Konečne tu máme precedens pre firmu, ktorá je schopná veru všeličoho v mene zisku. Otázka, či by mali byť užívatelia odškodnení za to, že ich Apple sleduje (čo spoločnosť z Cupertina rezolútne zamieta*), je pohadzovaná éterom už nejaký ten čas.


Juhokórejský regulátor teraz posunul túto roztržku na iný level, prikázal Apple zaplatiť pokutu vo výške troch miliónov wonov, za sledovanie a zbieranie osobných dát bez povolenia užívateľa. To sa po prepočte na eurá (necelé dve tisícky) nezdá, ako suma, ktorá by mohla poučiť giganta s kapitalizáciou hodnou Top30 krajín podla HDP.


Tento verdikt však prichádza iba niekoľko týždňov po súdnom rozhodnutí odškodniť iného zákazníka Apple a Kim Hyung-suk (právnik, ktorý vedie kampaň) oznámil, že očakáva skupinovú žalobu budúci týždeň. Vzhľadom na tento úspech môžeme očakávať nasledujúce žaloby (skupinové) a tieto poškodia nielen  meno, ale aj hodnotu Apple.


Užívatelia si teda môžu vydýchnuť a dúfať v férovejší prístup od nadnárodných gigantov (a reálnu možnosť požadovať, aby niesli zodpovednosť) a ak toto celé je iba politický tlak od Samsungu na svojho najväčšieho odberateľa, aspoň nám dodajú odvahy povedať svoj názor (koniec koncov niekedy to vynáša).

 

*Hovorca Juhokórejského Apple rezolútne povedal že: "Apple nesleduje pozíciu vášho iPhone," a že  "Apple to nikdy nerobilo a nemá žiadne plány to robiť" a nad tým sa môžeme len usmiať

 

 

Zdroj