Milujeme zvieratá, niektorí dokonca aj tie, čo nepochádzajú z nášho druhu a nie sú opačného pohlavia. Aj tí z nás, ktorý milujú zvieratá platonicky (vegetariáni) majú problémy s krysami a je ťažké im prisúdiť pozitívne vlastnosti. A keď zbežne pozorujeme takéto zvieratá pri denno-dennom boji o život, ako plávajú v kanalizácii, alebo nevedomky (?) roznášajú mor, je ťažké ich milovať (a ešte ťažšie zjesť).

 


Vegetariánstvo nám však čoskoro prestane znieť, ako chorý výmysel šialeného mnícha, keď si skutočne uvedomíte, koľko toho máme spoločného (mimo 90% DNA.) Argumenty o tom, že my sme na rebríčku najvyššie, že to nie je lev, ale my, kto je kráľom džungle, sa zdajú bezpredmetné, ak si všimnete, že zvieratá používajú nástroje. Napriek tomu radi ignorujeme vtáka, opicu či rybu, ktorá používa nástroj na prípravu jedla.

 


Táto krysa však jednoznačne vedie, patrí totiž k zvieratám, ktoré používajú biologické zbrane. Lophiomys imhausi dokáže dokonca skoliť leva či hyenu jedom, ktorý získava žutím kôry rastliny acokanthera a následnou aplikáciou na srsť zo špeciálnym dierkovaním a absorpčnými vláknami, ktoré nacucajú jed. Táto krysa teda rozhodne nepatrí medzi lahôdky, ale dáva nám dôvod zamyslieť sa nad vnímaním a rovnocennosťou zvierat, veď to, čo táto krysa dokážu iba nadnárodné spoločnosti, pracujúce pre ozbrojené sily, a tie sú poväčšinou obdarené osobnými právami a slobodami.

 

PS: Video tohoto chutnučkého živočícha nájdete v zdrojovej linke

Zdroj