Koho budem(e) voliť? V diskusii k prvej časti prehľadu politických strán sa objavili názory, že by mohla vzniknúť aj druhá časť analýzy. Áno, situácia je zlá a zdá sa že voľby 2023 nedopadnú dobre. Ja napríklad stále neviem koho budem voliť. Predvolebný boj zúri čoraz intenzívnejšie, osobne som dosť zvedavý na bombastické odhalenie Sulíkovej obludnej korupcie, ktoré sľuboval Matovič, som zvedavý aké kotrmelce sa ešte podaria Kádéhákom, kto dostane ďalšie štátne vyznamenanie, ktorá politická strana navarí najlepší guľáš a koľko bude stáť cigánska na Trnavskom jarmeku. Pozrime sa teda na druhú časť volebného štartového poľa.

 

9. Modrí, Most - Híd

Keď som sa dopočul, že z politického hrobu sa vyhrabal Miki Dzurinda, nechcelo sa mi to veriť, veď aj Beatrix Kiddo sa z truhly vyhrabala len vďaka drastickému tréningu u Jokiho obľúbenca Pai Meia. No zdá sa, že Miki to myslí vážne, občas sa aj rozčuľuje a asi chce byť zase premiér. Nepoznám genézu tohto projektu, ale bolo tam čosi podivné, najskôr sa chceli spájať a integrovať, nakoniec však len derivovali a rozdeľovali sa, zo spájania nebolo nič a rovnaký zisk im predpovedám aj vo voľbách 2023. Web stránka je moderná, responzívna a vcelku funguje. Transparentný účet tiež. Nerobím prieskum instagramových profilov (majú aj toto) a už vôbec nie Tiktok (na ten mám smrteľnú alergiu) ale teda majú aj tieto komunikačné kanály. Všetko to pôsobí seriózne, ale raz darmo, Dzurindu mám zafixovaného ako debila, ktorý sa vykrúcal ako had keď sa vyšli na svetlo satanove najrôznejšie SDKÚ priesery. Vtedy ukázal, že je presne taký ako hocijaký iný politik. Nedokázal priamo odpovedať. komunikoval zle, bol arogantný. Most-Híd veru nepoznám, to sa mi zase spája s pánom harakterom Bélom Bugárom (ten tam ale už asi nefunguje). Aký úderný slogan ponúkajú modrí? Nech sa páči:

Líder vedie
krajinu k úspechu

Máme cieľ, poznáme cestu!

No, čo ja viem... dávam 3/10. Dzurinda je politická mŕtvola a predpokladám že vo voľbách dopadne rovnako ako skončilo jeho blúznenie o spájaní pravice.

Voliť? V žiadnom prípade (jedine, v jedinom úplne špecifickom prípade, ak by ste mali v ruke hlasovací lístok s číslom 5. a s číslom 9. tak určite, celkom určite pre osembolestnú panenku Máriu, voľte radšej Dzurindu)

 

10. Spravodlivosť

Ej doparoma! Keď som otvoril web stránku tejto, ehm, politickej strany, seriózne som sa zľakol. Potom som sa zasmial a zároveň som si hneď spomenul na najznámejší citát Rada Procházku. Poďme teda na základnú informáciu, ktorá je na stránke:

Vitajte na stránke politickej strany Spravodlivosť - prvej politickej strany na Slovensku, ktorá využíva umelú inteligenciu na dosiahnutie pokroku a inovácií. Sme presvedčení, že pokrok nie je možné zastaviť, a preto chceme byť pripravení na novú éru. Umelá inteligencia môže byť silným nástrojom na zlepšenie našej spoločnosti pokiaľ budeme pripravení. Pridajte sa k Nám.

Ja teda som celkom sci-fi fanúšik a tak, no v rámci slovenskej politickej scény je tento projekt tak strašidelne mimo reality, že to ani neviem vyjadriť slovami. Umelá inteligencia a úspech vo voľbách na Slovensku to je ako pokus pripraviť vyprážané snehové gule, alebo čo ja viem, niečo ako keby Doprastav začal stavať visutý most cez Atlantik, ktorý by spojil Európu a Ameriku, s tým, že laná by boli ukotvené na Mesiaci. Nonsens. Transparentný účet som nenašiel. Môj odhad je, že toto bude strana ktorá získa najmenej hlasov všetkých volieb v histórii ľudstva, možno to číslo bude dokonca vľavo od nuly, ak sa pozrieme na číselnú os.

Voliť? 

Error at Exception in thread "Processor-37"
java.lang.reflect.IncompatibleClassChangeError:
Error message: Traceback (most recent call last):
  File "mischief.py", line 42, in 
    1 / 0  # Dividing by zero, because math is for mortals.
ZeroDivisionError: division by zero. Embrace your inner chaos and do not vote #5.! 

 

11. Slovenské Hnutie Obrody

Tak akosi cítim, že toto bude ďalšia lahôdka. Čo môže byť lepšie ako Slovensko, Hnutie a Obroda? Snáď už len život večný a kráľovstvo nebeské! Pozrime sa spoločne, čo nám ponúka táto pozoruhodná politická strana! Hneď na úvod vyskočí na ich web stránke drsný text:

Dámy a páni! Slovenské Hnutie Obrody od začiatku svojej činnosti stojí pevne na pozíciách slovenskej štátnosti a objektívnej pravdy. A tak tomu bude aj naďalej. ALE... Aby sme mohli rozšíriť komunitu uvedomelých ľudí slovenských, tak na to potrebujeme aj vašu pomoc.

Tak ja neviem, či existuje aj neobjektívna pravda, alebo či stoja až tak pevne na pozíciách, akosi sa mi to nepozdáva. Vlastne, čo si budeme nahovárať, znie to poriadne jebnuto. Pozerám, čo zaujímavé ešte majú na stránke a tušil som, že hľadať sa oplatí. SHO sa chystá vytvoriť štátny obchodný reťazec vykupujúci a predávajúci výrobky od slovenských výrobcov. Ďalej ponúkajú revolučný program VIAC ŠTÁTNYCH PODNIKOV! A ešte sa im zdá že sa treba vrátiť k spolupráci s Ruskom. Fakt to majú na svojej facebookovej stránke. Potom aj vystúpenie z NATO, boj proti džendžeru, obnovenie slovenskej koruny a taká insitná klasika. Hlavný ideológ, ťahúň, zakladateľ strany, maskot a predseda sa volá Róbert Švec. Stranu založil v roku 2019 a jeho hnutie vo voľbách v roku 2020 získalo získalo ohromujúcich 1966 hlasov (0,06 % platných hlasov, 20. miesto). Údaje o transparentnom účte som nenašiel.

Voliť? Nie, tu ďalšie slová nemajú zmysel. Nie.

 

12. Sloboda a Solidarita

Toto je etablovaná politická strana, projekt, ktorý už účinkoval vo viacerých voľbách. Podľa mňa je škoda, že SaS je tiež strana jedného muža, v tomto prípade Sulíka. Mám z neho zlý pocit, a aj keď občas sa mi zdá celkom pri zmysloch, inokedy zase mám chuť prefackať ho. Za jednu vec som mu vďačný - vďaka nemu skončila Matovičova vláda. Niektoré jeho rozhodnutia a kotrmelce mi idú na nervy. Neviem, či si niekto z vás ešte pamätá zázračný covidový kufrík. Názor si urobte sami. Jeden človek, ktorý sa dostal vďaka SaS do parlamentu a ktorého by som volil bol Ján Benčík a ten mi bol sympatický. Ak by v SaS skončila Sulíkova éra a opraty by prevzal Korčok, mohlo by to s nimi vyzerať lepšie. Web stránku majú vymakanú, aj facebook. Nenašiel som žiadne pravopisné chyby. Financovanie majú (zdá sa) kvalitne zdokumentované. Kde by teda mohol byť problém? Problém je asi pán predseda. Experti na politiku hovoria, že zo SaS odišla každá výraznejšia osobnosť, ktorá nie je Sulík. Snažil som sa aj študovať zbežne volebný program, je to guláš takých bežných sloganov. Čo sa mi zdá tragické, je počet členov, tých je podľa wikipedie 250. Nechápem, prečo v tejto krajine vládnu strany s takouto straníckou základňou, je to aj inde vo svete rovnako?

Táto SaS recenzia nie je príliš objektívna, SaS-kári boli akosi vždy mimo môjho záujmu. Ako pokračuje môj prieskum voliteľnosti, narastá vo mne skepsa a beznádej a keďže na SaS nadávam relatívne najmenej, zdá sa, že spomedzi toho bordelu, ktorý je vo voľbách k dispozícii je SaS (aj keď mi to je veľmi ťažko priznať) tou relatívne prijateľnejšou alternatívou. S dôrazom na slovo relatívne. Kedysi som nejako nemal rád Ondreja Dostála, ale už si veru nepamätám prečo. Dnes som sa s ním na chvíľu stretol a zdal sa mi celkom fajn. Čiže tých pár ľudí ktorí sú na kandidátke SaS a sú z OKS, vyzerajú prijateľne, na rozdiel od šéfa SaS. Už ani nejdem písať o „Die Geissens“, lebo som to chválasatanovi nevidel.

Volit? Ťažko povedať. Radšej ako Spravodlivosť, určite radšej ako číslo 5. Ale je to taká occamova britva.

 

13. Sme Rodina

Toto je šialenstvo. Bývalý vekslák a mafián, Žaluďova podržtaška (ach tieto inotaje), človek, ktorý by trtkal asi aj Končitu Wurst, kurevník, ktorý má (zatiaľ) 13 detí s najrôznejšími konkubínami, jednu z nich dotiahol do parlamentu, svoju stranu si nazval Sme rodina (wtf), Ježiši Kriste, osembolestný Belzebub a desaťbolestný slovenský volič, ako tento projekt mohol získať vyše 8 percent vo voľbách 2020??? Sám Kollár získal 171377 hlasov, to sa skutočne našlo toľko jebnutých ľudí, že dokázali dať Borisovi krúžok? Tu by sme tiež mohli našu analýzu uzavrieť, ísť si ľahnúť na koľajnice a čakať na krutú smrť, ktorú by zabezpečil rýchlik Zemplín (ak mu nezhorí lokomotíva a ľuďom poskytnú ako náhradnú dopravu cyklodrezinu). Ale napíšme ešte pár riadkov. Poslanci Sme rodina: Krajniak chcel otvárať kostoly počas pandémie, lebo údajne, v akejsi fantastickej krajine to raz pomohlo prekonať epidémiu moru. Existuje taký klan Pčolinských, to ste si už určite všimili: Vladimír Pčolinský, Peter Pčolinský, Adriana Pčolinská a vedeli ste že vo voľbách kandidoval na 33. meste aj Lukáš Pčolinský? Hej, sú to všetci bratia a celkovo sú vraj až štyria. A Pčolinská je Vladova žena. V pohode, nie? Hlavne že slogan Sme rodina vyzerá takto:

SME RODINA

Sme normálni

Nie sme dokonalí, ale

POMÁHAŤ VIEME

Web stránku majú kvalitnú, facebook stránku tiež. Na facebookovej stránke ma zaujal Borisov príhovor z ich Programového smenu. Slušný bizár, skúste to celé, ak máte silnejšie nervy ako ja. Transparentný účet funguje. Majú dokonca aj doménu https://www.smenormalni.sk. Tak to je paráda. Mohli by to zdôrazňovať ešte viac, to potom zaniknú kadejaké chujoviny, ktoré vymysleli (vymýšľajú). Štátna požičovňa áut napríklad, no čo by sa mohlo pokaziť na takomto geniálnom nápade (bod číslo 7 vo volebnom programe na rok 2020)? Hádzanie Arturom je taká v podstate už len taká banálna záležitosť. Viete čo, je mi na zvracanie.

Voliť? Samozrejme že nie. Jedine ak vašim idolom je napríklad Andrew Tate. Ale vždy lepšie ako voliť Matoviča.

 

Nejako sa to natiahlo a pravdepodobne budú ešte dve časti.

Zatiaľ ďakujem za pozornosť!