pozn.:

pôvodne zverejnené v apríli 2011 (aby ste v diskusii zase nepičovali, že toto teraz v telke určite nešlo)
 

Relácie o varení (a žraní a pití) som mal vždy rád. Zistil som, že existujú dva druhy takýchto relácií. Jeden druh, kde sa varia jedlá, o ktorých by si človek aj vedel predstaviť, že si ich niekedy, keď bude mať čas a chuť a suroviny aj uvarí (nakoniec si neuvarí, lebo treba dojesť tie akciové párky z LIDL-a) a potom taký ten WTF druh, kde sa varia hľuzovky obalené v kaviáre a naskladané do vežičky a jedlo má francúzsky názov, ktorý zásadne končí na –ée. A to si človek neuvarí, lebo na to nemá – prachy, suroviny a náradie (crème brûlée sa za pomoci fénu urobiť nedá). Jedno majú ale vždy spoločné – varia tam ľudia, ktorí variť vedia, alebo aspoň to tak vyzerá.

 

V STV sa rozhodli ísť inou cestou. Neviem, či dôvodom bolo, že si povedali, že kuchárska relácia s ľuďmi, ktorí vedia variť je strašne nudná, alebo to robia z titulu verejnoprávnosti (verejnoprávnosť – povinnosť vysielať kultúrno-spoločensko-politicko-geografické informácie marginálneho druhu, inými slovami – chujoviny, ktoré takmer nikoho nezaujímajú). Každopádne na nedeľňajší podvečer zaradili „kulinársku" „reláciu" Tajomstvo mojej kuchyne, ktorú uvádza Kamila Magálová. Sarkasta by povedal, že tajomstvo tejto kuchyne bude asi v tom, že tam nikto nevie variť a cynik by zase povedal, že táto relácia vznikla iba ako osnova pre product placement spol. Dr. Mengele, teda vlastne Dr. Oetker, Mäspoma, Hotel Kamila, Tescoma, Decodom a Tami (case in point: Tatranská mliekáreň, odštepný závod nealkoholických nápojov Starý Smokovec, divízia Ľadové čaje vyvinula unikátny produkt – zelený ľadový čaj v Tetrapaku, s výťažkom z jedinečných čajových rastlín z podtatranských čajových plantáží, ktorý je vhodný na pitie ako aperitív, digestív, počas jedla a medzi jedlami, na bežný deň aj slávnostnú príležitosť; inak si teda neviem vysvetliť dôvod, prečo je tento produkt v každom druhom zábere, ibaže by Tami inú nealko slopanicu nevyrábala). Ale na tejto relácii je niečo viac. Áno, je zlá, nepodarená, amatérska, až dementná, ale takým tým telo a ducha osviežujúcim spôsobom, jednoducho taký Turecký Rambo medzi kuchárskymi reláciami.

 

Relácia je tematicky rozdelená na dve časti – najprv varí Magálová niečo, čo sa varieva v hoteli Kamila, ako nikdy nezabudne prízvukovať. Pre objektívnosť treba povedať, že Magálova variť viacmenej vie, len tie jedlá sú také... hm.... no... jednoducho nátierka, ktorej príprava spočíva v tom, že sa rozmixuje taveňák v čreve s paradajkou, to zvládne snáď aj Judínyová so Šoóšovou. Zaujímavejšia je druhá časť, kde varia hostia. Pôvodný koncept zrejme počítal s tým, že tam budú chodievať variť obyčajní ľudia (a tým nemyslím Matoviča & co.), len sa asi nikto neprihlásil, takže bolo potrebné povolať celebrity. Len je asi ťažké nájsť prienik množín celebrít, ktoré (i) sú zaujímavé, (ii) STV ich dokáže zaplatiť, (iii) chcú vystupovať v kuchárskej relácii, kde sa varí nátierka z bambina a (iv) vedia variť. Je preto logické, že sa musíme uspokojiť iba s niektorými z týchto elementov.

 

V ostatnej epizóde sa ale relácia prekonala, keď pozvala dve dvojice, a to Flašík + Flašíková (formerly known as Beňová) a Chren + Podzámska, čím získali úplne všetky štyri prvky, snáď okrem prvého a štvrtého. A varili sa ryby (to je ako kurča, len to pláva vo vode), takže Flašíkovci robili pstruhy a Chrenovci lososa. Pečené pstruhy sú rafinovaný recept – to sa ten pstruh musí nechať rozmraziť, dať piecť a potom vybrať z rúry. Navyše tú rúru musím predtým zapnúť. Už to je dosť komplikované, ale pani Flašíková to ešte vyšperkovala, keď pstruhy naplnila slaninou a jedného dokonca orechmi. To preto, lebo pani Flašíková je vraj vegetariánka a slaninu neje. Tu musím oceniť edukatívnosť relácie, lebo som sa dozvedel, že vegetariáni jedia rybie mäso, akurát pri ňom nesmie byť slanina (ale môže byť pripravené aj v rovnakom pekáči ako slanina). Whatever. Nakoniec nakrájala na pstruhy červenú papriku a na jedného citrón, to aby rozoznala, ktorý je vegetariánsky a ktorý nie. Potom povedala, že keďže tieto pstruhy majú 200 – 220 gramov, tak sa pečú asi 20 minút. No ja neviem, podľa mňa mali minimálne po 223,8 gramu každý, ale v telke sa všetko zdá väčšie. Potom si ešte pripili s Kamilou, ale Flašíková povedala, že nepije a Flašík na to, že nepije len, keď je v telke. Ani som sa nestihol zamyslieť, napríklad, že v akom skurvenom štáte to žijem, keď niekto ako Flašíková bol zvolený do europarlamentu a niekto ako Flašík je multimilionár, lebo to už išli variť Chren+Podzámska. A to bolo ešte len virtuozita.

 

Keby ste nevedeli, kto je Chren a Podzámska, tak to sa vám nečudujem, no Chren je profesionálny tanečník a Podzámska 40-ročná/kilová vraj že herečka. Keď sa pýtate, že čo také dobré môže uvariť tanečník s anorektičkou, tak sa pýtate dobre a odpoveď je nič. Teda vlastne lososa so šalátom. Alebo skôr šalát s lososom. Alebo skôr listy šalátu, medzi ktorými je niekde ukrytá podkovička z lososa. Technologický postup je taký, že zoberieme veľa šalátu, natrháme, nakrájame, dáme na tanier, na to dáme lososa oškvareného na panvici a za priania dobrej chuti, spláchneme do záchoda. Navyše ak zveríme krájanie Chrenovi, tak je to robota na víkend a to do toho nezahŕňam prípadnú návštevu chirurgickej pohotovosti, a to už je losos aj po záruke.

 

Nakoniec rozhoduje porota o tom, ktoré z týchto jedál je lahodnejšie, krajšie a postavené do rovnejšej vežičky. A v porote sú tí najpovolanejší – Ihnačák, Magálová, Peter Džastin Topoľský, ktorý sa strieda s takým metrosexuálom, ktorého nepoznám. Pri Topoľskom nikto nevie, čím sa vlastne živí (okrem toho, že robí živú reklamu na tie otrasné košele), tak pri jeho mene hovoria, že to je „gourmet". Pokúšal som sa zistiť, aký OKEČ má táto činnosť a či na jej vykonávanie treba koncesiu, alebo stačí ohlasovaná živnosť, no nič som nenašiel. Nevadí, keď gourmet, tak gourmet. V tejto epizóde mala porota mimoriadne ťažkú úlohu, lebo bolo treba určiť, ktoré jedlo bolo menej na hovno a zároveň tým neuraziť Flašíkovcov alebo Chrenovcov. Takže to strašne obkecávali, lebo väčšina ľudí keď klame, tak rozpráva viac, ako by mala. Preto ani neviem, či vyhral vegetariánsky pstruh alebo stratený losos a teda, či si poukážku na gulášové korenie od Mäspoma zobrali Flašíkovci alebo Chrenovci.