Vstúpme si do duše, kto z nás by nechcel vlastný ostrov? Je to asi najjedinečnejší spôsob ako uniknúť veľkému bratovi. A keď si aj kúpite nejaký ten malý kus Chorvátska stále sú tu zákony, ktoré sa vám pletú pod nohy, a čo je horšie dane a poplatky za "vlastný" kus zeme.



Ľudská vynaliezavosť však nepozná hraníc a preto sa v tejto dekáde dočkáme oslobodenia od nekompetentných a skorumpovaných politikov. Riešením sú budúce mikroštáty, postavené podobne ako ropné ťažobné stanice. Tieto dvanásťtisíc tonové nástroje slobody budú pohyblivé a pojmú približne dvestosedemdesiat rezidentov. Ak sa vám to zdá ako málo miesta (plánujete väčší hárem) jednotlivé mikroštáty sa môžu navzájom podľa potreby prepojiť a vytvoriť tak čosi masívne.



Hlavným zámerom je skúšať nové formy vlády a nové spôsoby ľudského súžitia, ale je možné, že sa nám osamostatní Google či Infosys. Vieme si tiež prestaviť, že tento koncept bude zaujímavý pre kasína, farmárov kontroverzných plodín a plávajúce nemocnice s experimentálnymi procedúrami za facku.



Zdá sa vám táto myšlienka uletená? Peter Thiel do realizátora (Seasteading inštitútu) napumpoval už skoro dva milióny dolárov. Ak sa vám meno zdá povedomé Peter už investoval do nejedného bláznivého projektu, ako napríklad Paypal (kde bol CEO), Facebook či LinkedIn.


Už budúci rok uvidíme kúsok od pobrežia San Francisca plávajúce business centrum a Thiel očakáva prvý plne-vypredaný ostrov do roku 2019. Seasteading plánuje desať miliónov rezidentov plávajúcich krajín do 2050.


Pre ľudí, čo sú stále pesimistický, má Peter odkaz: "Týchto ľudí sa nemusíme veľmi obávať, keďže si nemyslia, že je to uskutočniteľné, neberú nás vážne. A nepokúsia sa nás teda zastaviť, dokým nebude neskoro."

 

Zdroj