Káva. Bežná súčasť našich životov alebo skrytý nepriateľ? Pomáha nám prežiť dni šťastnejšie, alebo nás pomaly trávi a zabíja?

 

Nič z toho ma nezaujíma, lebo nie som žena po 50-tke a nečítam Plus jeden deň. Milujem kávu, jej účinky na mňa, jej chuť, horkosť, vôňu, spôsob, akým sa crema usádza na mojich perách, keď sa jej dotknú pri prvom dúšku....

Ešte predtým, než ako správny kávopič z tohto opisu vyvrcholíte, prejdime k podstate môjho príspevku a zadefinujme si životné fázy, ktoré ústia do premeny z kávopiča bežného na kávopiča snobského. A sľubujem, že to slovo už do konca textu nepoužijem.

 

1. FÁZA: Automat/Neska

Príznaky - mlieko, cukor, čokoládka.

 

Poznáte to, máte tak 16-17, celý život vám bol kofeín odopieraný, lebo veď ste decko a okrem toho káva je hnusne horká, ešte viac ako tonic, ktorý vám tiež zachutí až neskôr (najmä v kombinácii s ginom). Keď tu zrazu v škole zaregistrujete nainštalovaný automat na kávu. Tak opatrne vyberiete desaťkorunáčku a ochutnáte ten lahodný nápoj bohov z prášku - čokočíno. A ste v tom. Nasleduje rauš, eufórka, príval pozitívnej energie a začnete chodiť k automatu každý deň cez veľkú prestávku, lebo MŇAM. Postupne ochutnáte všetky druhy ponúkaných sypaných nápojov - kapučíno, veľká káva s mliekom, veľká káva s čokoládou a podobne. Časom začnete piť kávu aj doma. Samozrejme nesku, najlepšie s veľa mliekom (aby ste zakryli tú odpornú chuť kávy, ktorá pramení z toho, že, nuž, pijete nesku).

 

2. FÁZA: Presso/Cappuccino/Latté

Príznaky - mlieko, Starbucks


Keď si časom začnete vážiť sami seba a rozhodnete sa, že občas sa oplatí aj trochu investovať do vecí, ktoré futrujete do svojho vnútra na pravidelnej báze - teda niekedy počas výšky, objavíte čaro presso stroja. Takého, čo vám vie napeniť to mliečko z Lídlu a móžete si naň hodiť aj škoricu a neutopí sa. Tall cappuccino zo Starbucksu je váš najlepší kamarát pri každom jednom eurotripe a pri posedení s kamoškou či na randíčku v Evroveji si vystačíte s latéčkom. Bez cukru. Stále razíte teóriu, že čím viac mlieka, tým viac mňam. Ako škaredo sa len mýlite, zistíte až pri vstupe do vývojovej fázy č. 3.

 

3. FÁZA: Espresso/Lungo

Príznaky - black coffee; žiaden cukor, žiadne mlieko  


Veľký prelom prichádza, keď si uvedomíte, že káva sama o sebe dokáže mať tak vynikajúcu chuť, že akýmkoľvek mliekom, cukrom, či nedajbože sirupom(!) by ste ju len a len pokazili. Na to však musíte mať guráž a dať sa na cestu kávy bez mlieka, to znamená žiadne kapučínka a podobne. Ristretto, espresso a lungo sú tri esenciálne výrazy, vďaka ktorým sa dostanete ku tmavej tekutine s potrebným povzbudivým účinkom a silnou arómou. Nič nevoní lepšie, ako čerstvo namletá káva. Začnete rozoznávať rôzne druhy, zistíte, či preferujete kyslejšie odrody ako Etiópiu, alebo horké až čokoládové príchute Guatemaly. Vyberáte si kvalitnú kávu od malých lokálnych pražiarní (odporúčam Samay) a očami skúmate obal, či je len fairtrade, alebo aj bio. Myšlienkami na otáznu dobu praženia si krátite chvíle častejšie, než by sa v slušnej spoločnosti patrilo. Navštevujete výlučne podniky, o ktorých viete, že vás kávovo nesklamú. Niet väčšieho hriechu ako prepáliť kávu, prípadne dať si nejaké obyčajné Segafredo. Keď vám na návšteve tety z druhého kolena ponúknu turka z Popradskej - extra špeciál, trpíte viac, než mladý hejter na oslavách MDŽ. No proste dosť. A vtom momente si uvedomíte, že vás kávový snobizmus začína trošíčka obmedzovať.

 


4. FÁZA: Aeropress/Frenchpress/Chemex

Príznaky - totálna strata kontaktu s realitou


Pokiaľ vlastníte jedno z vymenovaných, niet cesty späť. Prepadli ste kávovému snobizmu totálne, ale who cares? O tom, že pikolo neexistuje, sa už ani nemusíme baviť, Coffee fest je udalosť roka a na magazín Standart máte predplatné. Kyslosť kávy a jej acidita nie je to isté, tvrdíte kamošom, pri výbere kaviarne sa spoliehate na Klub Kaviarenských Povaľačov. Čo na tom, že tí stratili kontakt s realitou už poriadne dávno - aspoň sa fakt vyznajú do kávy. Vaše možnosti dať si kávu len tak v meste sú už značne obmedzené, keďže podľa vašich štandardov podávajú kávu asi tak v troch podnikoch a aj to len podpultovo. Z kávy viete vyčítať podtóny limetky a orechov a na bežnú slovač, chlípajúcu Lavazzu v Auparku, pozeráte z výšky barovej stoličky v Urban House. Káva je zmyslom vášho života, je to viac, než povzbudivý nápoj, je to umenie, je to rituál, je to náboženstvo. Káva je proste absolútne VŠETKO.

 

(zdroj: instagram.com/bernulia)

P.S. Nezabudla som na koťogo, to je totiž univerzálny spôsob prípravy kávy a je aplikovateľný na všetky 4 fázy. Lebo koťogo je jednoducho super. Už len to slovo! Nedá sa inak, milujú ho všetci.