TV Narkóza sa opäť aj vo vysielacej sezóne 2013 pokúsila posunúť latku kvality o kus vyššie a pobaviť rozmaznaných divákov. Keďže sa relácie s prívlastkom „extrémne“ (extrémne rodiny, extrémne prípady a čo ja viem čo všetko ešte) vcelku dobre uchytili, nebol dôvod otáľať s buchnutím sa po vrecku, kúpiť a zaradiť reláciu Extrémne premeny do vysielania. A keďže pre nás v DM je sebatrýzeň povolaním, urobil som obhliadku tejto americkej chuťovky za vás.

 

Idea relácia je nesmierne jednoduchá, ba priam idylická. Extrémne premeny síce neznamená, že človeka premenia na šľapací betlehem alebo na Zetor 50, no i tak by mala byť zmena zrejmá už na prvý pohľad. Ide o to, spraviť z ohavného človeka aspoň vizuálne menej ohavného. Takže spomedzi tisícov po zmene túžiacich vyberú toho najtučnejšieho z tučných.

 

Konkrétne v relácii ktorú som si dokázal pozrieť ja, vybrali 205 kilogramovú matku dvoch detí. Volajme ju Anička. Štáb veľkodušne nechá Aničku vyrozprávať svoj strastiplný životný príbeh, lemovaný miliónmi zožratých hamburgerov a tisíckami hektolitrov vypitej močopudnej kokakoly. Dôvod Aničkinho prežieranie sa je vskutku zaujímavý. Nebola spokojná so svojou už beztak korpulentnou postavou, za ktorú sa hanbila pred vlastnou matkou. A tak Anička zvolila rafinovaný postup a to taký, že sa vyžrala ešte viac. A nenašlo sa na svete dobrotivého človeka, ktorý by úbohej Aničke vysvetlil, že pravidlo klin klinom, platí po opici a nie pri obezite.

 

Dráma je vynikajúco vypointovaná a tak Anička končí v slzách, keď vysvetľuje, že sa už nesprace cez dvere autobusu, alebo do plaviek pre hrochy, prípadne ju odmietajú vpustiť na kolotoč, lebo utrhla celú kabínku. Dotknutej osobe, našej Aničke, trvalo zhruba 40rokov, kým si uvedomila, že mať dvesto kilo, štyri brady a sedem kačíc na obed, nie je tak celkom v poriadku. V tej chvíli prichádza na scénu americká obdoba fitness Horsta Fuchsa, ktorý uplakanej Aničke predostrie jednoduchý plán, ako byť krásnou, štíhlou a únosnou aj pre koňa. Keby bola Anička popoluškou, môžeme povedať, že ju Horst „unesie“, takto si vystačíme s pojmom „odvezie“, z rodnej viesky do Los Angeles.

 

Tam jej síce neukáže na ktorých školských schodoch kvákal Brandon s Dylanom v Beverly Hills 902 10, ale nechá jej urobiť vstupné vyšetrenia a hurá do rok trvajúceho procesu, ktorého výsledkom má byť pochudnutá Anička. Cvičenia sú spočiatku jednoduché, avšak aj to stačí, aby sa rokmi vyjedená Anička začala okamžite opúšťať. Sĺz je približne rovnaké množstvo ako v Modrom z neba. Postupne sa k plačúcej pridáva so slzami celá rodina, čo kamera s patričnou dynamikou zachytáva. Horst však neberie na Aničkine mokré oči ohľad, stupňuje tempo a pridáva každý týždeň o jeden zhyb navyše. Do toho kmitanie na bežiacom páse, striedme jedenie bez solenia, no hotové galeje.

 

Ku koncu ročnej krížovej cesty Anička padá pod tiažou kríža, ktorý predstavuje séria 4x po päť kľukov. Ešte posledné povzbudenia od príbuzných a hor sa do finále. To sa odohráva pred zrakmi mnohých divákov, ktorí sa prišli pozrieť na zavŕšenie jej strastiplnej cesty chudnutia. Dovezú ju ako celebritu a postavia pred váhu. Moderátor umelo graduje situáciu, na Aničkinej tvári vidieť znepokojnenie. Dokázala som plniť plán? Schudla som dostatočne? Odmení ma publikum potleskom? Anička sa stavia na váhu, naraz všetko stíchne. Kamera dynamicky nabehne na ukazovateľ hmotnosti a obecenstvo prepuká v šialené oslavy. Ľudia ískajú, výskajú, tlieskajú, až ich dlane pália. Anička to dokázala. Dosiahla svoj americký sen. Ostáva už len dúfať, že ju po príchode domov nepopadne chuť zobrať chladničku uprostred noci tatárskym nájazdom.

 

No a aby sme my Slováci neboli opäť pozadu, Narkóza chystá slovenskú verziu tejto veselej relácie. Je možné, že slovenská verzia bude obsahovať nejaké regionálne zvláštnosti, najmä ak náročných divákov, ktorí už nevedia čo od dobroty, naši tučkovia nezaujmú. V tom prípade určite televízia jemne pritvrdí a my sa budeme môcť tešiť trebárs na definitívnu premenu Zuzany Plačkovej v mimozemské monštrum, keď jej namiesto prsníkov prišijú na hruď medicimbaly. Však uvidíme.

 

Už čoskoro na vašich televíznych obrazovkách!