Ako dlho si priemerný čitateľ Denného muža pamätá článok, ktorý si prečítal? Prečo Nemeš píše pod stále novými pseudonymami? Kúpi nás Penta, Putin alebo Denník N? Toto sú otázky, ktoré ma dosť často trápia. Vlastne ma trápi iba tá prvá a vlastne ani nie často, iba keď som uvažoval, či mám písať článok o rádiách, keď sme o tom naposledy písali pred dvoma rokmi. "Ser na to, že to už bolo, píšeš ako dieťa Coelha a Daniely Steelovej na kokse a bez teba by to tu stálo za hovno," povedal mi administrátor tejto stránky a mal pravdu. Vlastne nepovedal mi to, ale predstavujem si, že by mi to povedal a preto som sa ani nepýtal.

 

Útlocitné duše pred čítaním tohto článku varujem:

  • Autor je zatrpknutý chuj, ktorý si myslí, že drvivá väčšina rádií je na hovno a často so svojím názorom nesúhlasí
  • Autor si myslí, že hudobný dramaturg je ten veľký klavír s dvoma klávesnicami v kostole
  • Napriek absolvovaniu rýchlokurzu Maj objektívne názory na UCM v Trnave je článok subjektívnou výpoveďou autorových pocitov
  • Články s odrážkami vyzerajú dlhšie ako v skutočnosti sú

 

Ešte stále čítate? Tak si dajme niečo o tých rádiách.

 

Fun Radio

Najväčší exportér silene vtipných moderátorov s divnými prezývkami do televízií a new-age ekobiofilozofických blogeriek na vaše fejsbuky. Každý ho kedysi dávno počúval, keď ešte bolo dobré. Vystriekam vám pravdu na tvár, toto rádio dobré nikdy nebolo a počúvali ste ho iba preto, lebo ešte neexistoval Ragtime. Pamätám si, ako som striehol s rukami na gombíku Rec a čakal, kým zahrajú Cotton-Eyed Joe. Zdá sa vám to ako dobrá hudba? Nie, je to sračka náhodne vygenerovaná z Let's make song in two minutes and be rich a rovnako bezduché sračky hrajú aj dnes. Kategória, do ktorej Fun Radio patrí je tzv. rádio za trest. Počúvate ho iba keď nechcete v taxíkoch, fitkách, nákupných strediskách a diskotékach v Uzovskej Panici a Veľkom Blhu, lebo DJovi sa pokazil vytunovaný Opel Kadett a nedošiel. Celá Fun tohto rádia spočíva v insitnom humore, za ktorý by sa hanbil aj Ander z Košíc a samozrejme mi nedá nespomenúť rubriku Zdeno z Popradu, kde ľudia hovoria, čo počujú v pesničke. Napríklad "Shake your booty" zaspievané s jamajským prízvukom, znie úplne ako keby povedal "Prdol si sardinky" a to je super vtipné.

 

Rádio Express

Ďalšie rádio za trest, ktorým vám znižujú kapacitu mozgu vo fitkách, prípadne v robote. Výhodou tohto rádia je, že sa tam menej kecá, takže sa necítite trápne za tých moderátorov. Na druhej strane to znamená, že počujete viac takýchto skvostov. Je to teda výhoda? Asi nie.

 

Europa 2

Tretie rádio za trest a tu pridávam radu pre mužov - ak máte frajerku, ktorá má viac ako šestnásť rokov a počúva toto rádio, tak okamžite emigrujte, prerušte všetky kontakty s civilizáciou a počkajte štyri roky, kým sa situácia upokojí. Europa 2 hrá suverénne najhoršiu hudbu z rádií za trest a aby to nestačilo, má aj rannú šou, kde dvaja moderátori a jedna moderátorka robia niečo, čo asi má byť humor. Ako to popísať? Predstavte si, že prídete za kamarátmi do krčmy a vidíte, že sa dobre bavia. Len majú v sebe tri promile alkoholu. A hríbiky, heroín a štipku kajenského korenia so zázvorovým extraktom. A rozprávajú sa o čínskej medzivojnovej poézii. Vo svahilštine. Posunkovou rečou, bez tituliek. Skrátka nikdy nezistíte, na čom sa to vlastne smejú.

 

Rádio FM

Jediná bašta alternatívcov, kde hrajú všetky druhy hudby, dokonca tam má svoju reláciu aj to zavýjanie na pozadí vŕtania do hrncov, ktoré vám udiera do hlavy viac, ako keby ste šli na jar stovkou po priemernej slovenskej ceste. Áno, je tam aj metal. Toto rádio bolo kedysi naozaj dobré, ale to bolo dávno. Odkedy sa začalo plniť alternatívnou slovenskou hudbou, ktorú hrajú, pretože je slovenská a nie preto, že je dobrá, sa to počúvať nedá. Úprimne, ja nevidím žiaden rozdiel medzi takým Desmodom a Živými kvetmi - obidva majú naivné texty na úrovni priemerného sedemnásťročného prváčika na ZŠ Podskalka, spevák oboch má príliš hlboký hlas a nevie spievať, akurát jedna kapela z nich mala aj úspech.

 

Predstavte si, že idete autom, a zrazu na vás bez varovania kusne do uší, silnejšie ako Mike Tyson, slovenský dream-folk. Nie, to už radšej Kulyho. Veľkým bonusom tohto rádia sú ich dadaistické hudobné recenzie. Počujete slová, ktorým rozumiete, ale vety nedávajú zmysel a rozmýšľate, či hovoria vôbec o hudbe. Napríklad tento majstrštyk by popísali asi takto: Minimalistická skladba s abstraktnejšími podtónmi je určená nielen audiofilom, ale aj poslucháčom, ktorí sa neboja temných odtieňov osobnej dezilúzie, zahraných étericko-hypnotickým post-punkerom.

 

Som ochotný staviť Kulyho pravú ruku, že tým recenziám nerozumie ani autor.

 

Rádio Viva / Jemné melódie

Jediné, čo tieto dve rádia odlišuje, je ich zvučka, ináč používajú na tvorbu playlistu rovnakú aplikáciu, takže ak ľutujete, že ste nestihli pesničku na jednom, okamžite prelaďte na druhé a do pol hodiny si tú pesničku vypočujete. Veľa ľudí neoprávnene tieto rádia kritizuje, lebo hrajú sračky. S tým súhlasím, ale sú to staré dobré časom overené sračky. Kto vám zaspieva o láske ak nie Phil Collins alebo Roxette? Za čo si Jožo Ráž kúpi chlast, z čoho si Marika Gombitová kúpi nové zimné gumy? Ideálne rádia na cestu autom pre citlivé duše, ktoré sa nehanbia úprimne prejaviť city a zakričať od šťastia: "Vyjeb ten zvuk, veď to je Marika, do piče!" True story. Viem, že čakáte, že všetci autori Nemeši sú tu cynické hnidy, ktoré nevyronia slzu ani keď si omylom udrú motykou do gulí, ale ja sa nehanbím priznať, že som jemný citlivý človiečik a nahlas si s Robom Williamsom zaspievam o anjeloch.

 

Rádio Anténa Rock

Viete, prečo už Steppenwolf nikdy nezloží žiadnu pesničku? Prečo Bon Jovi nepôjde už na žiadne turné? Došli im tantiémy z anténa roku. Rock je fajn, ale počuť štyri dni po sebe Born to be wild, keď počúvam toto rádio tak pol hodinu denne, je naozaj príliš veľa. Počuť každý deň Bon Joviho, Aerosmith a Linkin Park tiež nepatrí medzi veci, ktoré nutne potrebujem k životu. Zároveň počúvať pokusy o humor od človeka, ktorému chýba ľavá aj pravá polka mozgu, je dosť bolestivé. Viete prečo si blondína dala na hlavu kalendár? Lebo počúva rok. Ak ste sa teraz zasmiali, tak pri tomto rádiu vám budú tiecť slzy smiechu. Ak ešte stále rozmýšľate, čo bolo na tom vtipné, tak ste úplne v poriadku. Ale občas dokáže toto rádio príjemne prekvapiť (hudbou).

 

Rádio Rocková republika

Aj keď trpí podobným syndrómom ako predošlé rádio, t.j. častým opakovaním pesničiek, je toto rádio na vrchole nízkej pyramídy počúvateľných rádií. A viete, čo je na ňom najlepšie? Že ho nechytíte na východ od Liptovského Mikuláša, veď načo? Perly sviniam. No vidíte, že nie je všetko na hovno.

 

Zopár rádií som tu nespomenul. Znamená to, že tie nie sú na hovno? Neznamená.