Niekoľko francúzskych šéfkuchárov nedávno nahnevalo, že pri jedle do rúk berieme skôr mobilné telefóny ako príbory, a pustili sa do kampane, ktorá má raz a navždy zakázať fotografovanie jedál v reštauráciách.

 

Aj napriek faktu, že už existujú reštaurácie, ktoré sa o svojich zákazníkov bijú tak, že im umožnia umiestňovať ich kulinárske zručnosti na Instagrame, vrátane hashtagov na jedálnych lístkoch, predsa sa nájdu v radoch šéfkuchárov aj takí, ktorí s podobným počínaním nesúhlasia.

 

Aj napriek reklame zadarmo totiž niektorí z nich považujú fotenie jedál mobilom a následný upload na foodporn Instagramu za dokonalú urážku ich profesie. Nedávno vzniklo malé hnutie odporu, ktorého cieľom je raz a navždy skoncovať s podobnou činnosťou svojich zákazníkov.

 

„Predtým si ľudia fotili ostatných rodinných príslušníkov, starých rodičov – dnes fotia svoje večere.“ – uviedol Alexandre Gauthier, šéfkuchár reštaurácie Grenouillere vo francúzskej obci La Madelaine-sous-Montreuil. „Všetko má svoj čas a miesto. Naším cieľom je, aby sme pre našich zákazníkov vytvorili mimoriadne okamihy a k tomu je potrebné, aby si svoje mobilné telefóny vypli.“

 

Pravdepodobne vie, o čom hovorí, keďže už zažil niekoľko takých situácií, keď návštevníci prišli do reštaurácie s full fotografickou výbavou, poodsúvali kvôli svojim kompozíciám stoly a kým spravili kompletnú sériu o jednotlivých chodoch, jedlo im úplne vychladlo.

 

„Možno to niekomu vyhovuje, ale naším cieľom je, aby sa zákazník odreagoval.“ – doplnil svoje rozhorčenie Gauthier.

 

„Ak ľudia fotia naše jedlá a následne ich uploadujú na niektorú zo spoločenských sietí, zabíjajú tým vlastne čaro prekvapenia a samozrejme aj moje duševné vlastníctvo, keďže to odtiaľ môže ktokoľvek skopírovať.“ – prízvukoval Gilles Goujon, ktorého sa tak osobne dotklo, že na fotky svojich špecialít naráža na viacerých spoločenských sieťach, že dokonca inicioval priamo zákaz mobilných telefónov vo svojej trojhviezdičkovej Michelin reštaurácii. „Nemôžeme, samozrejme, opomenúť ani fakt, že kamera priemerného mobilného telefónu neurobí práve najlepšiu snímku, a tým ani najlepší dojem o našej práci. To nás hnevá.“

 

Vo svojom rozhorčení neostali francúzski šéfkuchári osamotení, vo viacerých newyorských reštauráciách sa taktiež postavili proti foteniu mobilnými telefónmi. Jo-Ann Makovitzky natoľko nahnevalo, že sa zákazníci kvôli foteniu stavali na stoličky, že rovno zrušila dosah pripojenia do siete v celom areáli svojej reštaurácie. „Myslím si, že toto nie je tvoja domáca jedáleň a okrem teba sa tu nachádzajú aj ostatní. Ľudia sem chodia preto, aby sa pokojne najedli a ak tomu hocijakým spôsobom brániš, musíme proti tomu vystúpiť.“

 

A aj keď slovenskí šéfkuchári v zásade nemajú problém s fotením jedál, my odporúčame hlavne mamičkám na materských dovolenkách, aby sa venovali prevažne kŕmeniu svojich ratolestí a tiež odložili svoje mobilné telefóny bokom.

 


Zdroj The Daily Telegraph