Plne si uvedomujem, že týmto článkom si zrejme znepriatelím 99% populácie, ale nemôžem inak:

Nenávidím crocsy

A otvorenú obuv celkovo a tak vôbec. Je čas pohovoriť si o otvorenej obuvi otvorene. Som bigotne presvedčený, že Crocsy ľudia nosia preto, že ich o nich presvedčil marketing, a nie preto, že by sa im naozaj páčili. Ok, veď ich majú všetci. Ok, nestoja až tak veľa. Ok, sú ľahké. Ok, ale toto nestojí dokonca nič:

V Afrike ich zrejme nosia obyvatelia mnohých slumov a hmotnosťou sa iste vyrovnajú originál crocsom. A predsa sa nerozšírili do celého sveta ako tá hnusná pestrofarebná lavína nevkusu... Crocsy sú skrátka dva nevkusné výlisky plastu umiestnené tam, kde má príčetný človek nosiť obuv. Nikto ma nepresvedčí o opaku. Ak by si dal crocsy na nohy niekto v 85-tom, prinajlepšom by sa ho spýtali, či k tomu predávali aj hrdzavú parochňu a červený nos. Vyzeral by smiešne. A viete čo? Smiešne vyzerá chlap v crocsoch aj dnes, nech si marketingová masáž tvrdí, čo chce.

Jednoducho to nie je obuv vhodná na verejnosť, rovnako ako biele galoše pracovníka mliekárne. Možno by som sa aj nechal odbiť argumentom o funkčnosti. Mnohí ako dôvod nosenia plastových puzdier na nohy totiž uvádzajú, že crocsy sú neskutočne praktické na leto, lebo noha je v nich krásne voľná a vzdušná a podobne. Blbosť! Je to odporný trend vyvolaný komerčným tlakom a oni len chcú byť trendy! Ako inak mi vysvetlíte crocsy s kožušinkou, alebo takéto zrúdnosti:

 

Neviem, kde sa marketing zastaví. Ale asi nikde. Už vidím tie plastové čiapky, rukavice, sukne, blúzky, plavky, slipy (preboha!) atď. Vyrábať farebné gumy za cent kus a predávať ich za 5000-násobok - to je silná motivácia pre každú firmu. Čínske obchody (tie pravé, páchnuce umelou gumou, z ktorej až páli záha) sú oveľa férovejšie. Cena Kroscov, Croskov a Kraksov sa u nich iste viac približuje k reálnym nákladom na výrobu. Marketingu ani takýto kšeft nestačí. Dokázal presvedčiť zblbnuté stáda, že výhodou umelohmotných humusov je aj možnosť zaplniť dierky v plaste infantilnými gombíkmi - opäť neskutočne predraženými. Smajlík o rozmeroch dvojcentu za 2€?!? Už som sa správne rozohnil a idem ďalej.

Vietnamky

Ďalšou kapitolou sú „vietnamky“. Týmto pravým menom označujem všetky podrážky, ktoré držia na chodidle vďaka kúskom látky či plastu a tlačia medzi palcom a ukazovákom (divné, ja viem - ukazovákom na nohe by som nikdy nikomu cestu neukázal). Vietnamky, alebo ako sa nazývajú - plážové šľapky - patria na pláž, ako už názov napovedá. Prípadne do sprchy a kúpeľov.

Bohužiaľ, dnes sa na mňa škeria odvšadiaľ. Dokonca aj spod dlhých riflí, čo je najväčšia hrôza. Ale o nič estetickejšie nepôsobia ani v kombinácii s kvietkovanými bermudami na chlapíkovi s kačacou chôdzou. Ak idete za takýmito týpkom, je to na zvracanie. Každý druhý krok je päta mimo podošvu. Sledujete ufúľané päty a pohľad na potiacu sa nohu je odpudzujúci. Ak vám nebodaj ešte padne zrak na zle ostrihané nechty, rozpraskanú kožu na päte, pukajúce cievky na nártoch... Cítite to chvenie v žalúdku? A keď si ešte ten expert tú šľapku vyzuje, priehlavkom si pošúcha vrednaté lýtko plné zapálených chlpných lôžok... prípadne si bosú nohu vyloží na lavičku, pošparchá sa medzi prstami, aby víťazoslávne vytiahol šúľec čohosi... a ešte vám ide podať ruku, lebo je to váš kamoš.. Nieeee!

Posledným typom otvorenej obuvi, ktorý spomeniem, sú sandále. Je ich obrovské množstvo druhov. A aj keď mi prekážajú najmenej, stále to nie je obuv. Je to len sofistikovanejší spôsob prichytenia podošvy na chodidlo, než ponúkajú vietnamky. Oči sa nevyhnú pramálo estetickému pohľadu na ochlpené pánske palce so zažltnutými nechtami. Vyššie spomenutú „obuv“ by mala spoločnosť akceptovať jedine v prípadoch, ktoré sú vhodné. Upratovačka v plastových galošiach a vyčesaný frajer s vietnamkami pri bazéne nijako nepoburujú. Nohu gentlemana má jednoducho zdobiť topánka (hoci aj teniska, pokojne aj plátená). V ideálnom prípade aj s ponožkou, ktorá aj v lete saje pot. A viem, asi som šibnutý. Ale nemôžem si pomôcť.

Nádej do žíl a pocit, že nie som sám, mi dáva napríklad takéto krásne videjko:

Alebo dokonca stránky takéhoto typu.

Aj keď toto je už úplný úlet, to uznávam:

Crocsy iste nemôžu za tuposť amerického synka.