Od marca 2020 som si prešiel niekoľkými zmenami nálady voči iným ľuďom a voči covidu. Určite v tom nie som sám, a ako čas plynul a zhromažďovali sa informácie, tak sa menili stanoviská a prognózy vedeckej obce i verejnosti. Aktuálne spoločnosťou rezonuje problematika očkovania a isté skupiny ľudí, ktoré sa očkovať nechcú.

Rešpektujem ich vôľu. Chcieť či nechcieť sa zaočkovať je slobodné rozhodnutie každého človeka. A som si istý, že sa nájdu ľudia, ktorí majú aj relevantné dôvody, aby sa očkovať nedali. Možno im to neumožňuje zdravotný stav, možno im môže vakcína spôsobiť prehnané alergické reakcie. A možno majú úplne iné dôvody, na ktoré som naďabil pri brázdení Facebooku a „počúvaní“ debát ľudí na rôznych terasách-

Nedám zarobiť farmapriemyslu!

Začneme týmto zaujímavým orieškom. Človek je tvor veľmi zaujímavý. Aj keď vie, že na tejto planéte je ďalších ľudí asi tak 7.5 miliardy kusov, že jeden človek je len zrnko piesku, tak má v sebe schopnosť si o sebe myslieť, že on je meter vysoký kváder z betónu. On sám proti celému svetu, on im ukáže!

A áno, na svete je mnoho ľudí, ktorí sa vyniesli na vrchol po rebríku stoviek až tisícok ďalších ľudí. Stačila myšlienka, kopa peňazí, obrovské šťastie a neuveriteľne veľa podpory, aby sa z nich stali veľkí ľudia. Ale aj tak nemajú dostatočnú moc na to, aby vlastnoručne hýbali svetom.

Preto mi je niekedy trápne, keď si niekto myslí, že neočkovaním sa nedá „zarobiť“ veľkej farmafirme. A tá farmafirma sa veľmi trasie, že človiečik sa neočkoval vakcínou a vyrobil im stratu zhruba 11€. Lebo tie vakcíny sa platia presne od počtu zaočkovaných ľudí, a nie na odoberané množstvo. Možno si to myslia.

Pravdou samozrejme je, že tu máme obrovské zmluvy na odber určitých množstiev vakcín. Tieto zmluvy sú už zaplatené, a môžeme byť radi, že sú hradené z verejných financií. Len si to ten človek nemôže priznať, že už si vlastne za svoju a milióny ďalších dávok už zaplatil. Neočkovaním sa robí len stratu sebe, pretože neminuté vakcíny pravdepodobne skončia ako dar v krajine tretieho sveta. Napríklad v takej Angole, alebo v Čade.

Je to len chrípočka – vakcínu mi netreba!

Na tému „chrípočky“ bolo popísaných veľmi veľa článkov, preto sa ospravedlňujem ak sa budem opakovať. Človek je tvor mimoriadne sebavedomý a schopný zahodiť za seba traumu. Je schopný si v hlave minimalizovať riziká a pustiť sa do vecí, do ktorých by sa iní ľudia rozhodne nepustili. Neuvedomuje si potenciálne následky svojho konania, pretože vie, že sa z nich nejak vyvlečie.

Podobne to funguje aj s chorobami. Mnohí ľudia si choroby zľahčujú a radia ich v rebríčku vážnosti pod ťažké zranenia, teda okrem rakoviny a iných extrémne vážnych chorôb. A prečo by nie – cukrovka a iné zábavy sa dajú korigovať zmenou stravy a životného štýlu. Človek sa vie vzdať niektorých vecí tak, aby sa mu v globále žilo lepšie.

Covid je ale mrzký v tom, že postihuje časť tela, ktorá keď ochorie, tak sa nedá jeho choroba korigovať stravou. Nedá sa dýchať inak, nevieme vylúčiť niektoré časti vzduchu. Nemôžeme si zvyšovať kyslík a znižovať dusík, nevieme brať tabletky na úpravu vzduchu. Toto si pravdepodobne mnohí ľudia neuvedomujú. Pľúca nie sú žalúdok, nie sú to črevá. Môžeme respiračné ochorenia vyležať, ale nevieme zmierniť utrpenie, ktoré covid dokáže človeku spôsobiť. Vieme si pomôcť strojom a lekárom. Covid nie je pálenie záhy, tam nefunguje len jedna magická tabletka, ktorá zrazu pálenie potlačí. Ani ten najzelenší čaj nepomôže ak sa vytvorí zápal pľúc. Ani oriešky.

Vakcína zabíja ľúdí, len médiá mlčia!

Človek je tvor kreatívny a zlomyseľný. Rád si vymýšľa, či už za účelom pobavenia iných ľudí, alebo ich chce ohúriť, či dokonca oklamať. A na tomto krásnom svete žije veľmi veľa klamárov, ktorí majú radi, keď im niekto uverí každučké slovo. Človek je taktiež tvor tvrdohlavý a domýšľavý. Miluje ak má pravdu, ale nenávidí priznať chybu. A najlepšie sa priznaniu vyhne tak, že sa bude obklopovať iba vlastnou pravdou, zahadzujúc akýkoľvek úsudok.

Vyrojili sa nám tu médiá, ktoré sa prezentujú ako alternatíva k aktuálnej dlhodobej ponuke. S nástupom internetu sa takmer vytratil systém predplatného novín, preto sa dnes musia médiá biť o jeden priestor, v ktorom zaujmú bombastické nadpisy, mnohokrát porovnateľné s bulvárnym odpadom. Viac klikov znamená viac príjmov z reklamy.

Ale teraz k veci – rozoberme si teda správy o tom, že vplyvom očkovania na Slovensku umierajú stovky až tisícky ľudí. A skúsme sa zamyslieť aj nad tým, že existuje veľký komplot, kde sa mejnstrímové médiá spojili do jednej veľkej príšery a rozhodli sa neinformovať o tejto bombastickej skutočnosti. Rozhodli sa spoločne zahodiť vidinu ziskov z nekonečného množstva článkov a videí, ktoré sa dali natočiť.

Mám o tom určité pochybnosti. Voľný trh nepozná pojem „poďme na tom nezarábať“, vždy sa nájde niekto, kto na dieru ušije záplatu. Keby teda skutočne bola pravda, že ľudia vplyvom očkovania umierajú tempom ako keď covid bil na jeseň, tak som si istý, že by všetky denníky mali denné články o počtoch obetí, niekoľko článkov o tom čo treba robiť, videá z tlačoviek a tlačových vyhlásení, reportáže, kopec článkov typu opinion, aspoň 6 článkov o statusoch Igora Matoviča, a kopu ďalšieho mediálneho (bezobsažného) obsahu, ktorý by dominoval newscycle dlhé mesiace až roky.

Očkovaní roznášajú covid!

Na tom niečo bude, ale opäť ide iba o dezinterpretáciu. Človek je tvor zábudlivý, a keď veľmi chce, tak si zo spomienok vezme iba to, čo sa mu zíde. Preto sú tu aj fámy o tom, že očkovaní šíria covid. Pravdepodobne vzišli z obáv, ktoré sa objavili tesne po začatí očkovania. V podstate išlo o otázky, či po očkovaní môže byť človek následne testovaný a covid pozitívny. Súdiac podľa toho, že som obidve dávky absolvoval už pred pár týždňami a doteraz som nikoho nenakazil, môžem aspoň za seba povedať, že nie, priamo z očkovania som nenakazil nikoho.

Newsflash – covid šíri každý. Je jedno či je alebo nie je očkovaný, covid môže dostať hocikto. A každý pozitívne testovaný ho vie šíriť. Ale sú tu určité racionálne podložené obavy – keďže aktuálne sa očkovaní ľudia testovať nemusia, a v budúcnosti možno tiež nie, tak sú na mieste obavy, či sa z očkovaných ľudí nestanú tichí nositelia. Na druhej strane, u týchto ľudí si to aj môžeme dovoliť, keďže u nich je preukázateľne nižšia pravdepodobnosť, že ich covid vážnejšie odstaví či nebodaj pošle do nemocnice. A o to práve ide – nejde o ochranu života a zdravia neočkovaných ľudí, ide o ochranu zdravotného systému pred kolapsom, aby bolo možné pomôcť práve čo najviac ľuďom.

Nepáči sa mi ako nás do toho nútia!

Pamätám si ešte veľmi dobre tie časy kedy letel jeden obskurný seriál o ktorom ste možno nepočuli. Nejaké Hry o Stolec, či o Tróny? Tak či tak, Facebookom sa šíril veľký hype okolo celého seriálu a všetci sa zhodovali na tom, že je to ten najlepší seriál na svete. A taktiež sa vytvorila ucelená a hlučná skupina ľudí, ktorí hlasne prehlasovali, že ten seriál nevideli. Akoby to bola celá ich osobnosť.

Ani ja som ten seriál nevidel, ale na to je jednoduchý dôvod – nemal som absolútne žiadny záujem ho sledovať. Tento žáner ma vôbec nelákal, nie som vysadený na násilie, a celkovo radšej strácam čas pri dobrej hre než pri ničení si chrbtice pozeraním HBO či Netflixu.

Niečo podobné sa deje aj v prípade očkovania. Pre mnohých je hlasný odpor už súčasťou ich osobnosti, súčasťou ich bytia. Zabúdajú na obsah celého postoja – ide o očkovanie, nie je to len nejaký trend, na ktorý sa ľudia „chytajú“. Nadávať ľuďom do oviec je typické aj pre boje Apple versus Android – jedna strana nadáva druhej do oviec, druhá strana vyťahuje argument ceny, ale pravdou je, že tieto strany si navzájom závidia a sú v ekosystémovej pasci.

Toto elitárstvo sa vzťahuje na všetky popkultúrne a materiálne veci, od technológií, cez autá, hudbu, film, a momentálne aj na očkovanie. Lojalita k značke či žánru je prirodzene limitujúca. Ako správny zákazník by som si mal v prvom rade zvážiť čo presne chcem a čo od produktu vyžadujem a porovnať to s tým, čo mi produkt môže ponúknuť. V prípade vakcíny ide o benefity a určité slobody, ku ktorým sa bez očkovania bude čoraz náročnejšie a komplikovanejšie dostať. Myslím si, že táto zmena ekosystému sa oplatí, najmä preto, lebo je v podstate zadarmo.

Prečo by som sa teda mal dať zaočkovať?

Zabudnime na heslá ako „Vakcína je sloboda“ a podobné bludy, zabudnime na Gizku Oňovú ako tvár očkovacej kampane. Zabudnime aj na zárobky na vakcínach. Vakcína nie je sloboda, je to len jeden z najúčinnejších nástrojov, ako sa z tejto pandémie dostať do normálneho života. Zabudnime aj na apely ľudí, že vakcinácia je zodpovednosť a povinnosť slušného človeka. Takto človek nefunguje.

Vakcína je bezpečná a stojí nás len pár hodín času. Benefitom vakcíny je menej testovania a viac cestovania. Obrovským benefitom je aj dobrý pocit z toho, že keď dostanem covid, tak sa z neho jednoduchšie dostanem. A o to predsa najviac ide – o moje zdravie, či už dnes, alebo v blízkej budúcnosti.

Človek je v prvom rade tvor sebecký. Pre vlastné zdravie a bezpečnosť by mal spraviť čokoľvek. Prečo sa ale niektorí ľudia rozhodli vzdať sa obidvoch vecí len aby niekomu niečo dokázali? Neviem si to vysvetliť. Ale aj Don Quijote bojoval s veternými mlynmi, a dnes o ňom vie celý svet.