Kedže cestou domov z práce nemôžem čítať v autobuse, lebo je tma, čumím von oknom. Síce počasie tomu nenasvedčuje, že tento týždeň už máme Vianoce, ale davová psychóza hej. Dakedy pred vyše dvadsiatimi rokmi boli vyzdobené len obchody, aj to s mierou na štýl, že máme sviatky pokoja a pohody. Teraz sa všetko ligoce a susedia sa predbiehajú, kto bude mať gýčovejšie vyzdobený dom a naozaj sa to podobá na Griswoldovcov, ktorí, keď zapojili osvetlenie domu, tak odišla elektrina v ostatných častiach amerického predmestia.

 

 

Aj u nás to začína vyzerať tak, že potrebujeme malú veternú elektráreň na všetky tie ligotavé lampičky na balkónoch, streche, stromoch ihličnatých ale aj listnatých. Potom rôzne lampičky do okna v tvare pyramídy, stromčeku, sviečky alebo celého betlehemu resp. len diódy, ktoré vytvárajú rôzne amorfné obrazce a panáčiky v životnej a nadživotnej veľkosti odeté v červenom ako lezú na balkón. 

 

Aby sme nezostali pri lampičkách, predáva sa všetko a dobre predražené. Obyčajné konáriky zo stromov naberajú na hodnote len tým, že je len pár dní do konca roka a majú na sebe ihličie. A ak sú dajako ešte aj upravené (stačí mašlička), nebodaj urobená ikebana s dvoma mašličkami jednou až štyrmi sviečkami, tak cena sa vyšplhá na úroveň trojchodovej večere pre dvoch v čínskej reštaurácii. Každý obchodný dom má svoje oddelenie gýčov, ktoré rýchlo odpracú po sviatkoch do skladu, lebo teraz to už nikto nekúpi, ale o rok bude zase blázinec. Všetko so zľavou 50-70-110%, z ktorej ešte pustia ďalších 75% po sviatkoch.


Potom sa nemôžeme čudovať, keď si v deň D (alebo V) sadne rodina, tak nevie, či oslavuje Vianoce, Chanuku, sviatky pokoja, Ježiškove narodeniny alebo len čakajú deda v červenom župane, nech už konečne zhodí svoje darčeky. Pre istotu sa dobre nažerú, keďže dnes je hojno a koho zaujíma, že celý budúci rok budú platiť splátky úveru, z ktorého si kúpili darčeky len s úrokom 300% p.a. No neber to. 

 

Keď sa náhodou medzi sviatkami dostanete k lekárovi, prípady budú zväčša nasledovné:

- Poranenia nožom. Pri zabíjaní kapra sekerou a pri sekaní vianočného stromčeka, aby sa 10cm kmeň zmestil do 3cm otvoru stojana.

- Kostičkári. Ktorí príliš vehementne žrali kapra.

- Popáleniny. Ako pekne nám horí sviečka, stromček, záclona.

- Psychiatrickí pacienti. Celé tri dni je rodina zatvorená a začína im šibať alebo suicidní, ktorým ešte aj televízne programy tvrdia, že sú nikým, ak na Vianoce nie sú s rodinou.

- Žlčníkové záchvaty. Treba všetko zjesť, lebo sa to pokazí a keď je to už pokazené, tak to predsa nevyhodíme.

- Nakoniec Silvester. Čiže detoxikácia, a rôzne kuriózne poranenia, štupeľ od šampanského v oku a podobne.
 

Týmto Vám prajem šťastné a veselé sviatky. A nepozabíjajte sa, veď vzkriesenie bude až na Veľkú noc a nie je až taká tuhá zima, aby vaša mŕtvola toľko vydržala.