Je mi ľúto, ale odpoveď na otázku z titulky je aj po tretíkrát rovnaká - do piče!

Keďže sa leto končí a deti sa tešia na povinnú školskú dochádzu, plním si aj ja svoju povinnosť voči osadenstvu DM a dávam pokračovanie monodrámy o budúcnosti a smerovaní slovenského hokeja.

 

Hoci nás v médiách presviedčajú. že nový generálny manager Mirko upokojil situáciu a začína sa pracovať, tak ja mám pocit, že dno sme stále nedosiahli a padáme... a padáme... a pomaličky pozvoľna padáme. Nie som však správny hejter, ktorý na všetko nadáva, ale nič neprináša. Som z kráľovstva dokonalosti, som iný, dokonalý a teda nebudem len nadávať a mindžovať, mimo pičungu dám aj reálne príklady, prečo padáme a prečo smerujeme do piče.

 

Áčko

Tak sme dostali nového trénera, obstaršieho kanadského dôchodcu, po ktorom ani najvernejší fanúšik enhaelky neštekne, no nevadí. Je totiž pravda, že dotyčnému staršiemu kanadskému ujovi nesiaha žiadny z našich trénerov ani len po kobercovou páskou zatejpované kotníky.

Pred majstrovstvami sveta som hovoril, že to bude prepadák. Prečo? Stačili mi k tomu zábery z tréningov našej repre v telke. Vidieť, ako sa tam Libor premáva a strieľa si z vnútornej nohy strckou hore na vinkel. Kurva, to kde v zápase má hráč možnosť sa takto viezť a mieriť si dve sekundy? Pár krátkych záberov v telke stačilo každému rozumnému na to, aby pochopil, že Zdeno nemá žiadnu autoritu, chlapci sa absolútne, ale že absolútne nesnažia a majú všetko ťažko v piči.

Teraz príde jeden postarší pánko a chlapci na tréningu makajú a ešte sa odvážia do médií povedať, že takto to malo vyzerať už roky predtým.

Kurva, kokoti vyjebaní, vy ste profesionáli? Vy ste obyčajné slovenské vychcané prostitútky, vždy hľadajúce najschodnejšiu cestu a ako si to čo najviac uľaviť. Ak ma dnes ide tridsiatnik s niekoľkými desiatkami repre zápasov presviedčať, že teraz sa bude makať a potiť krv, tak je neskoro. Toto má totiž každý hráč robiť sám od seba, od mala, dávať do každej sekundy sto percent. Na to netreba kanadského uja, stačí aj Vinco Lukáč, aby ukázal cvik a zapískal začiatok a koniec. Tréning a snahu robí každý sám za seba, a nie preto, že nad ním stojí tréner s palicou. To funguje u detí, dospelý jedinec má byť schopný chápať dôsledky svojej činnosti.

 

Takže čo sa týka áčka, tak je to úplne v piči. Lacika Nagy bude kapitán repre na olympiáde. Hráč, ktorý už 10 rokov nemá právo obliecť národný dres. Nie pre výkony, tie ho oprávňujú. Ale ľudský. On je taký hokejový vychcánek či ako opísať jeho pôsobenie. Aha, mám príklad. Štvrťfinálová séria Košíc s Martinom, asi v Martine. Košice dostali trest za hráčsku lavicu, tréner posiela nejakého hráča na trestnú lavicu. Cestou ho stretáva Laco Nagy, prehodia dve slová a Lacika posiela mladého späť na striedačku. Trénerovi oznamuje, že trest za mužstvo si pôjde odsedieť nieto iný.

 

Existuje niekde v normálnom svete podobný príklad? Kurník, ani ten Mozjakin si nedovolí niečo podobné voči trénerovi, a to je v Magnitke za boha. Vie si niekto predstaviť reakciu kouča Q, ak by mu Patrick Kane vrátil hráča z trestnej? Babcock by Lindströma poslal vyzliecť. Ale nie, neposlal! On by si to totiž Nicklas Lindström nikdy nedovolil urobiť, hoci bol najlepším hráčom teamu a súťaže mnoho sezón.

 

Proste Laco tam nemá čo robiť a už dupľom nie s céčkom na hrudi. Veď práve on je príčina toho, že tréningy vyterajú tak, ako vyzerajú a hráči si robia, čo chcú. On je príkladom mámvpičizmu pre všetkých ostatných.

 

Teraz sme mali prípravné zápasy s Čehúňmi, a my nominujeme super starých preverených hráčov. Prečo? Lebo český súper dal príležitosť mladému neskúsenému teamu a tak sme mali šancu na dobrý výsledok? Akože bolo to zlé, celé zlé a najhoršie je, že nikto nechce vidieť, že to bolo také zlé. Žiadne noviny nezverejnili analýzu a pohľad na tie oči a dušu boliace zápasy. Prečo? Lebo Mirko?

 

Juniori?

Normálne že ani neviem, čo napísať. Po drafte sa rozčuľovali odborníci a pseudoodborníci, že našich chlapcov po úspešných majstrovstvách osemnásťročných prehliadli vo výberoch. Ja neviem, ako to ešte vysvetliť, ale dnešný šport je v prvom rade biznis. A biznis znamená, za čo najmenšie náklady získať čo najväčší profit. Zisk je v športe tiež na prvom mieste. Takže prečo nemajú na drafte záujem o slovenských hokejistov, hoci kvalitatívne sú určite porovnateľní s draftovanými Švédmi či Fínmi?

Prvý dôvod je zlá skúsenosť z predošlých rokov, kedy kluby draftovali vysoko Slovákov a tí nakoniec neodohrali ani zápas. Zbytočne vyhodené draft picky. Takže si viem živo predstaviť, ako kanadský GM natvrdo povie: môžem jebať Slovákov. Stačili mi skúsenosti s talentami ako Zagrapan či Valábik!

Druhý dôvod je samotná hra repre. Koľko asi bude draftovaných chlapcov z dnešnej U17, ktorý dostáva prídely sedem-osem gólov? Ak aj motyka vystrelí a o rok na MS U18 títo chlapci zoberú medailu, draft sa na nich vykašle. Skauti ich videli mnohokrát predtým a majú o nich mienku ako o lúzroch, jedna lastovička nepomôže.

Tretí dôvod je trénovanosť a príprava. Naše deti nemajú natrénované a ten hendikep už väčšina nikdy nedoženie. Len pár jedincov má šancu. Ale všeobecne sú naše deti veľmi slabé fyzicky. Prečo? Trúfnem si povedať, že u nás ešte deti nežerú rastový hormón. Ale v neskoršom veku po drafte v Kanade už naň nebude priestor. Alebo si vážne niekto myslí, že 17-ročný Čehúň môže len tak vyrásť za jeden rok 15 cm a nabrať 18 kíl? Z cintľavého chlapca jedného leta na svalnatého vysokého makača v druhom lete. Všetci veríme, že to išlo prirodzenou cestou, dovtedy jeho telo nevedelo čo a ako, ale zrazu zmenil trénera, jedálniček a cvičenia, bum, kurva. Od tohto je lepšia bájka už len uzdravenie Iľju Muromca v Červenákovej trilógii Bohatier. Budem rád, ak sa zavedú dopingové testy aj u detí od 15 rokov. Lebo sú to deti a trpia na ambície svojich rodičov a poradcov. Dávať deťom rastový hormón si zaslúži rovnaký trest ako pedofília. Do basy s kokotmi!

Potom, že toľko mladých športovcov má problém so srdcom a niektorí aj zomrú.

 

A môj ďalší dôvod je samotné myslenie Slovákov. U nás sa každý hrá na svojom piesočku a nie je ochotný urobiť niečo viac. Opäť je najlepšie dať príklad. V apríli na MS U18 každý sledoval príbeh našej repre a ich priame prenosy. Tak sme videli, ako dal Miloš Roman dve parádne prihrávky. Žiadne náhodné, žiadne odrazy, ale priamo na hokejku hráča, ktorý dal gól. Dodnes má Miloš Roman v štatistikách MS U18 2017, ktoré sa konali u nás na Slovensku, zaznačenú len jednu prihrávku. Bavil som sa o tom s jedným funkcionárom a odpoveď ma šokovala. Niečo v zmysle, veď hráva kokot v Čechách, nemá z neho žiadny SK klub šancu niečo dostať, tak načo mu dávať tu prihrávku?

Áno, presne s takýmto prístupom to dotiahne slovenský hokej len a len do tej vyššie zmieňovanej ženskej vagíny.

Alebo vec z Mordoru, kde sa československá hokejová legenda, pán Igor Liba, snažil vychovávať mladých hokejistov vo svojom privátnom klube. No a išlo mu to. Prečo by aj nie, keď on bol ako hokejista kráľ a hrával dokonca s Waynom Gretzkym. Ale keďže žijeme v gubernii zvanej Absurdistan, tak samozrejme, že Igor odčerpával hráčov samotnému najsamväčšiemu hokejovému klubu zo železiarenského Mordoru. Takže kde by radšej dávali rodičia svoje deti? K Igorovi. Viete, kto dnes sponzoruje detské tímy? Rodičia, ktorých deti tam hrávajú. A keď sú v ročníku nejakí dvaja podnikatelia, tak zrazu to mužstvo aj chodí na turnaje, do Bubliny na kahaelku a nikto moc nestráda. Lenže zrazu títo ochotní rodičia chýbali vo Veeszetke, lebo chceli deti radšej u Libu. Tak sa zariadilo, že výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja zrušil účasť mužstiev z Akadémie Igora Libu v prvých žiackych ligách. Preradil ich do druhej ligy, ale tá v mordorskom kraji neexistuje. Takže milí rodičia, pekne naspäť nacupitajte do veeszetky a plaťte členské a sponzorské, ak chcete, aby váš syn hrával hokej. Akadémia Igora Libu už viac nebude konkurenciou. Lebo nemá všetky predpísané ročníky. Žiadna výnimka, ide predsa o deti a ich chuť hrať hokej. A to je ten posledný dôvod, až po peniazoch a egu.

Kto si po tomto absurdnom príklade nemyslí, že náš hokej je zrelý na zánik?

 

Vidíte a napadá mi ešte niečo, prečo sa tento slovenský hokej stále viac a viac ponára do bahna. Nebudem opakovať dôvody z predošlých článkov, kto chce, si ich nájde a prečíta. Jednému som sa ešte nevenoval. Trénerom!

Vo Švédsku sa aplikuje pravidlo, že tréner A mužstva, ktoré prišlo na svoj ligový zápas do iného mesta, vedie zároveň aj tréning miestneho dorastu alebo juniorky. Len tak, aby odovzdal svoje poznatky a vedomosti, lebo všetci Švédi sú na jednej lodi. Vychovávajú hráčov pre národný tím, aby mohol mať národ svoju hrdosť a radosť. A úspech prinesie peniaze.

Kto si vie predstaviť, ako príde Oremus na zápas do Košíc a pred tým, ako odkoučuje Duklu v extralige, povedie tréning košických dorastencov? Aha, to asi nie, Oremus v Mordore neslávne skončil. Tak potom teda, že Chudý dá tréning v Bystrici? Aha, to nie, tak potom v Zámkoch? Tiež neslávny koniec. Žeby Zvolen? A čo tak Jančuška alebo Paukovček? Počkať, kde vlastne ešte nepôsobili a odkiaľ ich ešte nevyhodili? Prihláste sa u súdruha Žinčicu, vyplnené tlačivo, ktoré kluby vám ešte chýbajú do kompletnej zbierky.

Ide o to, že u nás sa točí pár trénerov a vybavené. Žiadna moderna, žiadne inovácie. Dnes každý chce kopírovať Liberec. Zabúdajú však, že Pesan nie je len tréner, ale je aj generálny manager. Keď vidí, že hráč na tréningu nemá správny prístup, tak ho posadí. Vie, že nepríde GM, aby mu pičoval. Neberie vratky od hráčov a agentov. Má od majiteľa mandát a vykonáva ho. Hráč cíti tú palicu nad sebou, že tréner ho kedykoľvek vyhodí, lebo je aj generálny manažér. Takto to bolo za starých čias, keď československý hokejový tréner bol Boh, a on a len on rozhodoval, kto hrá, kto sedí, kto odíde a kto príde. Potom prišli manažéri a dokurvili, čo sa dalo. Kým nebude v klube len jeden kápo, tak to fungovať nebude. A to na Slovensku nikdy nebude, aby len jeden šéfoval.

 

A keď niekomu dnes chyba info o Papagájoch z Bubliny, tak len malý oznam. Splnil som svoj sľub, po anineviemkoľkých rokoch som si neobnovil permanentku. Klub vedený riťolezom z rádia, riadený Čechom obvineným z podvodov, neplatiaci svojich hráčov, si už odo mňa nezaslúži ani cent. Nesledujem ich web, nepozerám ich zápasy v telke a nepôjdem na ich zápas. Nech žije hokej v HC Bratislava v Ružinove!

 

Aspoň dočasne, kým ten slovenský hokej neskončí v piči. Sorry Miro, toto nezachrániš!