Ovládajú nás zvieracie pudy. Chceme loviť a byť lovení, aby sme cítili pulzujúci adrenalín s lovom spojený. Chceme sa páriť aby sme dosiahli stav konečného uvoľnenia, predviedli svoju dominanciu, zachovali rod a uspokojili dravca v nás. Potrebujeme sa združovať do skupín, sebarealizovať sa a niečo vlastniť. Sú to inštinkty prírodou dané a nemenné. Vysoko nad nimi však stojí ten jediný, bez ktorého by sme neprežili – pud obživy. Hlad a smäd sú dve monštrá, ktoré sa vám nikdy nepodarí skrotiť bez psychických následkov. Podvoľte sa a nechajte sa nimi pohltiť, pretože je omnoho jednoduchšie sa s nimi spriateliť, než proti nim bojovať. Vytvorte si pozitívny vzťah a pristupujete k nim ako k rovnocenným partnerom. Ten, ktorý ovláda mňa, sa volá Karol.

 

Nie som si istá, či sa za skupinovým pomenovaním „Karol“ skrýva iba hlad a smäd, alebo je komplexným názvom, ktorý zahŕňa celú tráviacu sústavu a najmä žalúdok. Každopádne, Karčiho ľúbim nadovšetko a nedám naňho dopustiť, lebo je slušne vychovaný, nenechá sa dvakrát núkať a vždy pochváli, čo opáči. Je mojou najlepšou výhovorkou a zároveň aj spoločníkom, keď sme na návšteve. Správam sa nenásytne, z úst mi trčí kus mäsa s veterníkom prekladaný baraními rohmi a splachujem to bielym vínom? Netuším, o čom hovoríte, to musel byť Karol...

 

Našťastie je prevažnú väčšinu času pomerne hravý a zvedavý. Spoločne sme vynašli reverznú diétu. Jej princíp spočíva v tom, že Karol si pýta poživeň a ja mu ju doprajem, namiesto klasického diétneho vzoru odopierania obľúbených potravín. V dôsledku hojnosti prevažne bielkovinovej stravy a Karolovej neprieberčivosti sa ja zaobľujem a trvám na tom, že naberám svalovú hmotu, no a Karči je spokojný a obkľúčený pevným brušným svalstvom, ktoré je však príliš hanblivé na to, aby sa ukázalo zvonka. Rád skúša nové chute, avšak nie všetky mu učarujú na prvý pokus. Napríklad dlho trvalo, kým pochopil, že čerstvých olív alebo kalmarov sa vôbec nemusí báť. Raz sa odvážil a skúsil nakladané jalapeño plnené kozím syrom s tymianom. Mám rada, keď sa tvári prekvapene.

 

Snaha vytrénovať Karola, aby ma poslúchal, je úplne zbytočná. Darmo sa mu snažím vsugerovať, že vhodným doplnkom k bravčovému karé je žerucha. Neverí mi. No aspoň je zhovorčivý a občas ochotný pristúpiť na kompromis, o čom svedčí jedna z našich klasických nočných dilem osamote v kuchyni. Karol mal opäť chuť na sušenú šunku a k tomu trochu kyslých uhoriek, ale nič z toho doma nebolo. Vravím mu: „Nie, Karči, radšej sa iba napijeme, dnes sme už šesťkrát jedli.“. Napili sme sa a aj napriek mojej nevôli podišli k špajze. Podozrenie, že sa spriahol potajomky s mojím nervovým systémom, bolo správne. Zjavne uzavreli dohodu, ktorú so mnou ani len nemali v pláne prerokovať. Pravá ruka sa natiahla po klobáske, zatiaľčo ľavá stískala zväzok reďkvičiek.

 

Samotné nakupovanie s prázdnym Karolom býva zradné, ba priam horšie než so sopľavým deckom. Všetko chce a všetko musí mať. Ideálne okamžite, lebo už pri vstupe do obchodu bolo neskoro. Nepomáha ani nežné pohladenie brucha so slovami „Tíško, Karči, už čoskoro“. On vie, že je nespokojný, a dáva to na zreteľ škvŕkaním a bublaním. Chce sa pomstiť, lebo som si ho dlho nevšímala a zeleninovým šalátom ho neobabrem. Jeho nezaujíma, či mám niečo súrne alebo prázdnu peňaženku. Potrebuje to, po čom túži a bude mrnčať, kým nedosiahne uspokojenie. V mojom prípade zvyčajne odchádza z nákupu uspokojený s pol kilom sušenej šunky a rodinným balením Bounty tyčiniek.

 

Jedno leto sme s Karčim rozvinuli teóriu o našej chladničke. Začala žiť vlastným životom a vydávala kvílivo-praskavé zvuky pravidelne o druhej ráno. Boli sme presvedčení, že sa jej niečo musí nepáčiť, nakoľko pôsobila nepokojným dojmom, keď vrnela a priadla. Tŕpli sme, či náhodou nedospela predčasne a razom nezostarla na nepoznanie. Neboli sme schopní určiť, čo môže byť zdrojom jej žiaľu, a tak sme trúchlili s ňou pri samotnej myšlienke, že by nás mala neočakávane opustiť. Venovali sme jej pravidelne dostatok pozornosti a dotýkali sa jej pomaly častejšie než nášho partnera. Dopĺňali sme zásoby jedla a dlátom odbíjali námrazu, tvoriacu sa na mraziacej jednotke v dôsledku nedostatočnej priliehavosti tesniacej gumy na dvierkach. Zásadne sme ju neodmrazovali.

 

Tušili sme, že by sme jej tým robili napriek. Bolo nám ľúto necitlivým odmrazením skaziť jej charakteristický odór, zaváňajúci po údenom, a zároveň aj bakteriálnu mikroflóru, ktoré si dlhú dobu tak prácne budovala. Keď už nebolo možné počúvať jej dušudrásajúce stony, ktoré nás budili z pokojného spánku, usúdili sme, že sa možno iba v noci cíti osamelo a nevie, ako inak to dať najavo. A tak sme jej každý večer nechali dokorán otvorené okno v kuchyni, aby mohla nerušene vzlietnuť za kamarátkami na orbitu hodiť reč, vyvetrať myseľ čerstvým atmosférickým vzduchom, vyžalovať sa, vyplakať si metylpropán a šťastná a hlavne pochopená sa vrátiť naspäť. Toto rozhodnutie sa mužovi zdalo pritiahnuté za vlasy, obzvlášť s nástupom búrkového obdobia v auguste. Bez nášho vedomia vymenil chladničke kompresor a ranné zvuky ustali. Bastard. Zničil krásu jej duše, no aspoň sme s Karčim v praxi pochopili princíp plánovaného zastarávania úžitkových spotrebičov.

 

Na rozveselenie som dostala veľké perníkové srdce. Normálny človek si ho vystaví na viditeľné miesto a počká pár rokov kým spráchnivie a potom ho vyhodí, čo bolo aj mojím plánom. Týždeň sa Karči okúňal a strúhal formu, no potom to prišlo. Zrada, výčitky a obviňovanie skazili slnečné ráno. Pýtala som sa muža, kam sa odparil perník. Vďaka zmätenému pohľadu v polospánku som usúdila, že je v tom nevinne. Pýtala som sa Karola, či mi nechce niečo povedať. Zaryto mlčal. Prešla som popri zrkadle a na líci sa mi leskli zvyšky fialovej cukrovej polevy. Zistila som, že mu viac nemôžem dôverovať...

 

S blížiacim sa prežieracím obdobím môžem len odporučiť, aby ste sa nebránili, zbytočne netýrali svojho Karčiho a hlavne sa ho nesnažili skrotiť. Nakoniec vyhrá, spasie čo chce v dosahu voľných zdrojov a vám ostanú prázdne tácky a fľaky od majonézy na posteľnej bielizni. Doprajte mu teda po čom baží, a aby sa tešil starostlivosti aj zvonka, zadovážte mu toto.  Po prvom použití sa môj Karol triasol radosťou statočných sedemnásť minút.