Čo je dron zrejme nemusím nikomu vysvetľovať, dnes už každý vie, že okrem vo vetre lietajúcej plastovej tašky z obchodného reťazca sú aj iné bezpilotné vzdušné prostriedky.

Dron vyzerá ako lietadlo, akurát sa z neho po pristátí nevyteperí fešácky pilot, pri pohľade na ktorého sa podlomia nohy všetkým ženám v okolí. Dron bol vymyslený práve preto, aby ušetril život toho fešáckeho pilota, keďže jeho výcvik je kua drahá položka v letectve, plus k tomu treba prirátať peniaze za jeho pobyt na palube a z toho vyplývajúce konštrukčné nároky. Prvé pokusy s dronmi prebehli už krátko po prvej svetovej vojne a dnes zaznamenávame pokusy doplniť im palivo vo vzduchu a to z jedného dronu do druhého.

Číňania dokonca prinútili nielen celý svet chlípať ich ostrokyslú polievku, ktorá má konzistenciu riedkych sopľov, ale prinútili aj dron núdzovo pristáť pomocou čipu, ktorý naň šmarili. Idú totiž s vývojom ešte ďalej a svetu už predstavili bezpilotný dopravný prostriedok v štýle vzdušnej taxi služby. Dron poháňaný elektromotormi prepraví cestujúceho pekne v klimatizovanom prostredí a keďže nosnosť stroja je do sto kíl a ráta sa do toho aj batožina, tak trebárs také bacuľky musia zabudnúť na ostrokyslú polievku, aby si mohli zobrať všetky tie serepetičky, ktoré ženy nevyhnutne potrebujú k životu. Ak budete mať v ich drone pocit, že môjtyboh, veď toto tu nikto neriadi, tak pohoda, klídek, tabáček, váš let bude riadený diaľkovo z centra spoločnosti prevádzkujúcej drony, čo zasa nie je také desivé, keď si uvedomíte, že aj fešák pilot v normálnom lietadle je diaľkovo riadený leteckými navigátormi, tak žiadnu paniku, prosím, obzvlášť, keď si ho kúpite na leasing od uvedenej spoločnosti.

Trochu učiva po prázdninách nezaškodí, tak si dajme rozdelenie dronov z technologického hľadiska na dve základné skupiny: RPV (Remotely Piloted Vehicle) a UAV (Unmanned Aerial Vehicle).

Rozdiel je v ovládaní dronov. RPV jeho vládca vidí a robí si s ním, čo chce a nie, nejde o radového občana v rukách ficovlády, ale väčšinou o hobby model. To sú tie mašinky, ktoré sa dajú využiť na šmírovanie ceckatej susedky, ktorá sa opaľuje holá, ale tie cecky musia byť veľmi veľké, lebo kamera má široké ohnisko a cecky budú len malou časťou záberu. 

UAV zasa lieta a robí si svoje v autonómnom režime mimo priamy dohľad vodcu a keďže sa ich s láskou ujala armáda, tak tu nejde o holé cecky, ale o holé životy a rátajú sa už na tisícky. Tu to už vtipné vôbec nie je, keďže obeťami v krajinách, ktoré sa stali terčom útokov, bolo napriek deklarovanej presnosti dronov aj tak veľa civilistov a detí. Shit happens.

Tak sa radšej pozrime na to, kde všade sa drony môžu používať namiesto likvidácie životov na pomoc žijúcim. Pekným príkladom sú drony, ktoré lietajú s liekmi do odľahlých afrických dedín, kde sa nedá dostať dostatočne rýchlo. Dron s liekmi – tak tomu hovorím účinná pomoc zhora aj bez modlenia.

Alebo vezmime si takého poľnohospodára. Namiesto toho, aby sa teperil na pole skontrolovať, ako mu rastú tekvice, pošle ponad polia lietať dron a môže ďalej pokojne prdieť do pohovky a ešte si aj vyslúži uznanie gazdinej, že akú múdru tekvicu má gazda, keď vie na diaľku kontrolovať úrodu.

Rýchlo sa ujalo aj filmovanie a fotografovanie pomocou dronov. Svadobné fotky, na ktorých sú ženích a nevesta zobrazení zo všetkých uhlov, musia byť skutočne nádherné a po rozvode sa o ne pár určite pobije. Už vidím nasratú ženskú, ako zúrivo dusí bývalého pod krkom, že fotky zhotovené dronom chce všetky, ale že ozaj všetky, lebo na nich nie je vidieť jej dvojitá brada a fotená zhora vyzerá útlo a bezbranne.

Osobne ma zaujala aj donášková služba na jedlo. Dron môže priletieť s pizzou rýchlejšie než kuriér na aute a veru, čo sa týka záchrany kvality teplej pizze, ide naozaj o minúty! Veď to, či zhltneš ešte horúcu pizzu vzdušnou čiarou kúsok od pece, alebo ju necháš nekonečný čas trmácať sa v termoboxe a starom aute po výtlkoch ciest, môže výrazne ovplyvniť tvoj ďalší život, ak nie ten, tak aspoň kvalitu konzumácie a trávenia, výsledkom čoho je kvalitné... Nechajme to tak, proste je to dôležitá aktivita pre drony.

Keď som tak dumala nad dronmi, uvedomila som si, že dron sa dostal aj do môjho života. Môj dedo totiž veľa chľastal, potom vyvádzal a nepamätal si čo, ale všetci ostatní v rodine ešte dlho a moja mama vraj mala preto nešťastné detstvo a babka mu za to nadávala do odroňov. Neskôr si celkom prepil mozog, nevedel si už vôbec na nič spomenúť a bez babkiných príkazov nevedel nič urobiť. Chodil bezmyšlienkovite po dome a po záhrade a robil len to, čo babka prikázala a takého si ho pamätám aj ja. Z dedka odroňa sa tak stal diaľkovo riadený dedko dron, takže tento zázrak letectva, ktorý sa vyvíja rýchlejšie ako sme na to v letectve zvyknutí, máme už aj v rodine, jupííííí.