Tak. A máme to za sebou. Obrovský to deň, míľnik histórie. Deň, po ktorom už nič nebude tak ako bolo. Voda bude hore kopcom tiecť a aj psy budú inak brechať. Takto nejako by sa dalo zhrnúť šialenstvo, ktoré sa posledné týždne snažila šíriť prostredníctvom médií spoločnosť Samsung. A to všetko preto, pripravte si fanfáry a vyhadzujte do vzduchu klobúky, lebo na trh prichádza nový smartfón Samsung Galaxy S4. Po vzore komediantov z jablkovej farmy si kórejskí bratia taktiež nachystali za hrsť šaškovania pri uvádzaní nového aparátu na svetlo sveta. Ale pekne po poriadku.

 

 

Samsung začal svoju mediálnu masáž tradičnými vyjadreniami, ktoré sú pri uvedení už obvyklé. Najlepší telefón všetkých čias. Najrýchlejší. Najúžasnejší. Vlastne to už nie je ani najlepší telefón, ale rovno najlepší kamarát, dalo by sa povedať. Pomôže, poradí. Dokonca výrobca v reklamnom videu so zubatým chlapcom tvrdil, že uvedenie nového aparátu je taká prelomová udalosť, ako samo vyvrhnutie prvého farebného televízora na svet. Všetko to bolo podčiarknuté dávkou tajomna, keďže telefón bol uzavretý v krabici, z ktorej sálala černobyľská žiara. Všetko sa malo rozlúsknuť 14.marca.

 

 

V onen deň pozval Samsung na stretnutie do New Yorku zástupy fundovaných ľudí z celého sveta. Usadil mozgy do hľadiska a spustil pripravený program, ktorý bol viac nepodareným kabaretom, než prezentáciou prelomového zariadenia. Ale to zas predbieham, ja beťár. Medzi prvými vybehol na pódium kórejsky vyzerajúci pán. Črty tváre nepustia. Nešlo však o Gangnam style, čomu sa určite mnoho ľudí v sále potešilo, ale o riaditeľa spoločnosti Samsung. Muž niečo vysvetľoval, rozhadzoval rukami do prázdna a pritom držal v rukách Samsung Galaxy S3. Oh počkať, povedal som S3? Ej, veru nie, milé deti. To, čo mal pán v rukách síce vyzeralo ako Samsung Galaxy S3, ale bol to Galaxy S4. A tu prišlo prvé sklamanie večera. Veru tak, Galaxy S4 vyzerá ako S3. Čiže Galaxy S3 vyzerá ako S4. No schválne, koľko z vás nájde rozdiel, ruky hore.

 

 

Ďalej sa v programe ujal slova moderátor, ktorý svojím akčným tlieskaním po každej hovadine burcoval divákov k aktivite. Viac-menej neúspešne. Prezentovali sa postupne všakovaké funkcie, ako napríklad prehrávanie jednej a tej istej pesničky naraz z viacerých aparátov. Táto funkcia má zrejme nahradiť domáce kino, čo si však neviem dosť dobre predstaviť. No detiská za bytovkou sa iste potešia, keď im bude chrčať Majk Spirit z troch telefónov paralelne. Ďalšími ťahákmi majú byť funkcie ako stopnutie videa v prípade, že sa nepozeráte na obrazovku, vstavaný slovník a tak ďalej. Pre sliepky a kačice môže byť dôležitou funkciou tá, ktorá vymaže z fotografie nežiadúce osoby a objekty. Po novom môžu teda duckface fotiť aj v preplnenej električke a staré babky jednu po druhej zo záberu odstrániť. Či sa dá následne do fotografie dorobiť napríklad vkusná lujvifón kabelka, nevedno. Samozrejme sa zdôrazňovala socializácia telefónu. Avšak sklamem vás, telefón si s vami pri pive na robotu neponadáva, ani nesľúbi žiadne istoty, takže ostáva pri facebooku, twitteri a podobne. Procesor pre Slovensko ostáva 4-jadrový, displej má po novom 5 palcovú uhlopriečku, namiesto 4.8 v predchádzajúcom modeli. S takou lopatou možno na Ďumbieri vietor obracať. V podstate jediným zásadnejším vylepšením je tak cena, ktorá by sa mala pohybovať niekde na úrovni 600eur, oproti cca 450 eurám súčasným.

 

 

Prezentácia produktu v New Yorku dopadla vynikajúco, diváci tlieskali, že ich dlane pálili (joke). Až nato, že to bolo celé kŕčovité, prvoplánové, a nezachránil to ani malý zubatý chlapec z reklamy, ktorý všade pobehoval, šimrinkoval rukami a nevedel skryť zaplatené nadšenie. Pred halou, v ktorej sa prezentovalo, rozdávala značka HTC občerstvenie (podarený joke). Už teraz dávam klobúk dole pred reklamnými agentúrami, ktoré dokážu presvedčiť manažérov z celého sveta, aby hodili psom svoje rok staré Galaxy S3 a kúpili si v podstate taký istý telefón znova. Z poslednej generácie sa predalo 50 miliónov kusov, z tejto novej jemne upravenej sa Samsung hotuje predať rovnú stovku. Ale posledne sa to darí Apple, možno sa podarí aj pánom Kórejcom. Vesmír a ľudská hlúposť sú údajne nekonečné. 

 

Image via hookingtech