Nie že by ste akúkoľvek chorobu mali chcieť, ale po tomto článku vás lupiny vo vlasoch alebo suchá koža na nohách budú trápiť možno o trochu menej.

 

 

Trimethylaminuria

Povedzte to rýchlo trikrát po sebe. Znie to hrozne, že? Ale z medicínskeho hľadiska to nie je nič vážne, zo spoločenského je to ale už dosť killer. Táto zdravotná porucha totiž znamená, že páchnete ako ryba. Ide vlastne o vzácnu metabolickú poruchu, kedy telo nevie vyprodukovať istý enzým, potrebný na správne trávenie. To má za následok, že telo vylučuje plyny z nestrávených jedál potom, dychom, močom a vedľajší príznak je práve silný telesný zápach, ktorý väčšine ľudí vraj najviac pripomína rybinu.

 

Sexsomnia a vybuchujúce hlavy

Možno sa vám niekedy stalo, že ste pri súloži tak veľmi relaxovali, že ste až zaspali. Sexsomniaci však majú iný problém – spia už, keď začnú sexovať. Jedná sa istý druh námesačnosti, kedy namiesto chodenia a rozprávania, máte chuť si to s niekým rozdať (resp. masturbovať). Táto spánková porucha je relatívne nová, napriek tomu už sa etablovala ako prvok obhajoby pri prípadoch obvinení zo znásilnenia. Druhá spánková porucha je zrejme oveľa menej príjemná – syndróm explodujúcej hlavy spočíva v tom, že postihnutý touto pliagou počuje veľmi hlasné zvuky, ktoré vznikajú v jeho hlave. Spravidla ide o zvuky explózií, no vyskytujú sa aj hlasy, výkriky, streľba alebo zvonenie. Fyzicky to nebezpečné nie je, ale asi netreba písať, čo to narobí s vašou psychikou. A ešte jedna dobrá správa – príčina je neznáma, rovnako ako liečba.

 

FAS

Pekná skratka, ktorá znamená „Foreign accent syndrome“, čiže syndróm cudzieho prízvuku. Pôvodne som si myslel, že ho mám aj ja, ale ako som sa dočítal, nesúvisí to s opitosťou a pokusom hovoriť po taliansky tým spôsobom, že za každou vetou povieme „béééne“ a pri tom gestikulujeme obidvoma rukami. Príčinou tohto stavu býva totiž skôr poškodenie mozgu spôsobené úrazom, alebo porážkou. FAS sa prejavuje náhlymi zmenami intonácie alebo výslovnosti, čo vyzerá, akoby človek začal hovoriť s cudzím prízvukom. Objavuje sa spravidla rok až dva po jeho príčine a je neliečiteľný.

 

Gurmánsky syndróm

Veľmi vzácny neurologický stav, ktorý môže nastať po zranení mozgu, resp. jeho špecifickej časti. T.j. tej časti, ktorá reguluje chuť na jedlo. Osoba „trpiaca“ týmto syndrómom si vyvinie vášeň pre gurmánske a luxusné jedlá. Nejde o zdravie ohrozujúci stav, podstatný je skôr dosah na vašu peňaženku. A to som si robil srandu z Justina Topoľského, keď ho uvádzali ako „gurmána“. Nevedel som, že to je diagnóza, ospravedlňujem sa.

 

Živí mŕtvi

Cotardov syndróm asi poteší všetkých fanúšikov zombie hororov. Postihnuté osoby totiž trpia dezilúziou, že neexistujú, resp. sú mŕtve. Celé je to sprevádzané halucináciami (napríklad pachovými, kedy postihnutí cítia hnijúce mäso). Porucha sa objavuje náhle a môže byť prejavom inej duševnej alebo telesnej choroby.

 

Všetci sme bizy

Ale iba niektorí trpia syndrómom rušného života. Aj keď jeho prejavy – nedostatok koncentrácie, roztržitosť a zábudlivosť, zažívame asi všetci, vedci prišli na to, že v mladom veku môže ísť práve o tento syndróm. Spôsobený je samozrejme stresom v práci a nadbytkom informácií, ktoré hltáme jednak na pracovisku a jednak aj v súkromnom živote. Syndróm sa lieči liekmi na Alzheimerovu chorobu, takže mi to celé pripadá trochu ako lieková lobby. Ale ktovie, možno na to začnú vypisovať PN-ky.

 

Kamenná tvár

Zriedkavé neurologické ochorenie, s ktorým sa človek už narodí a odborne sa nazýva Möbiov syndróm. Ľudia s touto poruchou nemôžu pohnúť tvárou. To znamená, že sa nemôžu usmievať, mračiť, robiť grimasy, žmurkať, ale napríklad ani piť cez slamku, alebo hýbať očami zboka na bok. K tomu sa viažu problémy s dýchaním, prehĺtaním, rečou, zrakom alebo spánkom. Navyše takíto ľudia vyzerajú fakt, ale fakt dosť divne.

 

Viac tu

 

Pic via healthytimesblog.com