbené. Väčšine Slovákov je aj tak jedno, kde sa nachádza, hlavne nech je more a v zásade s tým musím tak nejak aj súhlasiť.

 

Čo nám treba nakúpiť?

Keďže rakúske platy ešte stále neprichádzajú aj napriek tomu, že Fico sa už poberá na onen svet, tak si musíme zaobstarať poživeň sami. Teda, samozrejme, pokiaľ nepochádzate z buržoáznej vrstvy a nemáte zaplatený olinkluziv hotel. Samozrejmosťou na cestu je rezeň v chlebe (aka lepeňák, furt nechápem, kto to tak môže volať), bagetky, žemle, kávička, voda, alebo čokoľvek, čo zanechá expresívnejšiu pachovú stopu v aute a polovica posádky sa z toho dogrcá už na prvom odpočívadle. 

 

V zásade nakupujeme iba možnosť a) čo je v zľave a b) čo vydrží bez plesne aspoň cestu. Medzi najobľúbenejšie potraviny, ktoré si so sebou na dovolenku v Chorvátsku môžete zabaliť, patrí napríklad: lančmít, borovička, lovecká saláma, pivo, špagety, víno, sáčkové polievky, cigarety, paštéty a tak ďalej. Výber je len a len na vás. Samozrejme, pokiaľ sa vám do vášho motorového vozidla zmestí aj prenosná chladnička, máte vyhraté. Nezabúdajte však ani na také dôležité veci, ako napríklad opaľovací krém, vďaka čomu sa vyhnete faktu, že budete vyzerať ako hasiči z Černobyľu. 
 


Kde budeme spať?

 

Ubytovanie je pre mnohých nesmierne dôležité, pre mňa osobne napríklad vôbec, lebo som od rána do večera pri pláži a večer sa aj tak vyberáme do barov, takže v zásade mi stačí čokoľvek, čo má posteľ s prístreškom. Preto sa k problematike ubytovania neviem vyjadriť, lebo napociťujem úbytok (najmä váhy :( ) Dnešné internety však ponúkajú rôzne možnosti dohľadania si ubytovania. Už to nie je ako pred rokmi, že ste v každej destinácii zažívali turistickú prostitúciu. Teda majiteľov apartmánov, ktorí stáli pri cestách a núkali vám svoje lacné… ubytovanie. Dnes si ubytko vybavíte takmer cestou na dovolenku. 

 

Čo si zbaliť so sebou?

 

Samozrejme, čo sa týka balenia sa na dovolenku, platí jednoduché pravidlo. Balíme sa tak, akoby sme mali dostať každý deň explozívnu hnačku. Preto si treba preventívne nabrať dostatok oblečenia, lebo v konečnom dôsledku budeme chodiť aj tak stále skoro v tom istom a 90% oblečenia z kufra ani nevyberieme. Pri tomto zistení by som chcel všetkých vyzvať k rozumnému sa postaveniu k danej situácii, pretože táto fáza môže viesť k hádke, keď zistíte, že namiesto tých nepotrebných vecí ste mohli vziať napríklad autochladničku, aby sa vám lančmít nepokazil, alebo ďalšie 3 nafukovačky. Nechcem propagovať žiadne stereotypy, ale čo si budeme nahovárať. Množstvo Slovákov a Čechov preferuje, čo sa týka módy, predovšetkým ľahkú a pohodlnú obuv vo forme sandálov a chrabrejší jedinci siahnu po crocsoch. Čo sa týka odevov, jednoznačným hitom leta (každého od roku 1989) sú progresívne kárované trištvrťáky doladené o avantgardné tričko bez rukávov, zväčša obsahujúce presne 1x názov random mesta vo svete, 1x random štvorčíslie a 1x random “letné slová” v angličtine (napr. summer vibes, beach time atď.). Samozrejme, pokiaľ máte spomínaný olinkluzív, je vyslovene žiadúce si priniesť čo najviac garderób a na každé raňajky/obed/večeru prísť v novom autfite. Predídete tým nežiadúcim predstavám vašich susedov, ktorí si nedajbože môžu pomyslieť, že nemáte peniaze. Nezabúdajte ani na nafukovačky všetkých zvieratkovských aj nezvieratkovských tvarov, ležadlá, slnečníky, kempingové stoličky, karimatky, matrace... veď vy viete. 

 

No. Prvú časť máme za sebou. Vieme, kam ideme, pobalení sme. Teraz nás už čaká iba cesta a vytúžená dovolenka. Vidíme sa v ďalších častiach. Zbogom.