Jeden by si povedal, že napísať ďalšie pokračovanie  ságy o vývoji slovenského hokeja musí byť malina. No nie je to tak ľahké, pretože sa toho deje strašne veľa. Funkcionári nášho hokeja sa všemocne snažia dojebabrať všetko, čoho sa dotknú a čo ako-tak ešte fungovalo. Nemám chuť na ďalších sedem dielov, lebo toľko by som v pohode zvládol napísať o slovenskom hokeji. O čom?

O extrasuperfasa lige a jej brutálnej návštevnosti.

O neskutočnom posune juniorskej repre.

O nomináciách na olympiádu.

O Pažravej pri Zvolene a jej vyžieraní hokejového koláča.

O papagájoch a ich neskutočnej sezóne.

O úspechoch našich zástupcov v enháelke.

O tom, ako je naša liga modernejšia ako česká.

Akože, ja nestíham, náš hokej je nevyčerpateľná studnica tém na hejty, napr. o tom rozmaznanom žiakovi, s ktorým si nikto nevie na Slovane poradiť, lebo veď tatko je hlavný sponzor (čo na tom, že je to len politický nominant). Takže dajme aspoň nejakú tú šťavu a mäso.

Včera sa ma niekto pýtal, či by som nenapísal o nominácii na olympiádu. Akože, napísať môžem, ale to by mi neprešlo ani na DM. Samé „do piče, kurva, kokoti, vyjebanci, dodrbal to, nech si vysere oko,...“ a to by nebol článok, určite by mi za to Ľubo nedal gastráč. Tak aspoň niečo krátke.

Páči sa mi, že názor hokejovej laickej verejnosti je dosť jednoznačný, nemali do nominácie patriť naši super „pohybliví, funkčnou rozohrávkou oplývajúci, mozgy presiloviek“ obrancovia z českej extraligy. Vyberte si sami, ktorého konkrétne chcete hejtovať. Teraz vlastne môže mať každý svojho vlastného hráča, na ktorého sa zameria, ktorého chyby budú tak výrazné, že aj moja babka ich uvidí. Dnes som počul ten najlepší názor ohľadom hokeja na olympiáde:

„Čo ti drbe, veď sa to hrá v takých časoch, že priamy prenos pozerať nebudeš. Tak ťa výsledok síce naserie, no to bude len chvíľková záležitosť. Vždy lepšie, ako sa dve hodiny trápiť sledovaním trápiacich sa chlapíkov.“

Poďme si dať pár viet o tej nominácii. Napísal som to už do diskusie, nemyslím si, že s brankármi sme to vychytali. Aktuálne sa Jano Laco aj Paľo Rybár odobrali do lesa. Tak sa hovorí, keď je hráč stratený, nič mu nevychádza. Predpokladám, že Fín „Alttojetojehomeno“ už Laca do bránky Sparty nepustí, a tak pôjde nerozchytaný Janko. Paľko mal na sebe naložené priveľa a od polky decembra to ide postupne dole vodou. Už dostáva góly, ktoré predtým nedostával. Takže máme olympiádu postavenú na Braňovi Konrádovi. Tu akože klobúk dole, Janko Lašák. Je tam ale svetielko nádeje, keďže Braňo chytá za obranu Olomouca, ktorá je ešte horšia ako náš výber.

K útočníkom ťažko niečo povedať, stačí si pozrieť zostrihy z posledných zápasov Dukly a Baranov. Najlepšie je zamerať sa na trenčiansku 85 a bystrickú 43. A títo dvaja idú na olympiádu. Povedzme, že Tomáško ide ako leader, ale čo tam kurva bude robiť Ölvecký? K tomu Hovorka, Haščák, Nagy a vážne škoda, že Miklík s Draveckým boli na sushi. Bola by stará partička pokope.

Pozor, je možné, že na druhej strane sú naši odborníci tými najlepšími odborníkmi na svete. Zostavu sme hlásili poslední, keď už boli jasné ostatné teamy. A tak si možno naši povedali, že nikto neberie mladých korčuliarov, každý to stavia na skúsenostiach, tým pádom aj naša skúsená obrana a preverený neproduktívny útok to zahrajú s prstom v nose.

Pokračujme našimi juniormi, ktorí sa opäť raz s prehľadom zachránili v A-kategórii. Kto videl posledné dve tretiny štvrťfinálového zápasu so Švédmi, tak videl všetko a dovtedy o nič neprišiel. To bol jediný moment, kedy hráč s najlepším potenciálom z teamu, Miloš Román, hral centra v TOP 6. A vtedy ukázal, aký by bol býval prínosom pre mužstvo, ak by ho Pán Tréner Bokroš, prezývaný na fórach Obálka, nebol od začiatku turnaja staval na krídlo, spočiatku štvrtého a potom tretieho útoku. Ozaj, viete, kde hrá náš prvý center? Teda ten, ktorý ide vždy otvárať hru a nastupuje proti najlepším hráčom súpera? Jaj, vy neviete ani to, ako sa volal? Pre laikov, a.k.a motrokov z korporátov, je to rovnaké, ako keď svojho najlepšieho šéfa obchodného teamu (opakujem, šéfa obchodného teamu, teda nie obchodníka), dáš pracovať na personálne oddelenie a čuduješ sa, že pre HR nie je takým prínosom, ako si očakával.

Na obranu Bokroša však musím povedať, že je to už taká slovenská tradícia, napr. ako keď nášho najlepšieho futbalového stopera aj s najlepšou formou necháš hrať na pozícii defenzívneho strednopoliara. A našu najlepšiu šestku dáš na lavičku, a na pravého beka dáš iného stopera. Veď čo, Janko Kozák má výsledky, tak si Erno zobral námet. Akurát, že takto ten náš hokej smeruje skutočne len a len do piče.

Naši juniori hrali v apríli doma a boli vyrovnaným super silnejším a zvučnejším teamom. Ako je možné, že za polroka nie sú? Vždy a všade sa hovorí, že hokej je o hlave. Nuž a tu vidím našu najväčšiu slabinu, trénera, ktorý tých chlapcov dokáže tak fantasticky vystresovať, že robia chybu za chybou.

Poďme na papagájov aspoň pár vetami. Ako som sľúbil, nebol som na hokeji ani raz. Neviem, ale ja som vážne očakával, že niekedy v októbri-novembri dostanem e-mail, kde mi Slovan ponúkne permanentky za výhodnú cenu. Mne, osobe, ktorá mala permanentku ešte v našej lige. Bolo vidno, že chýba cca 1500 permanentkárov a 2500 predaných lístkov. To je na každom domácom zápase strata 60.000 Euro. Päť zápasov mesačne doma a máme 300.000 Euro mesačne, čo sú, prosím pekne, výplaty pre 15 špičkových hráčov. Ja som email nedostal, na štadióne bolo poloprázdno a Slovan hral tú najtragickejšiu sezónu. No verím, verím, že konečne odíde osoba, právoplatne odsúdená za podvody v českom hokeji, a vtedy sa veľa fanúšikov vráti. Verím, že konečne začne Slovan budovať team okolo niekoho, osoby, ktorá pre nás bude stelesnením Slovana. Pred sezónou som navrhoval Mateja Pauloviča, no vysmiali ma. Stále je však šanca, že okolo Mateja s Krištofom postavia budúcnosť. Pre neznalých, Matejov otec Miloš hrával za Slovan. Matej pochádza z Topoľčian, teda mesta Šatana a Višňovského, klubu, odkiaľ Slovan zobral Hurtaja, Kollára, Melichareka... a ďalších 20 hráčov za posledných 20 rokov. Na Slovane je veľká topoľčianska stopa, a tak je najvyšší čas určiť hráča a na ňom postaviť marketing klubu. Žiaľ, v juniorke a doraste Slovana sa dnes nenachádza taká osoba. Malý Hurtaj a Šatan sú myslím šiestaci a teda, veľa peňazí smeráci rozkradnú z rozpočtu, kým budú hrávať za áčko. Ak vôbec.

Našej sranda lige sa povenujem neskôr samostatným článkom, už len tým čachrom-machrom okolo konca prestupového termínu. Plus nárast návštevnosti, ktorý kyslý Citrón deklaruje. To je na veľa hejtových viet.

Ako posledný bod som si nechal vyhlásenie Miška Handzuša, že v našej lige sa hrá modernejší hokej, ako v českej. Áno Miško, neuveríš, súhlasím s tebou. Pozerať na českú ligu je občas veľké utrpenie, všetci to tam majú systémovo premakané, nehrajú na náhodu, ale nacvičenými prechodmi, ťahajú sa po kútoch. Áno, je to síce zastaralý systém, keďže dnes v enháelke to ide priamo do brány. Emócie z českej ligy veľmi nejdú, je defenzívna. Ale kurník, tí Česi to aspoň hrajú v tempe. Je to rovnaké, ako keď sa pustí Žampa (to je jedno, ktorý) dole svahom v slalome, zíde s neskutočnou stratou na Marcela Hirschiera, ale povie, že on tiež robí už tie moderné pohyby vedenia lyží, rukou hrabne do svahu. Posúva ťažisko nad bránku. Ale robí to tak pomaličky, že je bez šance na úspech. Kým niekto možno ide starým systémom, nevypadá to tak pekne ako Marcelov či Žampov štýl, ale kurva, dôjde do cieľa s rozumnou stratou a má body. Má body, počuješ?!

Z českej ligy dokážu ísť hráči priamo do NHL (Rutta, Kampf z minulej sezóny), kým z našej sranda ligy a dokonca hráči z Pažravej pri Zvolene, tvoji hráči, Miško, tvoji lídri, sa nedokázali ani presadiť v tej zosmiešňovanej českej lige (Zigo, Matoušek, Rosandič z minulej sezóny).

Takže menej kecať a viac makať! Inak tieto články nebudú hejty, ale proroctvá a slovenský hokej ide do piče!

Záverom by som rád uviedol, že chcem pochváliť niečo na slovenskom hokeji. Je mi ľúto, ale vážne niet čo.