Na Islande sa traduje, čo sa genderovej rovnosti týka, úslovie, že ženy si vyberajú mužov a nie naopak. Možno to bude aj vzhľadom žien, kedy občas neviete odhadnúť, či sa taká narodila, alebo mala nehodu. Ale na obranu všetkých pekných žien na Islande musím povedať, že som tam stretol aj pekné baby, väčšinou hovorili po ukrajinsky.

 

V tejto časti si povieme, prečo na ten Island ísť, teda krásy prírody. Kto nemá rád prírodu, nech ďalej ani nečíta a ide si spytovať svedomie, určite je to nejaký duševný mrzák.

 

Všetky informácie o miestach, zvykoch a príbehoch nám podával chlapík, ktorý tam jazdí už 13 rokov a prezentujem ich čo najpresnejšie.

 

Popíšem najzaujímavejšie miesta, ktoré som navštívil, ktoré zvládnete navštíviť behom pár dní a sú relatívne blízko hlavného mesta. Sú to aj asi najviac fancy miesta, ktoré by mal každý vidieť. Takže šup do nepremokavej bundy, nepremokavých nohavíc, nepremokavej čapice a nepremokavých topánok a hor sa do terénu!

 

Eyjafjallajökull a Þorvaldseyri

 

Pamätáte si na výbuch sopky, ktorá zastavila leteckú dopravu v celej Európe v 2010? Čo ale možno neviete, je to, že táto sopka nemala ani meno. Svoje meno získala podľa ľadovca Eyjafjallajökull (a teraz pozor, konečne vám niekto objasní výslovnosť - Ejjafjatlajekutl), pod ktorým leží. Pracovný názov sopky je tuším E-15, ale známa je pod vyššie uvedeným krkolomným názvom, ktorý už ale vy šikovníci viete, takže môžete ohurovať kamarátov, rodinu a bližšie okolie, tak ako to robím aj ja. Sopka resp. ľadovec je viditeľný aj z cesty, pod ním sa nachádza farma Þorvaldseyri (Thorvaldesejri), ktorá bola výbuchom najviac postihnutá, a ktorej srdcervúci príbeh obletel svet (opäť niečo, čo si môžete vygúgliť, ja, ako ste si určite mnohí všimli, prinášam iný pohľad ako typický turistický sprievodca, ďakovať mi nemusíte, nepotrpím si). Pri zmienenej farme sa nachádza aj návšetvnické centrum, tam sa však mimo sezóny musíte objednať. Osobne som sa chcel ísť pozrieť “hore” na ľadovec a vystúpiť na samotnú sopku, kvôli ktorej som na Island šiel, ale faktom je, že takáto túra je dosť náročná. Neodporúča sa ísť na vlastnú päsť a trip s guidom a vybavením stojí od 200€ na osobu. A taký chudobný som zas neni. Nevadí možno nabudúce. Zastaviť sa pri nej na ceste je zaujímavé, už len pre ten funny názov.

 

Skógafoss a Seljalandsfoss

 

Vodopády (vodopád - foss) sú na islande niečo ako vo fínsku jazerá - sú všade. Nikdy sa nikoho nepýtajte, koľko má Island vodopádov, ak nechcete byť terčom smiechu (opäť true story). Jedným z najväčích vodopádov je Skógafoss, ktorý je naozaj monumentálny a dá sa k nemu dosť blízko dostať, len rátajte s tým, že budete trocha mokrý. Nad vodopádom je aj vyhliadková plošina, ktorá je ale úplne na hovno, lebo z nej neni nič vidieť, tak vám to ani za tie schody nestojí. Oveľa lepšie je DIY miestečko, ktoré vytvorili samotní turisti - je položené nižšie a je z neho vidieť celý vodopád z inej perspektívy, aj oko nejedného instagramistu nezostane suché.

 

Skógafoss - dostal som miernu sprchu, ale mal som nepremokavé galoty

 

Pri Skógafosse sa nachádza Skógar múzeum - skanzen Islandskej dedinky. Je to zaujímavé, ale za tie peniaze to nestálo. Dosť vtipné je, že vstupenky, ktoré si kúpite, nikto nekontroluje (aspoň mimo sezóny nie) a nemajú tam ani žiadnu bránu, takže sa tam bez problémov dostanete - proste nerátajú s tým, že by tam niekto šiel na čierno. Haha, debili. Samozrejme ale, že som zaplatil.

 

Seljalandsfoss spomeniem len preto, lebo sa zaň dá prejsť, je tam vyšlapaný chodníček poza vodopád, ale pozor, ak tam idete v sezóne, je dosť možné, že na ňom bude “zápcha”. Stretli sme tam chlapíkov, čo pod ním chytali pstruhov. A že aj ulovili, dva pekné klacky priamo na gril, mňam!

 

Vik

 

Najvýchodnejšie, ako sme sa za jeden deň dostali, aby sme neprešvihli 10 hodinový maximálny denný jazdecký limit vodiča, bola dedinka Vik. Samotná dedinka by nebola až taká zaujímavá ako to, čo sa v nej/pri nej nachádza. Jednak je tam jeden z najväčších Gift shopov na Islande, ale to nás, skromných, netrápi. Najsilnejším zážitkom pre mňa bola čierna pláž, ktorá sa nachádza pri Viku. Počasie nám prialo, takže boli niekoľkometrové vlny a vietor ma hádzal tak, že som skoro spadol do vody. Pri pláži sa nachádza niekoľko zaujímavostí a je predelená útesom, ktorý musíte prejsť, aby ste sa dostali na druhú časť (cesta okolo je celkom dlhá). Zaujímavým úkazom sú tri vytŕčajúce skaly Reynisdrangar, o ktorých legenda hovorí, že sú to traja trolovia, ktorí skameneli na slnku. Trošku ďalej od Viku, smerom naspäť k hlavnému mestu, je taká veľká diera v útese, ktorá sa vola Dyrhólaey - fakt obrovská diera v skale, no zaujimavé, čo vám budem hovoriť. Že vraj sa dá ísť aj hore na útes, nad túto dieru, ale pre nepriaznivé počasie (fakt brutálny vietor) sme sa tam nedostali, lebo by nas odfúklo aj s autobusom.

 

ČIerna pláž a Reynisdrangar - vietor, dážď a vlny - pošmákol som si

 

 

V okolí Viku som prvý krát pocítil, o čom to na Islande vlastne je. Že tá príroda tu má takú silu, že žiadny ľudský alebo neľudský vynález ju nedokáže skrotiť. Aké poetické.

 

Vik bola najvýchodnejšia čast môjho tripu, ale samozrejme, chodí sa ešte ďalej na východ smerom na ľadovec Vatnajökull a ďalej na východné pobrežie. Ak ste ale časovo obmedzení a predsa len si chcete pozrieť nejaký ľadovec zblízka, stavte sa, ak pojdete z Viku, určite na Sólheimajökull. Ak ale čakáte nádhernú bielu masu, sklamem vás. Čaká vás veľká biela masa špinavá od lávy, veľa ludí odišlo sklamaných, že v nórsku sú krajšie ľadovce. Fuck off ste na Islande, ak chcete pozerať nórske ľadovce, choďte do... Nórska.

 

Golden circle/triangle

 

Kto niekedy bol na Islande, tak vie, čo znamená tento názov. Pre ostatných som tu ja. Zlatý kruh alebo aj trojuholník, je cesta, ktorú musíte na Islande určite navštíviť.

 

Začína sa (teda my zme začali) v národnom parku Þingvellir (Thinkvetlir), ktorý je z hľadiska Islandskej histórie veľmi dôležitý. Cez celý park prechádza brázda tektonického zlomu a je dosť zaujímavé sledovať, ako sa tam rozdeľujú “kontinenty”. Jazero Þingvallavatn (Thinkvatlavatn - Jazero snemovných plání) je pre Islanďanov tiež dôležité, pretože neďaleko neho na Logbergu bol založený prvý demokratický parlament na svete. Islanďania boli popredu už vtedy, bože ako tam chcem žiť.

 

Čo sa týka zaujímavostí v parku Þingvellir, je ich niekoľko. Po krátkej prechádzke sa dostanete k vodopádu Oxarárfoss (Sekerový vodopád), po ďalšej prechádzke sa dostanete k menším jazierkam, kde sa to hemží ako noha dlhými lososmi, ktoré sú pozorovateľné voľným okom. Celkovo je okolie veľmi pekné, plné malých jazierok, lávy, zakrpatenej trávy, lávy, trochy stromov, lávy. A ako bonus, si môžete hodiť eurom do jazierka, ktoré sa nachádza priamo v tektonickom zlome. Len tak, pre štastie.

 

Ďalšou zastávkou je po sopkách to najznámejšie, čo nám Island dal - gejzíry. Gejzíry totiž dostali svoj názov po jednom gejzíre, ktorý sa volá Geysir (aké originálne). Ten je ale momentálne neaktívny, ale dokážu ho “vyvolať” pri rôznych slávnostných chvíľach pomocou mydla. Fakt, nerobím si srandu. Momentálne jediný aktívny gejzír v tejto oblasti je Strokkur, ktorý si to dáva do výšky miestami až 40 metrov a strieka tak raz za 5-15 minút.

 

Strokkur a.k.a stoporená voda

 

Poslednou zastávkou je jeden z najkrajších vodopádov na Islande Gullfoss (Gutlfos), ktorý má viac úrovní. Je to obrovská masa vody, ktorá sa vlieva do veľkého kaňonu. Tá sila je fakt obrovská a na rafte by sta to asi nedali. Oplatí sa tam chvíľku ostať, a vnímať celú tú prírodu a jej energiu. Ale nie dlho, aby sa z vás nestala Silvia Šuvadová.

 

Gullfoss - kto by si skočil hlavičku?

 

Ďalšie destinácie

 

Ďalej len krátko spomenem destinácie, ktoré sa ešte oplatí navštíviť.

 

Kerið - vulkanické jazero v relatívnej blízkosti Reykjavíku.

 

Kleifarvatn - toto jazero spomínam len preto, lebo nás tam zachytila taká menšia snehová búrka, inak na ňom nič zaujímavé nebolo.

 

Sniežik sa nám chumelí

 

Seltún - komplex horúcich prameňov, ktorý v kombinácii so snežením vyzeral kúzelne.

 

Gunnuhver - horúci prameň, z ktorého sa brutálne parí, vraj tu chceli pochovať nejakú bosorku, ale utiekla im z truhly.

 

Čo nenavštíviť

 

Najväčší odrb celého Islandu je Modrá lagúna. Je to aquapark z odpadovej vody paroelektrárne, kde sa môžete natrieť bahnom, ktoré má vraj omladzujce účinky. Prd ma omladilo, jedine čo som odtiaľ išiel nasratý. V krátkosti - voda je hlboká asi 70 cm, v najhlbšom bode možno meter, čiže sa ani nepostavíte a ani nemôžete poriadne plávať. Celý komplex nie je krytý, čiže ľadový vietor vám fúka rovno do ksichtu a na mokré vlasy. Teplé miestečko si musíte nájsť, nie všade je teplá voda. A ako úplný vrchol sú sauny, kde sa tlačí zo 50 ľudí. No proste amerika holé ženy, čo vám budem hovoriť. Základné vstupné stojí 35€ ale nedal by som ani 5, vlažnú vodu si napustím aj doma vo vani. A že vraj je to ako Eiffelovka pre Francúzko. Nenechajte sa oklamať.

 

 

Bonus - funny facts

 

Ešte prikladám pár zaujímavých faktov o Islande, ktoré ste možno nevedeli:

 

  • Keď sa vám Island zdá drahý, pred krízou v 2010 boli ceny ešte tri krát vyššie.
  • Keď sa američania a briti búrili na Islandské banky, v ktorých prišli o miliardy, prezident Ólafur Ragnar Grímsson povedal, že nech ho neserú, lebo keď odštupluje Katlu, bude to iná pesnička, ako keď v 2010 vybuchla Eyjafjallajökull
  • Každoročne zabijú na severných brehoch Islandu 1-2 ľadových medveďov, ktorí doplávajú na kryhe z neďalekého Grónska (asi 250 km je najjužnejší cíp).
  • Na Islande neexistuje žiadny veľký predátor/dravec. Preto sa tu ovciam tak darí.
  • V minulom dieli som spomínal fermentovaného žraloka - zďaleka to neni najsmradlavejšie jedlo na svete, za to bolo vyhlásené švédske Surströmming, ktoré napríkla nemôžete prevážať v lietadle.
  • Islanďania sú takí hrdí na svoj jazyk, že preberajú málo medzinárodných slov. Napríklad polícia sa tu vola Logreglan a majú asi najlepší instagram na svete: https://instagram.com/logreglan
  • Islanďania sú vášniví záhradkári, kúsok za Reykjavíkom je veľká chatárska oblasť.

 

Bonus  - video

 

Ako dôkaz, že si nevymýšlam, prikladám video. Ospravedlňte strih, kameru, scenár - robil som to prvý a možno aj posledný krát.

 

 

A to je koniec. Dúfam, že som vás navnadil  na výlet, na ktorý nikdy nezabudnete. Island odporúčam všetkými desiatimi a musím sa priznať, že už plánujem ďalší trip, tento krát do stanov a na viac dní.

 

Vertu blessaður!